Haberler

Bakan Yıldırım, TCDD Çalışanlarıyla İftarda Buluştu

Güncelleme:

Bakan Yıldırım, İzmir Foça'da askere yönelik terör olayına ilişkin, Türk milletinin bu topraklarda bin seneden fazla zamandır ayyıldızlı bayrağı yere düşürmediğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Foça'da askere yönelik terör olayına ilişkin, Türk milletinin bu topraklarda bin seneden fazla zamandır ayyıldızlı bayrağı yere düşürmediğini belirterek, "Bunu aklına koyan, bu ahmaklık yolunda gidenlerin akılları başlarına gelsin. Ne onlar,ne onların efendileri, ne onların kılavuzları bu büyük milleti, bu büyük ülkeyi dize getirebilirler" dedi.

Bakan Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Behiç Bey Tesisleri'nde düzenlenen iftarda, TCDD çalışanlarıyla bir araya geldi.

Bakan Yıldırım, iftarın ardından yaptığı konuşmada, TCDD'nin iftarlarının geleneksel hale geldiğini belirterek, iftarda demiryolu çalışanlarıyla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Demiryollarının 1,5 asırlık bir çınar olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, demiryollarının aynı zamanda bir tarih, bir kültür, insanların acı, tatlı yaşam kesitinde karşılaştıkları birçok olaya tanıklık eden çok önemli bir kuruluş olduğunu söyledi.

-"Demiryolları küllerinden yeniden doğdu"-

Cumhuriyetin ilk yıllarında Büyük Atatürk'ün liderliğinde demiryollarına çok büyük yatırımlar yapıldığını anlatan Bakan Yıldırım, 1924-1946 yılları arasında 4 bin kilometre demiryolu inşa edildiğini anlattı. 1950'den itibaren demiryollarının artık unutulmaya başlandığını ifade eden Yıldırım, yük taşımada yüzde 60, yolcu taşımalarında yüzde 50 civarında payı olan demiryollarının 2000'li yıllara gelindiğinde yük taşımada yüzde 2'nin, yolcu taşımada yüzde 5'in altına düştüğünün görüldüğünü kaydetti.

Bu oranların bile demiryollarının son 50 yıllık geçmişinin ne kadar vahim, ne kadar olumsuz bir zaman dilimi olduğunu gösterdiğini belirten Bakan Yıldırım, 2003 yılının demiryolları için de yeni bir milat olduğunu ifade etti. Demiryollarının adeta küllerinden yeniden doğmaya başladığını anlatan Bakan Yıldırım, demiryollarını yeni bir anlayışla bu ülkenin yükünü taşıyan ama bu ülkeye yük olmayan bir kuruluş haline getirmek için çalışmaya başladıklarını belirtti.

-"Böyle bir yatırımı demiryolları hiç görmedi"-

Bugün itibarıyla yılda 135 kilometre yol yapabilen bir kapasiteye ulaşıldığını ifade eden Yıldırım, bu kapasitenin Cumhuriyetin ilk yıllarındaki demiryolu seferberliği ile aynı düzeyde olduğunu söyledi. Bu çalışmaların sonucunda 13 milyon tonluk taşımanın 25 milyon tonun üzerine çıktığını, Türkiye'nin yüksek hızlı tren (YHT) ile tanıştığını ifade eden Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"YHT deyip geçmeyin. Türkiye, Avrupa'da 6, dünyada 8 YHT işletmeciliği yapan ülkeden biri. İngiltere, ABD hala YHT işletmeciliğine geçemedi. Çünkü altyapıları yok. Türkiye dünyada pek az ülkeye nasip olan YHT'yi de hayal olmaktan gerçeğe dönüştürdü.

Bugün itibarıyla demiryollarımızda başlayıp devam eden yatırımların tutarı 20 milyar Türk lirasıdır. Böyle bir yatırımı demiryolları hiç görmedi. Hatların yüzde 65'ini tamamen yeniledik. Sinyalizasyonu olmayan hatları sinyalli, elektrifikasyonu olmayan hatları da elektrikli hale getiriyoruz.

Bundan sonraki hedefimiz demiryollarında çift hat uygulamasını yaygınlaştırmaktır. Yeni projeleri hep böyle planlıyoruz. Verimliliği artırmak için, demiryollarının taşımacılık içindeki payını tekrar hatırı sayılır bir noktaya gelmesi için çalışmalarımız aralıksız sürüyor."

Bunların dışında yerli demiryolu sanayisinin oluşması için de önemli adımlar attıklarını belirten Bakan Yıldırım, "Ray imalatına başladık, vagonları, lokomotifleri demiryolu taşımacılığı altyapısı adına ne lazımsa hepsini ülkemizde üretmeye başladık" diye konuştu.

Hem demiryollarını modernize ettiklerini hem de ülkemizin bu teknolojiye sahip olmanın yollarını açtıklarını anlatan Yıldırım, son olarak Ankara metrolarında tren setleri ihalesinde yüzde 51 yerli şartı koyduklarını hatırlattı.

2023 yılında demiryolu ağını 25 bin kilometrenin üzerin çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Yıldırım, "Demiryolu bu ülkenin bekasıdır, bağımsızlığıdır, olmazsa olmazıdır" dedi. Bakan Yıldırım, tüm gelişmelerin projeleri sahiplenen demiryolu çalışanları sayesinde gerçekleştiğini belirterek, demiryolu çalışanlarına teşekkür etti.

-Teröre olayları-

Bugün İzmir Foça'da askerlere yönelik terör saldırısına da değinen Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bugün İzmir Foça'da masum işlerine giden askerlerimize tuzak kurdular. Bir askerimiz şehit oldu, yaralılarımız var. Şehidimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bu millet, büyük bir millet. Bu millet, bu topraklarda bin seneden fazla zamandır her türlü desiseye, her türlü saldırıya, her türlü tezgaha karşı koydu, pabuç bırakmadı. Omuz omuza bir olduk, beraber olduk, ayyıldızlı bayrağımızı asla yere düşürmedik. Bundan sonra da mümkün değil. Bunu aklına koyan, bu ahmaklık yolunda gidenlerin akılları başlarına gelsin. Ne onlar, ne onların efendileri, ne onların kılavuzları bu büyük milleti, bu büyük ülkeyi dize getirebilirler. Bu böyle bilinsin."

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da demiryollarının büyük bir atılım gerçekleştirdiğini belirterek, bu başarıların gerçekleşmesinde desteğini esirgemeyen Bakan Yıldırım ve demiryolu çalışanları olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Demiryolcu Makinistler Derneği, Bakan Yıldırım'a plaket verdi.

Muhabir: Tamer Toğanaş

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Binali Yıldırım İzmir Foça Politika Güncel Haberler

title