Haberler

Avrupa Konseyi'ne Türk Başkan

Türkiye'nin 1949 Yılından Bu Yana Üyesi Bulunduğu Avrupa Konseyi'nde İlk Kez AKPM Başkanlığını Bir Türk Üyesi Üstlenecek

Avrupa Konseyi'nde yarın tarihi bir gün yaşanacak. Türkiye'nin 1949 yılından bu yana AK üyesi olduğu AK Parlamenter Meclisi (AKPM) başkanlığını ilk defa bir Türk üyesi üstlenecek. AKP'li Mevlüt Çavuşoğlu, tek aday olduğu başkanlığa yarın AKPM'da yapılacak oylama sonucunda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın izleyeceği seçimin yapılacak AKPM Genel Kurulu'nun yarınki oturumunda ayrıca Çavuşoğlu'nun raportörü olduğu Bosna konulu rapor dahil Türkiye'yi ilgilendiren birçok rapor ele alınacak.

47 ülkenin üyesi bulunduğu, Strazburg merkezli Avrupa Konseyi'nde yanın Türkiye ön planda olacak. Türkiye'nin 1949 yılından bu yana üyesi bulundu Konsey'in Parlamenter Meclisi, 25-29 Ocak günlerinde gerçekleşecek "Kış Oturumları"nın gündeminde yeni başkan seçimi de bulunuyor. Bu arada, hafta boyunca Türkiye'yi ilgilendiren çok sayıda rapor da görüşülerek oylanacak.

-TÜRK PARLAMENTERİ BAŞKANLIĞI ÜSTLENECEK-

Türkiye'nin AK delegasyonunun üyesi AKP'li Mevlüt Çavuşoğlu'nın tek aday olduğu başkanlığa, yarın sabah Türkiye'nin saatiyle 12.30'da AKPM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada seçilmesi kesin gözüyle bakılıyor.

AKPM Genel Kurulu'ndaki başkanlık seçiminin Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da izleyecek.

Görevi İspanyol başkanından Lluis Maria de Puig'ten devralacak olan Çavuşoğlu'nun, 2 yıl sürecek başkanlığı için seçim öncesi tüm siyasi grupların çok sayıda üyesinden destek sağladığı ifade ediliyor.

-TÜRKİYE HEM AKPM HEM DE DÖNEM BAŞKANLIĞINI YÜRÜTECEK-

Mevlüt Çavuşoğlu'nun yarın AKPM başkanlığına seçilmesinden sonra Türkiye, Kasım ayının ortasında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığını da üstlenecek.

Bu görevi Mayıs 2011 ortasına kadar sürecek olan Türkiye'nin böylece altı aylık bir dönemde AK'nin başlıca iki organı meclis ve bakanlar komitesi başkanlığını yürütecek.

-ÇAVUŞOĞLU'NUN BOSNA RAPORU-

Bu arada, başkan yardımcıları ve çeşitli komisyonların başkanlarının da seçileceği, komisyonun üyelerinin de atanacağı AKPM Genel Kurulu'nda da ilginç bir olay da yaşanacak. Pazartesi sabahı yeni başkan olarak seçilecek olan Çavuşoğlu'nun bir raporu, Salı günü oturumda ele alınacak.

Çavuşoğlu ve Finlandiyalı üye Kimmo Sasi'nin raportörler olarak hazırladıkları "Bosna'daki demokratik kurumların işleyişi"ne ilişkin raporu ve buna ilişkin karar tasarısı görüşülerek oylanacak.

-MEMECAN'IN AYRIMCILIK RAPORU-

AKPM Genel Kurulu'nun gündeminde diğer bir Türk üyesi AKP'li Nursuna Memecan tarafından kaleme alınan "Cinsel yöneliş temelindeki ayrımcılık" konulu bir rapor da bulunuyor.

Kadın ve Erkek için Eşit Fırsatlar Komitesi raportörü olan Memecan'ın hazırladığı rapor ve ilgili karar tasarısı, Çarşamba günü görüşülerek oylanacak.

