Haberler

Bahçeşehir Üniversitesi'nin Washington'daki Sergisini Başbakan Erdoğan Açtı

BASIN BüLTENİDİR.

BASIN BüLTENİDİR...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Bu haritalar Osmanlı Devleti’nin var olduğu dönemde ufukların efendisi olduğunu da bariz şekilde ortaya koyuyor. Unutulan mirasımızı bu sergi ile dünya ile buluşturuyoruz” dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bahçeşehir üniversitesi’nin Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından hazırlanan Piri Reis’ten Katip çelebi’ye Osmanlı’nın Dünyaya Bakışı adlı sergisinin açılışını yaptı. ABD temaslarının son gününde Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmesinin ardından Erdoğan, Washington’da 5 gün süre ile açık kalacak ve serginin açılışını yaptı.

Piri Reis’ten Kâtip çelebi’ye Osmanlının Dünya’ya Bakışı Harita Sergisi 13 -18 Nisan 2010 tarihleri arasında Washington’da Association American Geographies’in (AAG) yıllık olağan toplantısında, Washington Marriot Hotel sergi salonunda açıldı.

Katip çelebi'nin doğumunun 400'üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen serginin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı sergi, bugüne kadar yurt dışında Amerika’da California San Bernardino State University’de, Avrupa’da Fransa’nın Başkenti Paris’te UNESCO Salonu’nda, Şam Milli Müzede ve Türkiye’de başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Bilecik, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt’te sergilendi.

Dün akşam Washington’daki sergi açılışına Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Serginin açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, “16. yüzyılda Piri Reis tarafından adeta uydudan çekilmiş gibi son derece şaşırtıcı bir şekilde hazırlanan haritalar Katip çelebi’nin eşsiz çalışmaları o dönemde Osmanlı Devleti’nin gücünü ve vizyonunu göstermesi bakımından son derece önemlidir. Bu haritalar Osmanlı Devleti’nin var olduğu dönemde ufukların efendisi olduğunu da bariz şekilde ortaya koyuyor. Bizim tarihimizde, kalem her zaman kılıcın önünde olmuştur. Silahların baskıyla kapıları açtığı çağlarda bizim medeniyetimiz kalpleri fethetmiştir. Tüm bu bilim adamlarımızı yaşatmak zorundayız. Unutulan mirasımızı bu sergi ile dünya ile buluşturuyoruz” diye konuştu.

Açılışta bulunan Medeniyetler İttifakı Türkiye Koordinatörü ve MEDAM Başkanı Prof Dr. Bekir Karlığa konuşmasında, “Katip çelebi’nin 400’üncü doğum yıldönümü, UNESCO tarafından Katip çelebi’yi anma yılı ilan edildi. Bu vesileyle bu harita sergisini hazırladık. Tüm amacımız 17’nci yüzyılda Osmanlının dünyaya nasıl baktığını göstermekti. Coğrafya ve harita yolu çok etkili oldu” derken, ABD Coğrafyacılar Birliği Başkanı Douglas Richardson ise, “Bunlar sadece fotoğraf ya da bilim değil, bunlar tam bir sanat harikası” diye konuştu.

Uluslararası ilişkilere çok önem verdiğini ifade eden Bahçeşehir üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ise konuşmasında, “Genç bir üniversite olmamıza rağmen, 12 yıldır uluslararası ilişkilere çok fazla önem veriyoruz. Katip çelebi harita sergimizin her programına özellikle katıldım. Özellikle Riga ve Paris’teki büyük bir ilgi gördü. Dünyanın her yerinde çok ilgi gördü. Medeniyetimizi yaymak istiyoruz” dedi. Bahçeşehir üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel ayrıca, “Biliyorsunuz 2009 yılı dünyada UNESCO tarafından Katip çelebiyi anma yılı ilan edildi. Böylelikle bu konseptte bir sergi hazırladık. ABD, Fransa, Letonya ve Suriye’de sergiledik. Dünya zirvesinin yapılıyor olması şans oldu. Başbakanımız da serginin açılışına katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle UNESCO tarafından kabul ve ilan edilen 2009 Uluslararası Kâtip çelebi Yılı etkinlikleri programı çerçevesinde Bahçeşehir üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) tarafından 400. doğum yıldönümü anısına Pirî Reis’ten Kâtip çelebi’ye Osmanlının Dünya’ya Bakışı Harita Sergisi hazırlanmıştır. TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu sekreterliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin destek ve katkılarıyla bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında 10’dan fazla sergi gerçekleştirilmiştir. Osmanlı coğrafya ve haritacılığına büyük katkılarda bulunmuş olan Piri Reis - Kâtip çelebi ekseninde Osmanlının dünyaya bakışını, ulusal ve uluslararası platformlarda özgün bir sergi ile değişik basım, yayım, bilişim ve iletişim yol ve araçlarını kullanarak geniş kitlelere ulaştırma hedefine yöneliktir” şeklinde konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu öncesinden başlayarak 17’nci yüzyılın sonuna kadar olan dönemde üretilmiş ya da kullanılmış haritaların reprodüksiyonları yer alan sergi, haritalar ve coğrafi keşiflerden sonra Osmanlı'nın dünyaya bakışının nasıl değiştiğini anlatıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title