Haberler

Bakan Günay'ın Emriyle 15 Yıllık Halı Atölyesi Yeniden Hayat Buldu

Kenan Gürbüz - Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Menteşe beldesinde, yaklaşık 15 yıldır halı dokunan ve "usta öğretici olmadığı" gerekçesiyle kapatılan atölye, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla yeniden açıldı.

Kenan Gürbüz - Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Menteşe beldesinde, yaklaşık 15 yıldır halı dokunan ve "usta öğretici olmadığı" gerekçesiyle kapatılan atölye, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla yeniden açıldı.

Menteşe Belediye Başkanı Mesut Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerinde 1967 yılından bu yana yaygın şekilde halı dokumacılığı yapıldığını anlattı. Beldede 1960'lı yıllarda halı tezgahlarında ağırlıklı olarak Isparta halısı dokunduğuna dikkati çeken Karataş, 1975 yılından itibaren ise Isparta halısının, yerini Milas halısına bıraktığını söyledi.

Eskiden her evde bir dokuma tezgahı olduğuna değinen Karataş, "1980'li yıllara kadar beldede yaşayan herkes halıcık yapıyordu, ama zaman içinde halıcılık unutulmaya başladı" dedi. Karataş, beldede Halk Eğitim Merkezi ve özel sektör işbirliğiyle bir halı atölyesinin de faaliyet gösterdiğini, bu atölyenin 15 yıl açık kaldığını bildirdi.

Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk Eğitim Merkezi tarafından atölyede görev yapan usta öğreticinin 3 aydan fazla süre çalışamayacağı belirtildi ve usta öğretici olmadığı gerekçesiyle atölye kapandı. 2 yıl boyunca kapalı kalan atölyenin açılması ve bu kültürün gelecek nesillere ulaştırılması için Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay'a ulaştım ve yardım istedim. Sayın Bakanımız Günay'ın Muğla Valisi'ne verdiği talimatın ardından atölye açıldı. Bu atölye, bugün ayakta ise sayın Bakanımız sayesinde."

Atölyenin faaliyete geçmesinin ardından İzmir'de faaliyet gösteren bir şirketle anlaşma yapıldığını anlatan Karataş, "Atölyede halı dokunmaya başlandı ve yaklaşık 40'a yakın kadın istihdam edildi" dedi.

Çalışanların yaptıkları halıları teslim edince paralarını aldıklarını belirten Mesut Karataş, Halk Eğitim Merkezi'nin ise sadece usta öğreticinin maaşını ödediğini kaydetti.

Atölye sayesinde beldedeki işsiz insanlara iş imkanı sağladıklarını vurgulayan Karataş, "Anlaşmaya varılan şirket dünyanın farklı yerlerine ihracat yapıyor. Firma, yurtdışından ve Türkiye'den halı siparişleri alıyor ve aldığı siparişleri atölyede kadınlarımız dokuyorlar. Halıcılığı yaşatmak amacıyla kurulan atölye binası belediye ait. Amacımız, halıcılığın yaşatılması ve geleneksel halı dokumalarının geleceğe taşınması" diye konuştu.

-İlmik ilmik hayallerini dokuyorlar-

Menteşe beldesindeki atölyede, 17-55 yaşlarında 40'a yakın kadın halı dokuyor. Kavaklıdere Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen kursa katılan kadınlar, bir meslek edinmenin yanı sıra, hem dokudukları halılarla aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de Anadolu'nun geleneksel dokumalarını geleceğe taşıyor.

Bir binanın zemin katındaki atölyelerinde, hayallerini halılara, ilmik ilmik dokuyan Menteşeli kadınlar, yoruldukları anlarda ise yöresel türküleri mırıldanarak, yorgunluklarını unutmaya çalışıyorlar.

Usta öğretici Zehra Düz, 17 tezgahın olduğu atölyede çalışanların dokudukları halı karşılığında para aldıklarını söyledi.

Kursta Uşak ve Milas halıları dokuduklarını belirten Düz, "Özellikle Uşak halısı çok emek istiyor. Bir salon halısı dokuyan kursiyerimiz 350 TL kazanıyor. Büyük bir halıyı dokumak için bir kişi 2-3 ay çalışmak zorunda. Kursiyerlerimiz daha fazla para kazanacakları bir iş bulunca atölyedeki işlerini bırakıyorlar. Halıcılığın yaşatılması için kursiyerlere maddi destek sağlanmalı" dedi.

Halı dokumayı öğrendikten sonra, dokudukları halılarla aile bütçelerine katkı sağladıklarını anlatan kadınlardan Fatma Şahin de, halı dokumanın başlarda zor olduğunu, ancak bir süre sonra ilmekleri atmaya alıştıklarını söyledi. Zamanla halı dokumanın eğlenceli bir iş halini aldığını belirten Şahin,

"Öğretmenimiz sıkıştığımız durumlarda bize yardımcı oluyor. Haftanın 5 günü halı dokuyoruz. Bir kültürü geleceğe taşımak için yoğun çaba harcıyoruz. 6 metrekarelik bir halıyı bir kişi yaklaşık 2, 5 ayda tamamlıyor" diye konuştu.

Kursiyerler Dilek Dursun ve Hatice Sülük ise atölyede aile bütçelerine katkı sağlamak amacıyla çalıştıklarını söyledi. Kursta, halı dokumayı öğrenen bazı kadınların ise evlerindeki tezgahlarda bu işi sürdürdükleri bildirildi.

- MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title