Haberler

Bakan Yıldız: Tki'nin Fakir Ailelere Dağıtılan Kömür Nedeniyle Görev Zararı Yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2003 -2008 Yılları Arasında Fakir Ailelere 7 Milyon 390 Bin 665 Ton Kömür Dağıtıldığını Belirtirken, Hazineden 101 Milyon 617 Bin 16 Tl Alacaklı Olan Tki'nin Dağıtılan Kömürler Nedeniyle Görev Zararının Olmadığını Bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2003-2008 yılları arasında fakir ailelere 7 milyon 390 bin 665 ton kömür dağıtıldığını belirtirken, hazineden 101 milyon 617 bin 16 TL alacaklı olan TKİ'nin dağıtılan kömürler nedeniyle görev zararının olmadığını bildirdi.

Yıldız 2008 yılında TKİ tarafından fakir ailelere dağıtılan kömür miktarını 1milyon 627 bin 619 ton olarak açıklarken bunun karşılığında Hazine'den talep edilen bedelin 433 milyon 283 bin 295 TL olduğunu kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in Türkiye Kömür İşletmeleri'nce fakir ailelere dağıtılan kömüre ilişkin soru önergesini yanıtladı. Çirkin, soru önergesinde, Hazine Müsteşarlığı'na bağlı Hazine Kontrolörleri Kurulu'nun hazırladığı rapordaki "TKİ kendi kaynaklarından kömür dağıtmak yerine özel firmalardan kömür alarak en iyimser hesaplamalarla 19 milyon 462 bin TL kamuyu zarara soktuğu anlaşılmıştır" ifadesine ilişkin sorusunu yanıtlayan Bakan Yıldız, dağıtılan kömürlerle ilgili görev zararının oluşmadığını kaydetti. TKİ Genel Müdürlüğü'nün sahalarındaki kömürün mevcut durumdaki toplam rezervini 2 milyar 567 milyon 754 bin ton olarak bildiren Bakan Yıldız, "Kömüre yoğun talebin olduğu Ağustos-Aralık döneminde TKİ Genel Müdürlüğünce üretilen ısınma nitelikli kömürlerin bir bölümü Bakanlar Kurulu kararı gereğince ihtiyaç sahibi ailelere gönderilirken, bir kısmı resmi kurumlara ve piyasada dengeleri koruyabilmek, ithal kömüre alternatif olarak alım gücü olan orta gelir grubundaki vatandaşlarımıza yerli kömür seçeneğini sunabilmek, bayiler ile yapılmış sözleşmeler gereği piyasaya verilmektedir"dedi.

-5 YILDA YAKLAŞIK 7.5 MİLYON TON KÖMÜR DAĞITILDI-

Piyasa talepleri ile dönemsel olarak çakışan Bakanlar Kurulu kararı gereği dağıtılacak olan kömürlerin tamamının TKİ Genel Müdürlüğü tarafından mevcut durumda karşılanmasının mümkün olmadığına işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi:

"2008 yılında fakir ailelere TKİ tarafından gönderilen kömür miktarı 1 milyon 627 bin 619 ton olup bunun karşılığında Hazine'den talep edilen bedel ise 433 milyon 283 bin 295 TL olmuştur. Bu miktarın tamamının Kurum'a ait ocaklardan karşılanmış olması halinde bu bedelin 525 milyon 498 bin 187 TL olacağı TKİ Genel Müdürlüğü'nce hesaplanmıştır."

Yıldız, 2003-2008 yılları arasında Bakanlar Kurulu kararı gereğince dağıtılan kömür miktarını ise 7 milyon 390 bin 665 ton olarak açıkladı. Bu miktarın 667 bin 789 tonunun özel sektörden alındığını ifade eden Yıldız, "TKİ Genel Müdürlüğü'nün Bakanlar Kurulu kararları gereği yaptığı kömür dağıtımı nedeniyle herhangi bir görev zararı oluşmamıştır. TKİ Genel Müdürlüğünün hesaplarına göre, Hazine'den 2008 yılından 101 milyon 617 bin 16 TL alacağı bulunmakta olup 2009 yılı değerleri henüz kesinleşmemiştir." dedi. (ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

Miçotakis bir kez daha resti çekti: Türkiye'yi ilgilendirmez

Aziz Yıldırım transferi bitirdi! Jose Mourinho imzayı attı

Aziz Yıldırım transferi bitirdi! Jose Mourinho imzayı attı

Brezilya'dan Gazze'deki saldırılara tepki: İsrail büyükelçisini geri çekti

Brezilya'dan Gazze'deki saldırılara tepki: İsrail büyükelçisini geri çekti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title