Haberler

Avrupalı Dostlarından Türkiye'ye Müjde

AB'nin Türkiye Karşıtı Bir Başkanı Seçtiği Bir Dönemde Türk Dostu Avrupalılardan İyi Haberler Geldi.

Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin duraklama dönemine girdiği ve AB'nin Türkiye karşıtı bir başkanı seçtiği bir dönemde Türk dostu Avrupalılardan iyi haberler geldi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklemek için kurulan Bağımsız Türkiye Komisyonu, bugün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında Avrupa'da üyelik dışı alternatiflerle ilgili tartışmaların ivme kaybetmeye başladığını söyledi. 

 

"Akil Adamlar" olarak da bilinen grubun Başkanı Marti Ahtisaari yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye üyelik dışı bir alternatifin tartışılmaya başlanması yönündeki havanın Avrupa'da artık solmaya başladığını gördük" diye konuştu.

 

Nobel Barış Ödülü sahibi olan Finlandiya eski başbakanı, "Müzakerelerin ortak hedefi tüm üyeliktir, üye devletlerin buna kulak vereceklerini umuyorum" dedi ve hükümet temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerde de Türkiye'nin açık şekilde süreci işletmeye devam edeceği izlenimini aldıklarını ifade etti.

 

Komisyon üyeleri, AB'nin dün seçilen yeni başkanı Herman Van Rompuy'un Türkiye karşıtlığıyla ilgili bir soru üzerine ise yeni başkanın bu sözleri sarf ettiği zaman kendi ülkesinde muhalefetteki bir siyasetçi olduğunu, şimdi ise 27 AB üyesini temsil ettiğini vurguladı.

 

ÜYELİK İHTİMALİ CANLI TUTULMALI

Komisyon, Avrupa ülkelerinde üst düzey görevlerde bulunmuş kişiler tarafından Türkiye'nin AB süreciyle ilgili tartışmaların daha tarafsız bir biçimde yapılmasına katkıda bulunmak amacıyla 2004 yılında kuruldu.

 

Komisyon, şu ana kadar Türkiye'nin AB sürecini ve AB'de Türkiye'ye bakışı ele alan iki tane rapor yayımladı.

 

Ahtisaari, temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüştüklerini belirtti.

 

Ahtisaari'yle birlikte basın toplantısına katılan Hollanda'nın eski Dışişleri Bakanı Hans van den Broek da Türkiye'nin AB üyeliği ihtimalinin canlı tutulmasının kendileri için önemli olduğuna işaret etti.

 

Broek, "Türkiye'ye ayrıcalıklı ortaklık statüsü verilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

 

Kıbrıs sorununun çözümü, Ermenistan ile ilişkilerin daha iyi ele alınması ve Kürt meselesinde reformlara devam edilmesinin önemine işaret eden Broek,  Türkiye'nin bölgesel güç olarak yeni rolünün AB için çok önemli olduğunu söyledi.

 

HEYECANIN SÖNMESİ DOĞAL

Komisyon üyeleri, yapılan muamele nedeniyle Türkiye'de AB'ye yönelik heyecanın solmasının çok doğal olduğunu vurguladı.

 

Ahtisaari, "AB'ye halk desteğinin azalması, hükümetin reformlara yaklaşımını etkiler mi? Eğer halk desteği yoksa hükümet pahalı ve zor reformlara girmek istemez. Hükümet reformları yeniden başlatma eğilimi gösteriyor. Kürt açılımı buna bir örnek" diye konuştu.

 

DOĞAN'A VERGİ CEZASI

Ahtisaari, Başbakan Erdoğan'la yapılan görüşmelerinin yalnızca yarım saat sürdüğünü ancak yine de kısaca da olsa Doğan Grubu'na kesilen eşi görülmemiş vergi cezasının gündeme geldiğini belirtti.

 

Ahtisaari, bir soru üzerine Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasıyla ilgili şunları söyledi:

 

"Başbakan ile görüşmemizde konuya değindik. Ama diğer görüştüğümüz kişilerle konuyu daha uzun ele aldık. Bu konuların, dünyada basın özgürlüğünü kısıtlayıcı olarak görülmemesi önemli. Hükümet de gayet iyi biliyor.

 

Bu tür olaylarda uygulanan bir mekanizma var. Bir hukuki süreç var. Benzeri cezalar olduğunu biliyorum. Bir müzakere süreci oluyor. Sonuna gelinmemiş bir süreç. Ümit ediyorum sorun ciddileşmeden mevcut mekanizmalar doğrultusunda çözülür. Bu sorunun çözümü önemli."

 

 

 

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

Bakmadan Geçme

İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

Ali Koç, takımı toplayıp Rams Park'ta kutlama yaptı! Ortalık bir anda karıştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title