Haberler

Bakan Çelik: "Hiç kimse İsrail'in kendini savunma hakkı var demesin" -

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin olarak,"İsrail'in kendini savunma hakkı var' demek İsrail'i katliamlar için teşvik etmektir.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin olarak," İsrail'in kendini savunma hakkı var' demek İsrail'i katliamlar için teşvik etmektir. Ortada bir savunma yok. Ortada ağır silahlarla yapılan sistematik bir katliam var. Açık bir soykırımdır bu" dedi.

Bakan Çelik, Ceyhan ilçesindeki iftar programına katılmak için geldiği Şakirpaşa Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin bir bölgesinde ölü ve yaralıların alınması için Kızılhaç tarafından teklif edilen 2 saatlik insani ateşkes anlaşmasını ihlal ederek saldırılarını sürdürdüğünü anımsattı.

Gazze'nin küçük bir bölge olmasına rağmen İsrail tarafından karadan, havadan ve denizden bombalandığını belirten Çelik, İsrail ordusunun tünelleri imha ederek kentin "can damarlarını" kestiğini ifade etti.

Bazı devlet temsilcilerinin "İsrail'in kendini savunma hakkı var" yönündeki açıklamalarını eleştiren Çelik, şöyle konuştu:

"İsrail'in kendini savunma hakkı var' demek İsrail'i katliamlar için teşvik etmektir. Ortada bir savunma yok. Ortada ağır silahlarla yapılan sistematik bir katliam var. Açık bir soykırımdır bu. İsrail bu eylemleri gerçekleştirdikten sonra, 'İsrail, sivil kayıpların en aza inmesi için gerekli hassasiyeti göstersin' diyorlar. Bakın burarda 'bir bile sivil kayıplar olmasın ya da bu katliam gerçekleştirilmesin' denmiyor. İsrail'in böyle bir hassasiyeti yok. Burada sivil insanlar, silahlı insanlar gibi herhangi bir ayrım yok. Gazze'de sokak denilen yerler çok küçük alanlardır. Buraya, bu kadar ağır silahlarla saldırılması herhangi bir savunma hakkıyla izah edilemez."

Çelik, uluslararası kuruluşların saldırılar karşısında sessiz kalmasının ise bu kuruluşların meşruiyetinin sorgulanmasına neden olduğunu aktardı.

Gazze'de yaşananların bütün halkların ve insanlığın sorunu olduğunu vurgulayan Çelik, "Türkiye'de ya da başka bir yerde küçücük bir meydan gösterisinde bile aşırı güç kullanıldığı zaman bunlara soruşturma açılmasına rağmen, bütün dünyayı ayağa kaldıranlar, bu sistematik katliam karşısında susuyorlar" dedi.

Gazze'de bütün bir insanlığın haysiyeti ve şerefinin bombalandığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Bugün sadece Gazze bombalanmıyor. Dünya'da namuslu insanların yaşadığı bütün başkentler bombalanıyor. Burada Türkiye'nin sesi yüksek çıkıyor. Çünkü Türkiye, dünyada insanlığın haysiyetine, şerefine, namusuna hitap ediyor. İnsanlar, dünyanın pek çok yerinde yöneticiler sessiz kalsa da sokaklara dökülerek Gazze'yle birlikte dayanışma sergiliyorlar. Sesimizi sonuna kadar yüksek tutacağız. Buradaki mazlum insanların katledilmesine seyirci kalmayacağız. İsrail, insani bir ateşkese bile tahammül edemeyecek kadar barbarca eylemler gerçekleştiriyor. Bunu bir kez daha kınıyoruz. Bir kere daha lanetliyoruz. Gazze ile birlikte dayanışmamızı bir kere daha teyit ediyoruz."

Bir gazetecinin, İsrail Başbakanı Netenyahu'nun, Başbakan Erdoğan'ı Gazze konusundaki açıklamalarından dolayı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'e şikayet ettiği yönündeki sorusu üzerine Bakan Çelik "İsrail'in kimseyi sağa sola şikayet etmeye hakkı yok. Hele Başbakanımızın mazlumlardan yana yükselttiği sesini hiç kimsenin şikayet etmeye hakkı yok" ifadelerini kullandı.

Çelik, İsrail'in dünyada şimdiye kadar katliam gerçekleştirmiş pek çok figürü aşacak bir şekilde "barbarlık" ortaya koyduğunu belirterek, "Ortaya koyduğu bu barbarlık karşısında dünyanın sesini yükseltmesi, vicdanını yükseltmesi gerekli ama maalesef bugün için yetersiz kalmaktadır. İsrail, hiçbir uluslararası kuralı, kurumu tanımadan bütün bu katliamları gerçekleştiriyor. Ondan sonrada kendini savunma adı altında kendisini teşvik edenlere gidip bu şikayetleri yapıyor. Tam tersi tüm dünya İsrail'i şikayet etmelidir. Kendi halkı da İsrail'i şikayet etmelidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Ömer Çelik İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title