-TÜRKİYE VE BATI TRAKYA'DA AZINLIKLAR RAPORU-

Memecan'ın raporunun ardından AKPM Genel Kurulu, Çarşamba günü ayrıca "Türkiye'deki Gayri Müslim azınlıklarının ve (Batı) Trakya'daki Müslüman azınlığın din özgürlüğü ve diğer insan hakları" raporunu da ele alacak.

Fransız üye Michel Hunault'ın hazırladığı rapor ve ilgili karar tasarısına ilişkin oylama aynı gün gerçekleşecek.

-MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ VE SEÇİM BARAJLARI DA GÜNDEMDE-

Medya özgürlüğü konusunun da ele alınacağı oturumlarda AK üyesi ülkelerdeki seçim sistemlerindeki barajlara ilişkin rapor da görüşülerek oylanacak.

Gündemde ayrıca iltica, iklim değişikliği, Ortadoğu gibi konular da bulunuyor. Bu arada, kış oturumlarının başlıca gündem maddelerinden birini "Sahte salgınlar: sağlığına tehdit" konusu oluşturacak.

-PAPANDREU KONUŞACAK-

Öte yandan, AKPM oturumlarında tanınmış politikacılar söz alacak. AK Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı İsviçre'nin Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ve AK Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın yanısıra, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de söz alacak.

-EGEMEN BAĞIŞ'IN TEMASLARI-

AKPM'ın açılış oturumunu ve yeni başkanının seçilecek oturumu izleyecek Devlet Bakanı Bağış, seçim ardından AKPM'nin yeni Başkanı Çavuşoğlu ve Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten İsviçre'nin Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey'nin de bulunacağı öğle yemeğine katılacak.

Başkan seçilmesinin ardından Çavuşoğlu ile bir görüşme yapacak olan Bağış, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanınca verilecek resepsiyona katıldıktan sonra Türkiye'ye dönecek. (ANKA)

(CN/BÜN)

,

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini resmen tanıdı

İspanya, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini resmen tanıdı

Gümrük ekiplerinden Mersin'de tarihi yakalama! 1 milyar TL'lik kaçakçılık önlendi

Gümrük ekiplerinden Mersin'de tarihi yakalama! 1 milyar TL'lik kaçakçılık önlendi

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Bakmadan Geçme

Süleymaniye Camii Mimar Sinan'ın hangi eseri? Süleymaniye Camii ne zaman yapıldı, özellikleri neler? Süleymaniye Camii hakkında bilgiler… Mersin tavuğa tecavüz olayı ne, ne oldu? Tavuğa tecavüz eden kim, tutuklandı mı? ALMANYA-TÜRKİYE Milletler Ligi maçı ne zaman? Filenin Sultanlarının 2. Hafta maçları başladı mı? #127952 3 günde öldüren EBOLA VİRÜSÜ ne, nasıl bulaşır? Çinli bilim insanları geliştirdi! #129440 Zekât kimlere farzdır? Geçerli olmasının şartları nelerdir? Tavuğa tecavüz etti! Olay nerede oldu? Şahıs tutuklandı mı? TYT AYT 2024 DENEME SINAVI SONUÇLARI! #9997 YKS deneme sınavı sonuçları açıklandı mı, nereden öğrenilir? İşte sorgulama ekranı! Merdiven boşluğunda ipe asılı halde ölü bulundu! Olay ne, nerede oldu? FETÖ firarisi AKIN İPEK'İN YALISI satışa çıktı mı, ne kadar? Koza-İpek Holding'e ait BEYAZ KÖŞK ne kadara satılıyor, kaç TL? Vekâlet yoluyla hac yapılabilir mi? Şartları nelerdir? CRİSTİANO RONALDO GOL REKORU KIRDI! #129349 Ronaldo Suudi Ligi'nde kaç gol ile rekor kırdı? Cristiano Ronaldo kaç gol attı? #9917 27-31 MAYIS HALKA ARZ TAKVİMİ #128185 Bu hafta hangi şirketler halka arz olacak? #128185 Kuşum Aydın kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kuşum Aydın kaç yaşında, nereli? Kuşum Aydın biyografisi! ALES/2 NE ZAMAN 2024? #9997 ALES/2 sınavı hangi tarihte, başvurular ne zaman? Bahar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar bu akşam yayınlanacak mı? #128250
Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title