Haberler

Bakan Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısına Katıldı

Güncelleme:

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Avustralya'da düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısına katıldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, " Gazze'de İsrailin Filistinli masum sivillere karşı gerçekleştirdiği acımasız vahşeti kınıyoruz. Uluslararası toplum da bu trajediye sessiz kalmamalı" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Avustralya'da düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısına katıldı. Toplantıda Sydney'de bulunan Yeni Zelanda, Avustralya, Endonezya, Suudi Arabistan, Rusya, Singapur, Güney Afrika, İngiltere, Kanada Ticaret Bakanları ile bir araya gelen Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısında Türkiye adına da üç konuşma yaptı.

Konuşmasına uçak kazasında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek başlayan Zeybekci, Gazze'de yaşanan ve masum insanların İsrail tarafından katledildiği vahşetin sona erdirilmesi için G20 ülkeleri başta olmak üzere uluslararası toplumu göreve çağırdı. Zeybekci, "Gazze'de hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir trajedi yaşanıyor. Biz Türkiye olarak İsrail'in Filistinli masum sivillere karşı gerçekleştirdiği acımasız vahşeti kınıyor ve biran önce buna son vermesini bekliyoruz. Uluslararası toplumun da bu trajediye sessiz kalmasını anlayamıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE, DÜNYA TİCARETİNDEN ALDIĞI PAYI YÜZDE 1,5'UN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR"

Bakan Zeybekci, G20'nin 2018 yılına kadar küresel geliri şu anda bulunduğu düzeyin ilave yüzde 2 üzerine çıkarma hedefi olduğunu ifade ederek, bu hedefin başarılmasında en önemli aracın ticaret olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin de büyüme stratejisinin temeline ihracatı koyduğunu belirten Zeybekci, son dönemde ticaret ve yatırımlar alanında çok önemli başarılar elde etmiş olsa da Türkiye'nin ticarette 2023 yılına kadar çok daha büyük hedefleri gündemine aldığını ve dünya ticaretinden aldığı payı yüzde 1,5'un üzerine çıkarmayı hedeflediğini bildirdi.

Küresel ticarete dinamizm kazandırmanın KOBİ'lerin güçlendirilmesi yoluyla olabileceğini belirten Zeybekci, özellikle KOBİ'lerin ihracat kapasitesinin, beşeri sermaye güçlerinin arttırılması ve önlerindeki ticari engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmaların öncelikli olarak gündeme alınması gerektiğini kaydetti.

Zeybekci, KOBİ'lerin AR-GE faaliyetlerinin de desteklenmesine yönelik çalışmalar yapılması halinde küresel ticarette üretimin yapısının dönüşme imkanı doğacağını ve katma değeri yüksek ürünlerin verimliliği arttıracağını ifade etti.

Ticarette maliyet unsurların azaltılması gerektiğini ve özellikle gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve "tek pencere" sisteminin yaygınlaşılması zorunluluğunun vurgulayan Bakan Zeybekci, bu kapsamda Dünya Ticaret Örgütünde Türkiye'nin de katkılarıyla oluşturulan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasının Türkiye tarafından zamanında onaylanacağını, diğer ülkelerin de bu Anlaşmayı mutlaka gündemlerine almaları gerektiğini ifade etti. Zeybekci, "OECD raporlarına göre ticaretin kolaylaştırılması anlaşması yürürlüğe girerse ticaretteki maliyetler yüzde 9 düşecek ve bu maliyetlerdeki sadece yüzde 1'lik bir düşüş 43 milyar dolar refah artışı yaratma potansiyeli taşıyor" dedi.

"HİZMET İHRACATINI 2023 YILINA KADAR 150 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ"

Zeybekci, G20 Ticaret Bakanlarının mal ticaretinin yanısıra hizmet ticaretinin de serbestleştirilmesi yönünde inisiyatif almaları gerektiğini belirtti.

Küresel ekonominin büyümesine ve istihdam artışına katkı sağlayacak olan hizmet sektöründe de sınırların kaldırılması için yapılacak çalışmalara ve özellikle DTÖ bünyesinde süren Hizmet Ticaretine Yönelik Anlaşma (TISA) müzakerelerine Türkiye'nin en fazla destek veren ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Zeybekci, dünyanın 16. en büyük hizmet ihracatçısı olan Türkiye'nin halihazırda 44 milyar dolar olan hizmet ihracatını 2023 yılına kadar 150 milyar dolara çıkarmayı amaçladığını da bildirdi.

Zeybekci, Türkiye'nin son dönemde yapmış olduğu Serbest Ticaret Anlaşmalarında mal ticaretinin yanısıra hizmet ticaretini de müzakere etmeye başladığını ve bunun ilk örneği olarak Güney Kore ile STA'nın hizmet sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletildiğini kaydetti.

Uluslararası platformda ülkelerin ticarette serbestliği sağlamak hedefi ile yola çıktığını ancak hala korumacılığın çok belirgin bir şekilde sürdüğünü belirterek, G20 üyesi ülkeleri ticareti engelleyici bariyerleri kaldırmaya davet eden Zeybekci, son dönemde Avrupa Birliği ve Amerika arasında başlayan TTIP müzakere süreci ve ABD ile Asya-Pasifik ülkeleri arasında yürüyen TPP süreçlerine dikkat çekti.

İkili ve çok taraflı serbest ticaret anlaşmalarının ve bölgesel birliklerinin önemli ticaret artışları yaratacağına inandıklarını, ancak bu yeni sistemde Dünya Ticaret Örgütünün rolünün yeniden ele alınması zorunluluğunun ortaya çıktığını söyleyen Zeybekci, yeni ortaya çıkan bu anlaşma süreçleri ile küresel ticaretin haritalarının yeniden çizildiğini, ticarette karar alıcıların küçük ittifaklar halinde menfaat alanı yaratmaya başladıklarını, ancak bu süreçlerin DTÖ'nün misyonu olan ortak ve geniş kapsamlı bir ortaklık zeminini zayıflatacağını kaydetti.

G20 Dönem Başkanlığının önümüzdeki yıl Türkiye'de olacağını hatırlatan Bakan Zeybekci, Ticaret Bakanlarını G20 Ticaret Bakanları Toplantısı için Türkiye'ye davet etti.

Böylece Türkiye Meksika ve Avustralya'dan sonra G20 Ticaret Bakanları Toplantısına ev sahipliği yapacak üçüncü ülke olacak. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Avustralya Türkiye İsrail Gazze Ekonomi Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Barcelona Real Sociedad maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Barcelona R.Sociedad maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Barcelona Real Sociedad maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona R.Sociedad maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title