Haberler

Avukatlar Hakkındaki "Terör Örgütü" Davası

ÇHD Genel Başkanı Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 22 avukatın, "terör örgütü DHKP C'ye üye olmak ve yönetmek" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 22 avukatın, "terör örgütü DHKP-C'ye üye olmak ve yönetmek" suçlarından yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı.

Sanıklar adına söz alan avukat Bayram Belen, iddianamenin kapatılan özel yetkili mahkemeler döneminde kabul edildiğini anımsatarak, kovuşturmaya, özel yetkili mahkemelerin bıraktığı yerden devam edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.

Yargılamanın baştan yapılması gerektiğini savunan avukat Belen, "Çünkü özel yetkili mahkemeler, adil yargılama yapmadıkları gerekçesi ile kaldırıldı. Bu nedenle yargılamaya, özel yetkili mahkemelerin bıraktığı yerden devam etmeniz Anayasa'ya aykırıdır. Bu nedenle dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.

Talep reddedildi

Mahkeme heyeti, talebi, dosyanın esasına katkısı olmayacağı gerekçesiyle oy birliğiyle reddetti.

Heyetin ret kararı üzerine söz alan sanıklar, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderileceğini düşündükleri için savunma hazırlamadıklarını belirterek, mahkemeden süre talep etti.

Mahkeme heyeti de sanıkların talebini kabul ederek, duruşmayı erteledi.

Ceza istemleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık Selçuk Kozağaçlı'nın "terör örgütü yöneticisi olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 16,5 ila 30 yıl, ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'ın "terör örgütü yöneticisi olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 23 yıl 8 ay ila 66 yıl hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Avukat Ebru Timtik'in "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, diğer suçlardan 35 yıl 8 aydan 88 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, örgüt üyeliği suçlamasının yöneltildiği diğer sanıklardan Barkın Timtik'in 17 yıl 8 ay ila 66 yıl, Oya Aslan'ın 16,5 ila 60 yıl, Günay Dağ'ın 17 yıl 8 ay ila 66 yıl, Naciye Demir'in 15 ila 52,5 yıl, Şükriye Erden'in 13,5 ila 45 yıl, Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı'nın 10,5 ila 30 yıl, Özgür Yılmaz, Avni Güçlü Sevimli ve Gülvin Aydın'ın 9 ila 22,5'ar yıl, Güray Dağ, Efkan Bolaç, Serkan Arıkanoğlu, Zeki Rüzgar, Mümin Özgür Gider, Metin Narin, Sevgi Sönmez, Alper Tunga Saral, Rahim Yılmaz ve Selda Yılmaz'ın da "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Çağdaş Hukukçular Derneği Anayasa Mahkemesi Özgür Yılmaz Belen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title