Haberler

Bakan Çelik: "Insanlık Aslında Kendi Kıyametini Hazırlıyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Sözüm ona çağdaş dünya 'Terörist misiniz?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Sözüm ona çağdaş dünya 'Terörist misiniz?', kucak açıyor; 'Darbeci misiniz?', kucak açıyor; ama 'Aç mısınız?', ölüver gitsin diyor. Dünyanın hali maalesef bu." dedi.

Çelik, Bloomberg HT'nin düzenlediği Tarım Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, bugün dünyada 800 milyon aç, 1 milyar yoksula karşın 600 milyon aşırı kilolu insan bulunduğunu belirterek, 39 ülkede gıda, 80 ülkede de su kısıtı olduğunu ifade etti.

Dünyada 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğine işaret eden Çelik, bu gıdanın 3'te 1'i tasarruf edilse açlık sorunu olmayacağını dile getirdi.

Çelik, "Bir tarafta sefalet, bir tarafta sefahat anlayışı hakim durumda. Bu kara tablonun müsebbibi kemirenler, sömürenler, semirenler ve emperyalist anlayışa sahip olanlardır. Amaç sadece kazanmak olunca ve insani değerler gözetilmeyince dünya ve insanlığın felaketine sebep olursunuz." diye konuştu.

Dünyadaki tahıl stoklarının 500 milyon tonu aştığını belirten Çelik, "Bir tarafta stok var, bir tarafta ise açlık sorunu yaşanıyor. Sorun aslında gelir dağılımındaki adaletsizlikte. Bu sürdükçe sorunların üstünden gelmek mümkün olmayacak." ifadelerini kullandı.

Çelik, bereket dolu dünyanın aç karınları doyurduğunu ama açgözlülüleri doyuramadığını ifade ederek, "Sözüm ona çağdaş dünya 'Terörist misiniz?', kucak açıyor; 'Darbeci misiniz?', kucak açıyor; 'Aç mısınız?', ölüver gitsin diyor. Dünyanın hali maalesef bu. Daha dün Ege'de yine 10 ceset kıyaya vurdu. Daha önce Türkiye bu önlemleri tek başına almamış olsa ne cesetler kıyıya vuracaktı." yorumunu yaptı.

"Toprakla ölündüğü zaman değil yaşıyorken buluşulmalı"

Bugün 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara yaklaşacağını aktaran Çelik, mevcut tarımsal hasılanın üzerine yüzde 60'lık ilave bir hasıla gerçekleşmezse bugün 2 milyar olan yoksullukla mücadele eden insan sayısının 2'ye katlanacağına dikkati çekti.

Çelik, dünyanın 49 milyon kilometrekaresinin tarıma elverişli olduğunu belirterek, kullanılabilecek tarım arazisinin ise 14 milyon kilometrekare civarında bulunduğunu dile getirdi.

Dünyada her yıl 120 bin metrekarelik alanın tarım dışı kaldığına işaret eden Çelik, "Bu devam ederse ortalama 116 yıl sonra tarım yapacak alan kalmayacak. İnsanlık aslında kendi kıyametini hazırlıyor." görüşlerini aktardı.

Dünya nüfusunun yüzde 70'inin şehirlerde yaşadığını anlatan Çelik, "Kırsalı boşaltıyoruz. Herkes hazır yiyici, hazır tüketici. Boşalan tarım alanlarını kim ekecek? Kim sofraya bir şey taşımak için mücadele edecek? Karşı karşıya kaldığımız bir başka tehlike de bu." değerlendirmesinde bulundu.

Faruk Çelik, "Öyle bir zamana gidiyoruz ki 'Gıdayı kontrol eden dünyayı kontrol eder.' diyebiliriz. Önümüzdeki savaşlar su ve gıdaya erişim savaşları diye tanımlanabilir." dedi.

Toprakla ölündüğü zaman değil yaşıyorken buluşmanın önemli olduğunu dile getiren Çelik, "Özümüzü, aslımızı unutmadan bir yaşam dizayn etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Bizim ne yele ne sele ne de ele verecek toprağımız var"

Türkiye'de 24 milyon hektar tarım, 14,6 milyon hektar mera, 1 milyon hektar su alanı bulunduğu bilgisini veren Çelik, 2 milyonun üzerinde de çiftçi olduğunu aktardı.

Çelik, ülkede 116 milyon ton bitkisel, 23 milyon ton hayvansal üretim yapıldığını, 161 milyar liralık tarımsal hasıla olduğunu ve 17 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirildiğini aktardı.

Bu yıl 13 milyar lira tarımsal destek sağlanacağını ifade eden Çelik, 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla ve 40 milyar dolarlık tarımsal ihracat hedeflediklerini söyledi.

Bunun başarılması için toprak, gübre, ilaç, tohum, fide, fidan destekleme, pazarlama, TARSİM, lisanslı depo ve hayvancılıkta yerli üretim konularında yoğun çalışma başlattıklarını anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Toprağın korunması kapsamında öncelikle 141 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik. Toplamda ise 300 ova tarımsal sit alanı olacak. Bizim ne yele ne sele ne de ele verecek toprağımız var. Topraklarımızı betonla değil tohumla nikahlayan bir anlayışı oturtmamız gerekiyor. Ekilmedik bir karış arazi bırakmayacağız. Yüzlerce hektar arazi çeşitli nedenlerle atıl vaziyette duruyor. Arazilerimizi keyfi kullanma yaklaşımında olmamalıyız. Toprağın niteliğini de artırmak amacıyla bilinçli tarım konusunda yoğun bir çalışma başlattık. 2018'de çayda organik tarıma geçiyoruz.

Bakan Çelik, Türkiye'nin tarımda hedeflerine ulaşmak için verimi artırması gerektiğini vurgulayarak, hektar başına buğday üretiminin dünya ortalaması 3,2 ton, OECD ortalaması 3,7 ton iken, Türkiye'de bu rakamın 2,9 ton olduğunu ifade etti.

Artık "geçimlik tarım" anlayışından çıkmak gerektiğini aktaran Çelik, tarımda maliyetleri düşürebilmek için müşterek araç kullanımı gibi mekanizmalardan faydalanmak gerektiğini söyledi.

Çelik, verimin artması için arazi toplulaştırması yaptıklarını kaydederek, giderlerin düşeceği, gelirlerin yükseleceği bir model olduğu için birçok yerde gönüllü toplulaştırma gerçekleştireceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Bloomberg Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title