Haberler

"Burada Yetişmez" Laflarını Dinlemedi, Aydın'da Fındık Yetiştirdi

Güncelleme:

Emekli öğretmen Ali haydar Yetim’in 14 yıl önce ilk fidanı diktiği 370 hanelik Sarıcaova Mahallesi’nin şimdilerde dörtte biri fındık üreticiliğine başladı.

Türkiye’de büyük bölümü Karadeniz Bölgesi’nde yetişen ve ülkemizde en çok ihracatı yapılan tarım ürünü olan fındık, Aydın’a bağlı Kuyucak İlçesi’nin Sarıcaova Mahallesi’nde de yetiştirilmeye başlandı.

Emekli öğretmen Ali Haydar Yetim’in 14 yıl önce ilk fidanı diktiği 370 hanelik Sarıcaova Mahallesi’nin şimdilerde dörtte biri fındık üreticiliğine başladı.

Kuyucak’ın Sarıcaova Mahallesi’nde yaşayan emekli öğretmen Ali Haydar Yetim, 14 yıl önce görev yaptığı Samsun’un Terme İlçesi’nden getirdiği fındık fidesini ’ya tutarsa’ diyerek bahçesine dikti. Üç yıl boyunca özenle bakımını yaptığı fındık fidanı, büyüyerek ağaç oldu ve ürün vermeye başladı.

ONLARCA KİŞİ BU İŞTEN EKMEK YEMEYE BAŞLADI

Yetim’in bir tek fidandan ürettiği fındık bugün bir dönümlük bahçe haline geldi. Her bir ağaçtan yaklaşık 20-30 kilo fındık topladığını belirten emekli öğretmen Yetim, "Fındık fidanını ilk getirdiğimde ’burada yetişmez’ dediler ancak ben bunu başardım, bugün mahallemizde onlarca kişi fındık üretmeye başladı" dedi.

"YÜKSEKLİK VE NEM EN BÜYÜK ETKEN"

Hassas bir ağaç olan ve sadece belirli bölgelerde yetişen fındığın bol yağış alan, nemli ve fazla güneş görmeyen yerlerde yetiştiğine dikkati çeken Yetim, "Türkiye’de bu özellikleri karşılayan ve fındığın yetişebileceği toprak özelliklerine sahip tek yer Karadeniz Bölgesi’dir. Ancak bizim mahallemizde 750 rakımlı bir tepede bulunduğundan burada yaz aylarında bile her sabah çiğ yağar ve bu da fındığın bu bölgede yetişmesinde en büyük etkendir. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda Sarıcaova, fındık üretiminin merkezi haline gelecek" dedi.

LEZZET VE AROMADA KARADENİZ'LE YARIŞIYOR

Yetim, Sarıcaova yetişen fındığının lezzet ve aromasının Karadeniz’de üretilenlerle yarışabilecek kalitede olduğunu da söyledi.

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 75’ini tek başına karşılayan Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nden sonra fındık, GAP projesinin hayata geçmesiyle birlikte Şanlıurfa’nın Suruç, Bitlisin Hizan ilçeleri’nde de yetiştirilmeye başlanmış ve oradaki üreticiler de olumlu sonuç almışlardı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Karadeniz Bölgesi Türkiye Aydın Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (11)

MEHMET:

BAŞKA ÜRÜN BULAMAMIŞMI ZATEN ÜLKE ÜRETİLEN FINDIĞI SATAMIYOR

6
5
yanıtYanıtla
semih demir:

FINDIK hakkında pek fazla bilgiye sahip olduğunu sanmıyorum arkadaşım. Fındık ülkemizde en yüksek ihracat potansiyeline sahip ürünler arasında. ha bu arada fındık kg fiyatı 12. 50 tl şu anda

yanıt0
yanıt0
mehmet:

salih demir senden daha çok fındıktan anladığıma eminim10 sene öncesini hatırlarmısın fiskobirlik''in stoklarında 15 yıl önce üretilen fındığın beklediğini, daha 15 gün önce Karadeniz''deydım fındığın kg fiyatı yaş fındık (kabuklu) 9tl kurusu 11tl olarak satılıyorduklavye başından bilmişlik taslama

yanıt0
yanıt0
kral:

SEMİH DEMİR fındıktaki fiyat yüksekliği dondan dolayıdır hatırlatırım geçen yıl 5 tl idi

yanıt0
yanıt0
mehmet:

Salih bey biliyorum biliyorum malatyada kayısı fiyatlarınıda biliyorummerak etme bilmediğim konularda konuşmam benülkemizde fındık üretimi çok fazladüzcede ve adapazarının bazı bölgelerinde devlet tarafından fındık ağaçlarının söktürüldüğünü biliyormuydun.

yanıt0
yanıt0
TÜRKOĞLUTÜRK:

hadi tamam da karadenizde bir ağaçtan 20 30 kilo fındık çıkmıyor nasıl oluyorda tek ağaçtan 20 30 kilo fındık çıkartıyor anlamıyorum maksimum en fazla 4 6 kilo fındık çıkar bir ağaçtan az atında civcivler yesin

9
0
yanıtYanıtla
amet memet:

öküz gibi yiyiyor saygısız adam

2
2
yanıtYanıtla
ÇİN MALI BUNLAR:

ELLERİNE SAĞLIK, NEREDE ZİRAATCILARIMIZ? ANAMURLU MUZ ÜRETİCİSİ AHMET AĞANIN KİTABINI OKUMANIZI ÖNERİRİM. AZİM, AZİM, AZİMMMMMMMMMM

1
0
yanıtYanıtla
KARADENİZLİ:

arkadas biz sizin ekmeğinizi yiyormuyuz illa bizde zeytinmi üretelim incirmi üretelim

0
0
yanıtYanıtla
aydınlı:

inciri sen karadenizde üretebilirsen helal olsun kardeş :)

yanıt0
yanıt0
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title