Haberler

Bağcılar'da "İslam Coğrafyasından Ramazan Yansımaları"

Bağcılar’da düzenlenen İslam Coğrafyasından Ramazan Yansımaları adlı programda, Bangladeş, Bosna Hersek ve Azerbaycanlı üniversite öğrencileri okudukları ilahiler, Kur’an tilaveti ve şiirlerle davetlilerin beğenisini topladı.

Bağcılar'da düzenlenen İslam Coğrafyasından Ramazan Yansımaları adlı programda, Bangladeş, Bosna Hersek ve Azerbaycanlı üniversite öğrencileri okudukları ilahiler, Kur'an tilaveti ve şiirlerle davetlilerin beğenisini topladı.

Ramazan etkinlikleri kapsamında Bağcılar meydanında düzenlenen İslam Coğrafyasında Ramazan Yansımaları adlı program yoğun ilgi gördü. Yurt dışından katılan öğrenciler ülkelerinde Ramazan ayının nasıl yaşandığını, bayramlarda neler yaptıklarını anlattı. Üniversiteyi okumak için bulundukları Türkiye'yi çok sevdiklerini anlatan bir öğrenci, "Bağcılar'da Ramazan ayının manevi iklimini yaşadık" dediler.

İstanbul FM'den Mehmet Yavuzer'in sunduğu program Bosnalı öğrenci Muhammed Salihoviç'in Kur'an tilavetiyle başladı. İlerleyen dakikalarda yurt dışından gelen öğrencilerin eğitimine katkı ve yardımlarda bulunan Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği'nin tanıtım filmi gösterildi. Ardından "Ülkemde Ramazan" konulu bir sunum yapan Azerbaycanlı Sebuhi Tahirov da, Ramazan ayını anlamına uygun yaşadıklarını söyledi. Tahirov, iki kardeş ülke olduğumuz için geleneklerimizin aynı olduğunu belirterek "Azerbaycan'da Ramazan ayını Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu, eğitici programların düzenlendiği etkinliklerle yaşıyoruz. Bayram günlerinde akraba ziyaretlerinde bulunuyoruz. Büyüklerimizin elini öpüyoruz. Büyükler çocuklara harçlık ve şeker veriyor. Küsler barışıyor, kardeşlik ve dostluk duygularımız gelişiyor" dedi.

Teravih namazlarında ülkesindeki 2054 caminin tamamen dolduğunu belirten Tahirov, kurulan iftar sofralarında binlerce insanın birlikte oruçlarını açtıklarını söyledi. Bosnalı öğrenci Salihoviç'in okuduğu Boşnakça ilahiler de ilgiyle dinlendi.

"SLAYT EŞLİĞİNDE BANGLADEŞ'TE RAMAZAN ETKİNLİKLERİNİ ANLATTI"

Ramazan ayının Bosna, Bangladeş ve Azerbaycan'da nasıl yaşandığını anlatan slayt gösterinin ardından sahneye çıkan Bangladeşli Nimetullah Mesut adlı öğrenci de, iki ülke arasındaki sıcak ilişkileri örnekler vererek anlattı. Mesut, özellikle son yıllarda Türkiye ile Bangladeş arasında gelişen ilişkilerin halklara olumlu yansıdığını anlattı. Mesut, Ramazan ayında sahur ve iftarda neler yaptıklarını anlatarak, Türkiye'de olduğu gibi ülkesinde de Müslümanlar olarak Ramazan ayını doya doya yaşadıklarını ifade etti. Mesut, geleneksel yemeklerini tanıtarak ülkesinde Ramazan ayında da fakirlere bolca yardım yapıldığını belirterek "Bayram namazında tamamen dolan camilerde çocuk ve yaşlılar da yerlerini alıyorlar" diye konuştu.

Mesut, konuşmasının sonunda Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'ya eğitim için yaptığı katkılarından dolayı teşekkür ederken, "Bağcılar'da bulunduğu sürede Ramazan ayının çok güzel yaşandığına şahit olduğunu belirtti.

Program sonunda bir konuşma yapan Bağcılar İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula'nın Bosna'da yaşanan katliamları anlattığı konuşma davetlileri duygulandırdı. Sula, "Birleşmiş Milletlere bağlı Hollandalı birliklerinin Sırpların yaptığı Müslüman katliamını seyrettiğini belirterek "Saraybosna'da kış ayında kar yerine kan yağıyordu" Sula, o dönem yazdığı Saraybosna adlı şiirini seslendirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bangladeş Bağcılar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title