Haberler

Avrupa'nın Başkenti"nde Kayseri Rüzgarı

Güncelleme:

Başkan Özhaseki'nin Strasbourg Temasları Oldukça Verimli Geçti

Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi çok önemli kuruluşları bünyesinde barındırdığı için ''Avrupa'nın Başkenti'' olarak bilinen Strasbourg ile Kayseri'nin 'Kardeş Şehir' olması ve başta ekonomi ve kültür olmak üzere birçok alanda işbirliği sağlanmasına ilişkin görüşmeler tamamlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin üç günlük Strasbourg programı kapsamında gerçekleştirilen çeşitli temas ve toplantılar çerçevesinde ayrıca Kayseri ile Strasbourg arasında yerel işbirliğini geliştirmek amacıyla bir de sözleşme imzalandı.

Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries tarafından Başkan Özhaseki onuruna verilen resepsiyonda konuşan başkanlar, her iki şehir ve ülke arasındaki ilişkilerin çok daha iyi yerlere gelmesi üzerinde görüş beyan etti.

Avrupa Konseyi'nin kuruluşunun imzalandığı salonda gerçekleşen resepsiyona Türkiye'nin Strasbourg Başkonsolosu Sibel Algan, Strasbourg Ticaret Odası Başkanı Jean Louis Hoerlle ve Türk-Fransız İşadamları Derneği Başkanı Murat Ercan'ın yanısıra her iki belediyeden meclis üyeleri ve üst düzey yöneticilerle işadamları ve Strasbourg'ta yaşayan Kayserililer katıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, burada yaptığı konuşmada Kayseri hakkında bilgiler vererek, "Ben aynı zamanda Türkiye Tarihi Kentler Birliği Başkanıyım ve Avrupa Tarihi Kentler Birliği üyesiyiz. Anadolu coğrafyası, bilim adamlarına göre Mezopotomya ile birlikte dünyada en eski yerleşim yerlerinin birisi. Anadolu coğrafyası adeta bir açık hava müzesi gibi.

Kayseri de Anadolu'nun tam ortasında en az 6 bin yıllık geçmişi olan bir şehir. Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda 5 medeniyete ait eserleri birarada görmek mümkün. En önemli özelliği ticaret ve sanayi şehri olmasıdır. AB ülkelerine ihracatımız çok hızlı bir şekilde gelişiyor. 100'den fazla ülkeye ihracat yapılıyor. 3 organize sanayi, 1 serbest bölgemiz var. Müslümanların yanısıra diğer dinlere mensup insanların yüzyıllarca birarada yaşayıp kayda değer bir kavga veya çatışma ortamı oluşturmadıkları bir huzur şehridir.

Bunun yanında hayırseverler şehridir. Çalışan, para kazanan herkes, biriktirdiklerinin bir kısmıyla mutlaka bir hayır işi yapar. 500'den fazla hayır eseri var. En küçüğü bir sağlık ocağı gibi. Daha büyüğü okuldur, hastanedir, üniversite kampüsü, fakülte binaları, yurtlar bütün bunları hayırseverlerimiz yapıyor. 500'den fazla hayırseverimizin harcamış olduğu para da 600 milyon dolar civarında" dedi.

AB ile ilişkilere de değinen Başkan Özhaseki, Türkiye'nin AB'ye güç katacağına vurgu yaparak, "Türkiye AB'ye girmek istiyor. Bu konuda çok kararlı ve azimli adımlar atıyor. Türkiye'de çok dinamik bir yapı var. 'Eğer Türkiye AB'ye girerse bu pastadan pay alacak ve bizim payımız azalacak' diye düşünüyorlarsa büyük bir yanılgı içindeler. Pasta hem kültürel hem de ekonomik açıdan kendiliğinden büyüyecektir. Türkiye, AB'ye güç katacaktır" şeklinde konuştu.

Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries de konuşmasında her alanda işbirliğine hazır olduklarına dikkat çekerek, "Kayseri tarihi çok eskilere dayanan bir şehir. Biz de olduğu ibi orada da çok sayıda tarihi eser var. Bu çerçevede tarihi ve kültürel mirasın korunması yönünde ortak çalışmalar yapabiliriz. Bu işbirliği sadece tarihi kültürel mirasın korunmasıyla ilgili değil aynı zamanda ulaşım, sosyal politik alanlarda da olabilir. Kayseri ile üst düzeyde işbirliği yapacağımıza inanıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Strasbourg Belediyesi arasında yerel işbirliğini geliştirerek, 'şehircilik ve sosyal konutlar', 'tarihi ve kültürel mirasın korunması' ve 'kalıcı toplu taşıma' konularında ortak çalışma ortamı sağlamak amacıyla işbirliği sözleşmesi imzalandı.

Ab Sürecine Strasbourg Desteği

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile Strasbourg Belediye Başkanı Roland Ries tarafından imza konulan sözleşme metninde AB sürecinin gelişimine vurgu yapılarak ''Taraflar, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve güçlendirilmesine aktif olarak katkıda bulunmayı arzulamaktadır" denildi.

İmzaların ardından Başkan Özhaseki, 'Şeref Defteri'ne duygu ve düşüncelerini yazdı. Daha sonra da her iki başkan tarafından karşılıklı hediyeler verildi.

Türk-Fransız İşadamları İle Toplantı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Strasbourg programı çerçevesinde Türk-Fransız İşadamları Derneği'ne mensup sanayici ve yatırımcılarla da biraraya geldi.

Dernek Başkanı Murat Ercan tarafından organize edilen toplantıda Türk ve Fransız işadamlarına seslenen Başkan Özhaseki, Türkiye'nin global krizden başarıyla çıkan bir ülke olduğuna vurgu yaparak Türkiye'ye yatırım çağrısı yaptı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Adana Demirspor UEFA'dan neden ceza aldı, Avrupa'dan men mi edildi? Galatasaray Fenerbahçe tek maç satın alma var mı, GS FB tek maç nasıl alınır? #9917 #128250
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title