Haberler

Aydın TKDK, 8 Ayda 5 Bin Üreticiye Ulaştı

Güncelleme:

TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Aydın'da Mart ayında faaliyetlerine başlayan TKDK'nın 5 bin üreticiye ulaştığını söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Aydın'da Mart ayında faaliyetlerine başlayan TKDK'nın 5 bin üreticiye ulaştığını belirtti.

TKDK İl Koordinatörlüğü'nün Aydın için ilk olan 9 ve 10'uncu faaliyet dönemlerinde Mart 2013'te çalışmalarına başladığını anımsatan TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, "Hibe desteği verilen konu başlıklarımızın çeşitliliğini düşündüğünüzde süt ve et besiciliği, süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı ve kanatlı et işlenmesi ve pazarlanması, meyve-sebzelerin ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, arıcılık, süs bitkisi yetiştiriciliği, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, yerel ürünler, kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi vb. alanlarda 5 bin Avro dan 3 milyon avro ya kadar olan yatırımlarda yüzde 50 ile yüzde 65 arasında değişen oranlarda hibe desteği verilmektedir. Tüm bu desteklere ilaveten yatırımcılarımız KDV, ÖTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve gümrük vergisinden muaf olacaklardır. Tüm bu destekler sonucunda sağlanan karşılıksız hibe desteklerimiz yüzde 70-80 bandına ulaşmış olmaktadır. Programa dahil 42 ilde kullanılacak olan toplam hibe tutarı yaklaşık 1,2 milyar avro olup il bazında herhangi bir bütçe sınırlaması bulunmamaktadır" dedi.

Aydın TKDK'nın kurulduğu günden bu yana en önemli faaliyetinden birisinin de tanıtım çalışmaları olduğuna dikkat çeken Çiftçi, "Yeni kurulmuş bir kurum olarak gece gündüz demeden ilçe ilçe, köy köy ekipler halinde daha fazla tanıtım yapmak ve vatandaşımıza ulaşmak suretiyle kurum hakkında farkındalık ve bilinç oluşturmaya çalıştık. 9 ve 10. Çağrı dönemlerinde yaptığımız tanıtım toplantılarıyla toplumun her kesimine ulaşma gayreti içinde olduk. TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü olarak 37 kişilik uzman personelimiz; öncelikle tüm paydaş kurumları, il ve ilçe tarım müdürlüklerini, ilçelerdeki ziraat odalarını ziyaret edip, kaymakamlıklar nezdinde muhtarlarla toplantılar yapıp, ilçelerdeki sivil toplum kuruluşlarını, ticaret odasını, sanayi odasını, ticaret borsasını, birlikleri, üretici örgütlerini ve Tar-Gel personellerini ziyaret edip, yapılan ortak çalışma ve toplantılar vesilesiyle Aydın'ın ilçelerine ve köylerine giderek bilgilendirme ve tanıtımlarını gerçekleştirmeye çalışılmıştır. Bu toplantılardan elde edilen potansiyel yatırımcılara ait bilgiler ve kurumumuza bizzat gelip uzmanlarımızla görüşerek yatırımcı listelerine isimlerini yazdıran potansiyel faydalanıcılarımıza ait bilgilerin yer aldığı 5 bin kişilik bir havuz oluşturulmuştur. Kurum personelimize verilen hedefler doğrultusunda yatırımların proje haline getirilebilmesi için toplu tanıtım toplantıları dışında birebir vatandaş ve yatırımcı ziyaretleri de yaparak müteşebbisleri ikna etmemiz gerektiğinin daha doğru olacağını düşündük. Haftalık olarak yaptığımız ilçe değerlendirme toplantıları, potansiyel yatırımcılara yönelik bilgilendirme toplantıları ve sık sık yapılan işletme ziyaretleriyle, her kesimden müteşebbise ulaşılmaya çalışılmıştır. İlçelerimiz için görevlendirilen uzman personellerimiz ile ilçe ziyaretleri gerçekleştirilerek İlçelerde özellikle kaymakamlar, belediye başkanları, ilçe tarım müdürleri ve önder kişilerle kimlerin yatırım yapabileceği konusunda istişareler yaptık. Potansiyel faydalanıcılarımız haftalık aranmak suretiyle; yatırım planlarının hangi aşamada olduğu, herhangi bir aksaklık olup olmadığı sorulup, olası problemlere çözümler üretilmiştir. Bu çabaların olumlu sonucu olarak, 11. Çağrı dönemine proje getiren yatırımcılar, bu havuz içinden uzmanlarımızın birebir ilgilendikleri proje sahiplerinden çıkmıştır" diye konuştu.

5 BİN ÜRETİCİ BİZZAT BİLGİLENDİRİLDİ

Tanıtımlara başladıkları günden itibaren 8 ay gibi kısa bir sürede 5 bin kişiye bizatihi ulaştıklarını açıklayan Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Vatandaşlarımızı bilgilendirmek için ulusal ve yerel gazetede haberler yayınlandı, ulusal ve yerel televizyon kanallarında program yapıldı, afiş ve broşür dağıtıldı. Tarım fuarlarına katılım sağlandı. Toplumun her kesimine ulaşmak için işadamı dernekleri başta olmak üzere, oda ve borsalarla, üniversiteyle, meslek odalarıyla, hayvancılık ve tarım ile ilgili STK'larla, il, ilçe ve köylerde vatandaşlarla defaten toplantılar yapıldı. İnşaatları devam eden işletmeleri ziyaret ederek, söz konusu hibelerin kullanılabildiğini müşahhas örneklerle göstermek suretiyle kamuoyunda farkındalığı artırdık. Bu aşamadan sonra ise faaliyete geçen işletmelerin açılışlarını yaparak ve ilimizdeki müteşebbis ruhunu harekete geçirerek IPARD fonlarından azami derecede ilimizin istifade etmesi istiyoruz. Sonuç itibariyle kurumu anlatma adına her fırsatı değerlendirmeye çalıştık bundan sonra da yine anlatmaya devam edeceğiz. Aydın İl Koordinatörlüğü olarak, Kurum merkezimiz tarafından yakın bir zamanda çıkılacak olan 12. Çağrı döneminde alacağımız çok sayıda proje ile Aydın'da daha fazla hibe desteği alınmasına katkı sağlayacak olmamız Aydının hak ettiği yerlere gelmesini ve kalkınmasını sağlamakla kalmayacak, rekabet gücünü yükseltmesiyle ülkemize katacağımız değer bizim için haklı bir gurur kaynağı olacaktır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title