Haberler

"Bahreyn'de Sivil Halk Zarar Görmemeli"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bahreyn'de Reform Sürecinin, Sivil Halk Zarar Görmeden Barışçıl Şekilde Tamamlanması Gerektiğini Söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bahreyn'de reform sürecinin, sivil halk zarar görmeden barışçıl şekilde tamamlanması gerektiğini söyledi.

Bayreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmed Bin Muhammed el Halife ile Dışişleri Konutu'nda yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, görüşmede ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri gözden geçirme imkanı bulduklarını belirtti.

Davutoğlu, Bahreyn'de son dönemde yaşanan "üzücü" gelişmeleri de değerlendirdiklerini kaydederek, "Bahreyn'de istikrarın, toprak bütünlüğü, egemenlik ve güçlü ekonomi korunarak sürdürülmesini temenni ettiklerini" ifade etti.

Türkiye'nin Bahreyn konusunda dört önemli prensibi olduğunun altını çizen Davutoğlu, ülkede süregelen bir reform süreci olduğunu, "Bu reform çalışmalarının, en kapsamlı şekilde sürdürülmesi ve toplumsal mutabakat sağlanarak tamamlanması gerektiğini" vurguladı.

Davutoğlu, ikinci olarak Bahreyn'de inançları ve mezhepleri ne olursa olsun herkesin huzur içinde yaşamalarını istediklerini belirterek, "Sivil halkın korunması ve sivil halk ile güvenlik güçlerinin karşı karşıya gelmemesinin büyük önem taşıdığını" kaydetti.

Bahreyn'de yaşananların "bölgede mezhep çatışmasına dönüşmemesinin" önemine dikkati çeken Davutoğlu, "mezhep çatışmasının bölgedeki yoğun dönüşüm sürecine zarar vereceğini, sivil kayıpların ve mezhep çatışmasının Türkiye açısından kabul edilemez olduğunu" söyledi.

Son olarak Bahreyn'deki olaylara Körfez İşbirliği Konseyi çerçevesinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin güvenlik güçlerinin müdahale ettiğini hatırlatan Davutoğlu, bunun geçici bir tedbir olması gerektiğini ve en kısa zamanda buna da gerek kalmamasını umduklarını belirtti. Davutoğlu, "Bahreyn'e herhangi bir dış müdahale olmaması büyük önem taşıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı, görüşmede konuk bakandan bu tedbirlerin geçici olduğunu duymaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, bu konuda bölge ülkelerinin yetkilileriyle çok sayıda görüşme yaptığını, "herkesin Bahreynlilerin iradesine saygı göstermesi gerektiğini vurguladıklarını" kaydetti.

-"BAHREYN'DE İSTİKRAR VE GÜVENLİĞİ SAĞLADIK"

Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid Bin Ahmed Bin Muhammed el Halife, Bahreyn'de güvenlik ve istikrarın sağlanması için gösterilen çabaların meyvesini vermeye başladığını, siyasi reformlar konusunda kararlı olduklarını kaydetti.

El Halife, Körfez İşbirliği Konseyi yardımıyla Bahreyn'deki istikrar ve güvenliği sağladıklarını, bunun asla sivil halkı hedef alan bir müdahale olmadığını söyledi.

"Dış güçlerin, sadece devlet kurumlarının korunması ve himaye edilmesi" için ülkede bulunduklarını vurgulayan El Halife, bu güçlerin görev sürelerinin "çok kısıtlı" olduğunu kaydetti.

"Buraya, adaletli tavrınız ve duruşunuzdan dolayı teşekkür etmek için geldim" diyen El Halife, Türkiye'nin rolünün tamamen yapıcı olduğunu bildiklerini, bölgede modern bir Müslüman ülke görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.

-ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİ

Bu arada, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili bir soru üzerine,

"Erdoğan ve Obama arasında yapıcı ve kapsamlı bir görüşme yapıldığını" kaydetti.

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Libya'da biran önce ateşkesin sağlanması ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının fiilen hayata geçirilmesi yönündeki çabalara destek verdiğini vurguladı.

Davutoğlu, Türkiye ile ABD arasında Libya konusunda mutabakat sağlanmasıyla ilgili olarak da, "NATO'nun, zaten tüm ülkelerin mutabakatıyla karar alınabilen bir yapı olduğunu" kaydetti.

Türkiye'nin bu çerçevede yapacağı katkıların mahiyeti konusunda gerekli açıklamaları yaptıklarını hatırlatan Davutoğlu, istişarelerin süreceğini, TBMM'ye bu konuyla ilgili bilgi vereceklerini ve muhalefet partileriyle de görüşeceklerini söyledi. - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title