Haberler

Bakan Işık: Devletin Zirvesi Artık Kriptolu Telefon Kullanmıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yasa dışı dinlemelere karşı Sertifikayı üreten kurumun mutlaka kriptoyu üreten kurumdan farklı olması gerektiğini söyledi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yasa dışı dinlemelere karşı Sertifikayı üreten kurumun mutlaka kriptoyu üreten kurumdan farklı olması gerektiğini söyledi. Genelkurmay Başkanlığının kendi kriptosunu üreterek doğru olanı yaptığını söyleyen Bakan Işık, yasa dışı dinlemelere karşı, eğer amirinin değil abisinin talimatını yerine getiriyorsa, bunu kesinlikle TÜBİTAK'ta tutmayacaklarını söyledi. Bakan Işık Devletin zirvesinin artık kriptolu telefon kullanmadığını söyledi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ev sahipliğinde düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonuna katıldı. Bakan Işık, resepsiyonunda basın mensuplarının yasa dışı dinlemeler konusunda sorularını yanıtladı.

-"GENEL KURMAY DOĞRU İŞİ YAPMIŞ"-

Bakan Işık, "Güvenlik için kriptonun üretildiği yer ile sertifikanın üretildiği yer aynı olmaması gerekiyor, şuanda aynı o ciddi bir güvenlik açığı, normalde kurumların alıp, sertifikanın kendisinin üretmesi lazım. Telefonu üreten kurum TÜBİTAK. Güvenlik açısından, yazılımı ve sertifikayı üretenin farklı olması en doğrusu, sertifikayı üreten kurumun mutlaka kriptoyu üreten kurumdan farklı olması lazım. Genel Kurmay Başkanlığımız, TÜBİTAK'tan kriptoyu almış, sertifikayı kendi üretmiş. Genel Kurmay bunu yapmış doğru olan bu. Genel Kurmayın yaptığı doğru bir iş. En azından bir güvenlik tedbirini almış. Özellikle diğer kurumlarda sertifikayı da TÜBİTAK üretmiş. Bu yapıda orada çöreklenmiş olunca, çok ciddi bir güvenlik zaafı var. Kriptolu telefonların dinlendiği kesin" dedi.

Bakan Işık açıklamalarını şöyle sürdürdü:

-"KRİPTOLU TELEFON KULLANILMIYOR"-

"Bizim araştırdığımız nokta kim dinlemiş, nasıl dinlemiş, bunun üzerinde yoğunlaştık. Dinlenen bir konuşma değil. Şuanda kriptolu telefon çok kullanılmıyor, başbakanda dahil, ben mesela hiç kullanmadım. Yasa dışı dinlemelere karşı sertifikayı başbakanlık üretebilir, bunlar milli güvenlik kuruluna teslim edildi, aslında Milli güvenlik Kuruluda ürete bilir ve Cumhurbaşkanlığı da üretebilir. Onunla ilgili çalışma sürüyor, bütün bunlara bakacağız, oradaki her türlü güvenlik açığını, teker teker izole edilecek ortadan kaldırılacak. Ondan sonra yüzde yüz güvenli olduğuna emin olduğumuz nokta da ondan sonra kollamaya başlayacağız."

Bakan Işık, "TÜBİTAK'ın yapısına ilişkin bir değişiklik var mı?" yönünde bir soruya, "TÜBİTAK 4 bin beşyüz kişinin çalıştığı bir yer. Bizim görevden alma ili ilgili bir kriterimiz var. Eğer amirinin değil abisinin talimatını yerine getiriyorsa, bunu kesinlikle TÜBİTAK'ta tutmayız. Bunun dışında kişinin görüşüşe duruşu davranışı, yaşam tarzı, bunların hiç birisi bizi ilgilendirmez. İşini yapması ülkesine bağlı olması, Bizim için yeterli. Kriptoyla ilgili satır satır inceleme yapılıyor, çünkü bunu satır satır incelemezseniz, güvenlik açığı veya yazılımda bir korsan, var mı? Onu tespit edemezsiniz, arkadaşlarımız büyük bir titizlikle inceliyor" diyerek cevap verdi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Cemil Çiçek Fikri Işık 23 Nisan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title