Haberler

Bakan Çağlayan 50 Kişilik Heyetle Fas ve Tunus'a Gidiyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Fas'a, 1 -3 Aralık Tarihlerinde İse Tunus'a Giderek Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı Gerçekleştirecek.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, işadamı örgütleri, ihracatçı birlikleri başkan ve temsilcileri ile çeşitli sektörlerden işadamlarından oluşan 50 kişilik bir heyetle 29-30 Kasım tarihlerinde Fas'a, 1-3 Aralık tarihlerinde ise Tunus'a giderek Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı gerçekleştirecek.

Devlet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Çağlayan'ın, 30 Kasım 2010 tarihinde Fas'ın Kazablanka kentinde Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Fas İş Forumu'na katılacağı ve İş Forumu çerçevesinde Türk işadamları, Faslı muhataplarıyla bir araya gelme olanağını bulacağı, ayrıca iki ülke iş çevreleri arasında mevcut ortaklıkların gözden geçirilerek yeni ortaklıkların tesis edilmesine yönelik görüşmeler gerçekleştirileceği belirtildi.

Söz konusu ziyaret çerçevesinde, 7 Nisan 2004 tarihinde iki ülke Başbakanları tarafından Ankara'da imzalanarak 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'nın uygulamasına ilişkin değerlendirmelerin yapılacağı ve Türk firmalarının sorunlarının Fas makamlarına iletileceği ifade edildi.

-TÜRKİYE-TUNUS İŞ FORUMU DÜZENLENECEK-

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında 1-3 Aralık tarihleri arasında Tunus'a gerçekleştirilecek Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı çerçevesinde ise, 2 Aralık 2010 tarihinde Tunus'ta Türkiye-Tunus İş Forumu'nun düzenleneceği belirtildi. Ayrıca, program ile eşzamanlı olarak, Eşbaşkanlıkları Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Tunus Ticaret ve El Sanatları Bakanı Ridha Ben Mosbah tarafından yürütülmekte olan Türkiye-Tunus Ortaklık Konseyi II. Dönem Toplantısı yapılacak.

Bu toplantı kapsamında, 25 Kasım 2004 tarihinde imzalanan ve 1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde iki ülke ticaretinde meydana gelen gelişmeler değerlendirileceği ve uygulamada karşılaşılan sorunlar ele alınacağı ifade edildi.

Devlet Bakanı Çağlayan, Tunus ziyaretinde Tunus Başbakanı Mohammed Ghannouchi tarafından kabul edilecek. Bakan Çağlayan'ın ayrıca, Tunus Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Turizm Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve Ekipman, Konut ve İskan Bakanı ile bir araya gelmesi ve bu görüşmelerde ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin gündeminde yer alan konuların ele alınması öngörülmektedir.

-TÜRK MÜTEAHHİT FİRMALARI FAS'TA 25'E YAKIN PROJE ÜSTLENDİ-

Açıklamada, Türkiye'nin Fas ile 2003 yılında 330 milyon dolar olan ticaret hacminin 2008 yılında 1 milyar 410 milyon dolara yükseldiği, aynı dönemde Fas'a olan ihracatın ise yaklaşık dört kat artarak 255 milyon dolardan 957 milyon dolara çıktığı ifade edildi. Ancak, 2009 yılında Türkiye'nin Fas ile ticaret hacminin 835 milyon dolara, ihracatın ise 600 milyon dolara gerilediği, ihracattaki bu gerilemenin demir-çelik ürünleri ve kara ulaşım araçları kalemlerindeki düşüşten kaynaklandığı belirtildi.

İthalata bakıldığında ise 2003 yılından 2008 yılına kadar düzenli artış göstererek 2008 yılında 336 milyon dolara ulaştı. Ancak, 2009 yılında ithalatın da gerileyerek 235 milyon dolar olarak gerçekleştiği görülmektedir. İthalattaki azalmanın büyük ölçüde kimyasal ürünler ve gübre hammaddesi alımındaki gerilemeden kaynaklandığı ifade edildi. Açıklamada, "2010 yılı Eylül ayı verilerine göre ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6 artışla 460 milyon dolara, ithalatımız ise yüzde 87 artışla 300 milyon dolara yükseldi" denildi.

Türk müteahhitlik firmaları tarafından bugüne kadar toplam değeri 1.3 milyar dolar olan 25'e yakın proje üstlenildiğinin belirtildiği açıklamada, bu tutarın Türk müteahhitlik firmalarının Afrika ülkelerinde üstlendikleri işlerin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturduğu ve Fas'ın bu yapısı ile Afrika ülkeleri arasında Libya ve Cezayir'in ardından 3. sırada yer aldığı söylendi.

30 Eylül 2010 tarihi itibariyle Türkiye'nin Fas'ta 14 milyon 329 bin 434 dolar (kümülatif) tutarında doğrudan yatırımı bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, "Fas ekonomisi kimya, plastik, alışveriş merkezleri, yenilenebilir enerji, tekstil ve hazır giyim, inşaat malzemeleri, otomotiv, elektrik-elektronik, demir-çelik, madencilik, turizm ve tarım gibi pek çok sektörlerindeki fırsatlarla dikkat çekmektedir" denildi.

-2010 EKİM'İNDE TUNUS'A İHRACATIMIZ YÜZDE 27 ARTTI-

Tunus ile 2003 yılında 318 milyon dolar olan ticaret hacminin 2008 yılında 1 milyar 143 milyon dolara, aynı dönemde ihracatın ise yaklaşık üç kat artarak 220 milyon dolardan 778 milyon dolara yükseldiği ifade edildi. Ancak 2009 yılında ise Tunus ile ticaret hacminin 882 milyon dolara düştüğü, ihracatın 647 milyon dolara gerilediği belirtildi. Açıklamada, "Ticaret hacmi ve ihracatımızdaki bu düşüş demir-çelik ürünleri ve akaryakıt kalemlerindeki düşüşten kaynaklanmıştır.

İthalatımız ise 2003 yılından 2008 yılına kadar artış göstererek 2008 yılında 365 milyon dolara ulaştı. Ancak, 2009 yılında ithalatımızın da gerileyerek 235 milyon dolara düştüğü görülmektedir. İthalatımızdaki azalma büyük ölçüde kimyasal ürünler, gübre ve pamuk alımımızdaki gerilemeden kaynaklanmaktadır" denildi.

2010 yılı Eylül ayı verilerine göre ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27 artışla 517 milyon dolara, ithalatın ise yüzde 33 artışla 192 milyon dolara yükseldiğinin ifade edildiği açıklamada, "Tunus'ta bugüne kadar Türk müteahhitlerince üstlenilen projelerin toplam değeri 685 milyon dolardır. Türkiye'nin Tunus'ta 210 milyon dolarlık yatırımı bulunmaktadır" ifadelerine yer verildi.(ANKA)

(BRŞ/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Derbinin faturası ağır oldu! Fenerbahçe'de 7 isim PFDK'ya sevk edildi

Derbinin faturası ağır oldu! Fenerbahçe'de 7 isim PFDK'ya sevk edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title