Haberler

Bahçeler "Kişmiri Gülü" ile Süslenecek

Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında, anavatanı Van ve Elazığ'ın Harput ilçesi olan ve günümüzde yalnızca üç bahçede yetiştirilen "Kişmiri gülü" koruma altına alındı YYÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Alp: "Eğer sorumluluklarımızı yerine getirmezsek,

SITKI YILDIZ - Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında, anavatanı Van ve Elazığ'ın Harput ilçesi olan ve günümüzde yalnızca üç bahçede yetiştirilen "Kişmiri gülü" koruma altına alındı.

Evliye Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne konu olan ancak aradan geçen süre zarfında, betonlaşmanın da etkisiyle yok olmaya yüz tutan 38 çeşit çiçekle bezeli Van bahçeleri, kentte 23 yıldır çiçek türleri üzerine araştırma yapan YYÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şevket Alp danışmanlığında hazırlanan proje ile eski görkemine kavuşacak.

Bahçeleri süsleyen çiçek türleri arasında yer alan güller ise projenin en önemli ayağını oluşturuyor. Proje ile özellikle, anavatanı Van ve Elazığ'ın Harput ilçesi olan ve her iki kentte yalnızca üç bahçede izine rastlanan Kişmiri gülünün neslinin korunması amaçlanıyor.

YYÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şevket Alp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda çiçek türüyle süslü Van bahçelerinin, "Dünyada Van, Ahirette İman" sözünün kaynağını oluşturduğuna dikkati çekerek, geçmiş yıllarda birçok insanın Van bahçelerini görmek ve bu bahçelerde Van kahvaltısı yapmak için kenti ziyaret ettiğini söyledi.

Van bahçelerini süsleyen çiçekler arasında Kişmiri gülünün ayrı bir yeri olduğunu belirten Alp, Kişmiri gülünün dünyada sadece Van ve Elazığ'ın Harput ilçesinde yetişen bir tür olması nedeniyle değerli olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Alp, günümüzde de iki kentteki üç bahçede izine rastlanan gülün türünü korumak ve gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak amacıyla proje hazırladığını bildirerek, aynı gülün yabani olanının da Çin'in orta kesimlerinde bulunduğunu dile getirdi.

Katmerli ve beyaz çiçeklerle bezeli Kişmiri gülünün, aynı türler içinde farklı bir güzelliği olduğunu anlatan Alp, şöyle konuştu:

"Kişmiri gülünün bir benzerinin Çin'de bulunması nedeniyle Keşmir bölgesinden geldiği ve adını bu bölgeden aldığı yönünde yorumlar var. Ancak bu gül ülkemizde yalnızca Van'da ve Harput'ta bulunuyor. Buralarda da sadece üç bahçede olduğunu ve yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirledik. Gülün olduğu bahçelerin mutlaka korunması ve bu bitkinin çoğaltılıp hem ülkedeki hem de bölgedeki parklarda, bahçelerde yetiştirilmesi gerekiyor. Eğer sorumluluklarımızı yerine getirmezsek, Kişmiri gülünden ileride sadece tarih kitaplarında bahsedilecek."

Alp, betonlaşmanın kent merkezinde artmasıyla eski Van bahçelerinin hızla yok olduğuna değinerek, Kişmiri gülüyle ilgili öğrencisi Muhammed Ali Yıldız'ın hazırladığı projenin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini ve proje sayesinde, gülün Sakarya'daki bir bahçede aşılama yöntemiyle yeniden bahçe kültürüne kazandırılmasını sağlayacaklarını belirtti.

Evinin bahçesinde yetişen Kişmiri gülünün değerini Alp ve öğrencisi Yıldız'ın yaptığı araştırmaya kadar farkında olmadığını anlatan 78 yaşındaki Fuat Yörükoğlu da gülün gerek görüntüsü gerekse kokusuyla bahçesinde ayrı bir yeri olduğunu söyledi. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Elazığ Harput Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title