Haberler

Bağımlılığın Ortadan Kaldırılması Bireysel Değil Toplumsal Sorumluluk"

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Doç Dr. Özen Aşut, sigara bırakmak için bireysel çözümlerin yetersiz olduğunu, çözüm için toplumsal reçeteler gerektiğini belirtti.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Dönem Başkanı Doç Dr. Özen Aşut, sigara bırakmak için bireysel çözümlerin yetersiz olduğunu, çözüm için toplumsal reçeteler gerektiğini belirtti.

Aşut, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın, üreticinin tavsiye ettiği şekilde kullanıldığında müşterisini öldüren ve hala yasal olarak satılan tek ürün olduğuna işaret ederek, sigaranın içinde bulunan nikotin maddesinin, kokain veya eroin benzeri bağımlılık meydana getirdiğini kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen uluslararası hastalık sınıflamasında tütün bağımlılığı adı altında yer alan sigaranın, Amerikan Psikiyatri Derneği'nin "Tanı ve İstatistik El Kitabı"nda hastalık sınıflaması altında bulunduğunu aktaran Aşut, şu bilgileri paylaştı:

"Sigara bırakmak için bireysel çözümler yetersizdir. Çünkü sigara kullanımı müzmin (kronik) ama tedavi edilebilir bir hastalıktır; sürekli kontrol, hekim ve hasta motivasyonu gerektirir. Sigara içimi bir bağımlılık olduğundan bırakıldıktan sonra nükslerle seyreder. Bu yüzden farmakolojik ve davranış tedavilerini içeren tıbbi yaklaşım gerektirir. Sigarayı bırakmayı başaran her iki kişiden birinin erken ölümü engellenmiş olur. Bir başka şekilde ifade edersek ülkemizde yaklaşık 16 milyon sigara içicisi bulunmakta olup, acilen kökten çözümler sağlanmazsa bu kişilerin 8 milyonunun yaşam süresi ortalama 15 yıl kısalacaktır. Büyük eğitim yatırımları ile kazanılan yetişmiş insan kaynağı kaybedilecektir. Çözüm için bireysel öneriler değil, toplumsal 'mega' reçeteler gereklidir. Bağımlılığın ortadan kaldırılması bireysel değil toplumsal sorumluluktur. Göstermelik ve bireysel sigara bırakma yaklaşımları halk sağlığını koruyamaz. Halkın sağlığını korumak için alınması gereken önlemler bellidir ve cesaretle uygulanmalıdır."

Aşut, toplumsal sağlık sisteminin bağımlıyı tedavi etmek, içmeyenlerin bağımlı olmasını engellemek için önlemleri almakla yükümlü olduğunu belirterek, "toplumun sigarayı bırakması"na ilişkin önerilerini şöyle sıraladı:

"Tütün ürünlerinin piyasa arzını azaltmak, hiçbir surette ürünle ilgili reklam, promosyon, sponsorluk yapılmasına izin vermemek, ürün içine katılan tatlandırıcı, içimi kolaylaştıran kimyasalları yasaklamak, paketlerin reklam unsuru içermeyecek tek tip düz forma girmesini sağlamak, tütün ürün satış noktalarında reklam yasaklarını uygulamak, kapalı alan sigara yasaklarının ihlaline izin vermemek, tütün bağımlılığının tedavisini koşulsuz karşılamak, halk sağlığı politikalarını tütün ürünleri üretenlerden korumak."

Kaynak: AA / Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title