Haberler

Balkan Ezgileriyle Sahura Kaldırıyorlar

İzmit'te bir müzik grubu, Balkan ezgileriyle mahallelileri sahura kaldırarak, bir geleneği yaşatmaya çalışıyor Grup üyesi Yalçın: ''Milleti sahura kaldırıyoruz, ramazanın coşkusunu birlikte yaşama fırsatı buluyoruz''

İzmit'te, içinde akordiyon, klarnet, saksafon, davul ve trompet bulunan müzik grubu, Balkan ezgileriyle mahallelileri sahura kaldırarak bir geleneği yaşatmaya çalışıyor.

Ağırlıklı olarak Makedonya göçmeni bulunan Mehmetalipaşa Mahallesi Kavaklı Caddesinde, mahallelilerin kurduğu mini orkestra, Makedonya'daki sahur etkinliğini 4 yıldır Kocaeli'de de sürdürüyor. Caddede toplanan müzik grubu Balkan ezgileri çalarak mahalleyi dolaşıyor. Bu sırada sahur için kalkan bazı mahalleliler de halk oyunlarıyla gruba katılıyor. Evlerinde kalmayı tercih eden mahalleliler ise sokakta dolaşan topluluğa balkon ve pencerelerinden attıkları havlu ve peçetelerle sevgi gösterisinde bulunuyor. Mahalleyi turlayan topluluk, maliyeti yine mahallelilerce karşılanan yemeklerle sahur yapıyor.

Müzik grubu adına AA muhabirine açıklama yapan İbrahim Yalçın (28), dedelerinden gelen davulla şenlikle ramazan geleneğini, biraz daha renk katma arzusuyla mini orkestra eşliğinde sürdürmek istediklerini bildirdi.

Yalçın, mahallelilerin desteğiyle gerçekleştirdikleri organizasyona katılımın her yıl arttığını kaydetti.

"Makedonya'dan gelen kültürümüzle Türk kültürünü bir sentez yaparak buraya kadar getirdik" diyen Yalçın, kendilerinin geleneği dedelerinden öğrendiklerini, sonraki nesillerin de bu kültüre dahil olmasını arzuladıklarını ifade etti.

Yalçın, şöyle konuştu:

"Orkestrada davul, trompet, akordiyon, klarnet ve saksafonumuz var. Bu enstrümanlarla sahura böyle bir katkı yaptık. Milleti sahura kaldırıyoruz, ramazanın coşkusunu birlikte yaşama fırsatı buluyoruz. Balkonlardan havlu atılması da göçmenlere özgü bir gelenektir. Oyalı havluları annelerimiz, kardeşlerimiz hazırlıyor, terimizi silmemiz ve günün hatırası olması için balkonlardan atıyor." - Kocaeli

Kaynak: AA / Yerel

Makedonya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title