Haberler

Bakandan AB'ye Vize Uyarısı

Türkiye ile AB Arasında Çevre Faslının Müzakereye Açıldığı Konferansa Bakan Davutoğlu'nun Vize Çıkışı Damgasını Vurdu.

Türkiye ile AB arasında çevre faslının müzakereye açıldığı konferansa Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun vize çıkışı damgasını vurdu. Bakan, “AB ile vizesiz seyahat için tüm hazırlıkları yapacağız. Buna rağmen AB vizesi kalkmazsa çifte standart olur” dedi.

TÜRKİYE, AB ile üyelik müzakerelerinde önemli bir adım atıp, uyumu en maliyetli olan çevre faslını müzakereye açtı. Toplam maliyeti 58 milyar Euro olan faslın açılış kararının alındığı toplantıya, Türkiye’den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.

*  Vize uyarısı Türkiye, üç Balkan ülkesi ile başlatılan “Vize Muafiyeti” uygulamasına yönelik “sitemini” dün Brüksel’de yüksek sesle dile getirdi ve Türkiye ile vize anlaşmasının bir an evvel yapılmasını istedi. Türkiye’nin teknik hazırlıkları en kısa sürece yerine getireceğini belirten bakan, AB’nin buna rağmen Türk vatandaşlarına vizesiz seyahati başlatmaması halinde “çifte standart” yapmış olacağını söyledi.

*  Görüşmeler ocak ayında AB’nin Türkiye’ye vize engelini kaldırması konusundaki müzakerelerin ocak ayında başlatılması planlandığı açıklandı. Vizesiz girişlerin başlatılabilmesi için, öncelikle Türkiye-AB arasında “geri iade anlaşması”nın yapılması gerekiyor. Davutoğlu, “bu anlaşma bir iki ay içinde tamamlanır” diye konuşurken, AB yetkilileri, anlaşmanın imzalanmasının biraz daha uzun sürebileceğini belirtiyorlar.

*  Rumlara eleştiri Bakan Davutoğlu, Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye’nin katılım müzakerelerinde 6 faslı tek yanlı olarak engelleyeceğini açıklamasına sert tepki gösterdi. Bakan, “Bundan sonra gerek Türkiye, gerek AB, birçok stratejik konuda işbirliğine devam edecek ve inşallah çok gecikmeden Türkiye’nin AB üyeliği gerçekleşecek” diye konuştu.

Çevre başlığı 12’nci başlık

Müzakere sürecinde 35 başlık ele alınacak. Dün AB, Türkiye ile “Çevre” başlığında müzakereleri resmen başlattı. Böylelikle dört yıl sonra 12’nci başlık da açılmış oldu.

*  Şimdiye kadar açılan başlıklar

Sermayenin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, fikri mülkiyet hukuku, bilgi toplumu ve medya, vergilendirme, istatistik, işletme -ve sanayi politikası, trans-Avrupa şebekeleri, bilim ve teknoloji, tüketicinin ve sağlığın korunması, mali kontrol.

*  AB’nin askıya aldığı başlıklar

Malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, taşımacılık, gümrük birliği, dış ilişkiler.

*  Fransa’nın engellediği başlıklar

Tarım ve kırsal kalkınma, ekonomik ve parasal politika, bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu, mali ve bütçesel hükümler ve kurumlar.

*  Rum Kesimi’nin bloke edeceği başlıklar

İş gücünün serbest dolaşımı, enerji, hukuki ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik, eğitim ve kültür, dış güvenlik ve savunma.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title