Haberler

Balıkçılık Alanında Bölgenin Ar-Ge Merkezi Olacak Tesis Kuruluyor

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesine tahsis edilen Milas ilçesindeki 35 dönümlük alanda oluşturulacak su ürünleri araştırma ve uygulama merkezinde yapılacak Ar Ge çalışmaları ile ekonomik değeri yüksek balık türleri yetiştirilecek MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Güllü: "Sektörde faal işletmelerin önemli kısmı geleneksel yöntemleri kullanılıyor.

DURMUŞ GENÇ - Milli Emlak Genel Müdürlüğünce, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesine su ürünleri araştırma ve uygulama birimi oluşturmak üzere 35 dönümlük alan tahsis edildi.

Tesisin ön tahsis işlemlerinin tamamlanmasının ardından Su Ürünleri Fakültesi öğretim elamanları ve öğrenciler, bölgede inceleme yaparak yapılacak çalışmalar için rapor hazırladı.

MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kenan Güllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde bulunan ve kullanılmayan 35 dönüm alanda bulunan balık üretim çiftliğinin, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 2 yıllığına fakültelerine tahsis edildiğini söyledi.

Tesisin büyük bölümünün toprak havuzlardan oluştuğunu belirten Güllü, tesiste kapalı ünitede ön büyütme işlemlerini yapılan ve belirli boya getirilen çipura ve levrek gibi balık türlerinin toprak havuzlarda porsiyonluk ağırlığa ulaştırılmasının amaçlandığını anlattı.

Geleceğe yönelik projeler geliştirilecek

Uzun süredir kullanılmayan tesisin fakültelerine tahsisinin yapılmasıyla alan çalışmalarına başladıklarını dile getiren Güllü, "Tesisi Ar-Ge birimi olarak geliştirmeyi ve uygun bir yapıya kavuşturmayı planlıyoruz. Öğrenci ve teknik ekibimizle geleceğe yönelik projeler üretmek üzere çalışmalara başladık. Taslak çalışmalarımız tamamlandı" dedi.

Güllü, merkezde öğrenci ve öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarının yanı sıra üretilecek balıklarla Gökova Körfezi'nin balıklandırılması, özel sektörün sorunlarının yerinde tespit edilmesi ve çipura, levrek dışında ekonomik değeri yüksek alternatif balık türlerinin yetiştirilmesi çalışmaları da yapılabileceğini ifade etti.

Alanda bulunan toprak havuzlarda aynı ortamı paylaşan birçok balık türünün birlikte yaşayabileceği Ar-Ge çalışmaları yürüteceklerine işaret eden Güllü, "Toprak havuzlarda doğal olarak gelen yılan balığı, levrek ve kefalin doğal yaşam alanları, yani yaban hayatı dediğimiz bir hayat oluşturup gözlem yerleri yapacağız. Meraklıları gelip fotoğraf çekerek balıkların doğal yaşamlarını inceleyebilecekler" diye konuştu.

Revizyon yapacakları tesisi araştırma geliştirmeye uygun yapıya kavuşturacaklarını vurgulayan Güllü, özel sektörün desteğini merkeze çekerek, ortak çalışmalar yürüteceklerini kaydetti.

Güllü, Ar-Ge çalışmaları ile sektöre katkı sağlamayı planladıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Tesiste yapılacak çalışmalar, bölge ekonomisi ve özel sektöre ekonomik anlamda katkı sağlayacak. Sektörde faal işletmelerin önemli kısmı geleneksel yöntemleri kullanılıyor. Burada üretilecek bilgilerle sektörün ihtiyaçları tespit edilip ekonomik fayda sağlamaları, birim alandan ve zamandan daha fazla ürün almaları sağlanacak. İşi daha fazla teknik ve bilimsel yaparak sektörde gıda güvenliği ve kalitesi artacak. İşi bilinçli yaptıkları takdirde sürdürülebilir işletme haline dönüşecekler. Bu anlamda hem ülke hem de bölge ekonomisine katkı sağlayacaklar."

Denizlerde popülasyona yönelik çalışmalar yapılacak

Tesisin denize yakın olmasının çalışmaları daha da kolaylaştıracağını vurgulayan Güllü, şöyle devam etti:

"Araştırmacı arkadaşlarımız denizlerde stok miktarı ve popülasyona yönelik çalışmalar gerçekleştirecek. Yok olma tehlikesiyle karşılaşan veya stok azalması görülen türlerin tespiti yapılacak. Daha uzun vadede nesli tehlikede olan türlerin tesislerde üretimi sağlanarak doğal stok desteklenecek. Bu tür araştırma merkezleri çok yönlü çalışma yürütür. Bu da hem doğal kaynaklara hem bilimsel camiaya hem de bölgeye önemli katkılar sağlar. Biz öncelikle tesisin kendi imkanları ile ayağa kalkmasını sağlayacağız. Eğitim öğretim ve araştırma çalışmalarına zemin oluşturacağız."

Güllü, kapalı devre modern sistemlerle doğa dostu, çevreye duyarlı ve özel sektöre adapte olan bir tesis oluşturulmasının hedeflendiğini kaydetti. - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Ören Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul'da bugün yağmur yağacak mı? İstanbul'da bugün hava nasıl olacak, sıcak mı, yağmurlu mu? 9 Mayıs Perşembe hava durumu! 10 Mayıs Cuma günü okullar tatil mi? 10 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi? İOKBS BURSLULUK SINAV SONUÇLARI 2024! İOKBS bursluluk sınav sonuçları ne zaman, hangi tarihte açıklanacak? SURVIVOR FURKAN KIZILAY KİMDİR? Furkan Kızılay kaç yaşında, nereli? Furkan elendi mi? 9 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? SURVIVOR'DA KİM ELENDİ? Survivor All Star'da elenen yarışmacı kim oldu? Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenciyi savundu! Sevan Nişanyan kimdir? Atatürk'e neden hakaret etti? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title