Haberler

Babıali Sohbetleri"

Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğince (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri"ne katılan Doç. Dr. Abdulkadir Emeksiz, "Dede Korkut'un Paltosu" başlıklı bir konuşma yaptı.

Edebiyat, Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğince (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri"ne katılan Doç. Dr. Abdulkadir Emeksiz, "Dede Korkut'un Paltosu" başlıklı bir konuşma yaptı.

Timaş Kitap Kahve'de Şadi Kocabaş'ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Emeksiz, etkinliğe adını veren "Dede Korkut'un Paltosu" kitabını yaklaşık 5 yılda yazdığını belirterek, kitabın Boğaziçi Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulduğunu anlattı.

Doç. Dr. Emeksiz, şunları kaydetti:

"Dede Korkut boyları sadece Türk edebiyatında, Türk dünyası edebiyatında değil dünya edebiyatı ölçeğinde de temel kaynak eserlerden biridir. Yaklaşık 5 yıl süren ilgili okumalar, alınan notlar, beklenen yayımlar ve bunların değerlendirilmesi safhasının dışında kitabı 6 ayda yazdım. Dede Korkut'un Paltosu bir anlamda boy incelemesi, Bamsı Beyrek Boyu'na ayrılmış bir çalışmadır."

Kitapta, ilk defa 1917 yılında basılan, aradan neredeyse bir asır geçmesine rağmen yayımlanmamış olan bir Bamsı Beyrek çeşitlemesinin tam metin olarak yayımlandığı bilgisini veren Emeksiz, "Dede Korkut boylarından Bamsı Beyrek boyunu, 'Kardeş Anlatılar' dediğimiz Alpamıs, Bamsı Beyrek, Bey Böyrek ve Şah Kasım metinleriyle bir arada, epizodik incelemeye ve karşılaştırmalı analize tabi tutarak ele almaya gayret ettim." diye konuştu.

Emeksiz, kitapta Bamsı Beyrek boyunun bugüne kadar tespit edilebilmiş en geniş çeşitleme listesi ve Anadolu sahası ağırlıklı olmak üzere konu hakkında yapılmış yayınların tanıtımına yer verdiğini ifade ederek, ayrıca, pek çok farklı müstear isimle eser vermiş ve Şah Kasım hikayesini Himmetzade S. Abdullah imzasıyla yayımlayan yazarın kim olduğunu okuyuculara ve meraklılara tanıttığını kaydetti.

Dede Korkut destanının, destani hikaye, hikaye ve masal formlarında Türk kültür ve edebiyat tarihi, tarih derinliği ve coğrafi alan genişliği bakımından müstesna bir eser olduğunu vurgulayan Emeksiz, şunları söyledi:

"Anadolu'da Tepegöz, Deli Dumrul ve Bamsı Beyrek anlatıları diğer boylara nispetle daha fazla biliniyor. Dede Korkut destanı, Bey Böyrek, Akkavak Kızı, Gözel Ahmet gibi farklı adlarla Bayburt başta olmak üzere Anadolu'nun hemen her yerinde hala biliniyor ve anlatılıyor."

Emeksiz, etkinlik sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kocabaş Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title