Haberler

Atun: "Adaya Petrol Depolama Alanları Yapalım"

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, İskenderun Genç İşadamları Derneği'nin konuğu olarak geldiği İskenderun'da işadamları ile buluştu.

Kktc Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, İskenderun Genç İşadamları Derneği'nin konuğu olarak geldiği İskenderun'da işadamları ile buluştu. Bakan Atun, Güney Kıbrıs'ın Doğalgaz ve petrol arama anlaşmalarının arkasında ticari olduğu kadar olayın siyasi yönünün de bulunduğunu söyledi.

İskenderun Genç İşadamları Derneği'nin konuğu olarak İskenderun'a gelen KKTC Ekonomi ve enerji Bakanı Sunat Atun, gün içerisinde İskenderun Kaymakamı, belediye Başkanı, Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti. Ekonomi ve enerji Bakanı aksam saatlerinde İSGİAD'ın üyeleri ile bir araya gelerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yatırım yapılabilecek sektörler ve cazibeleri hakkında bilgiler verdi.

KKTC ekonomisinin büyümesi adına yurt dışından gelecek olan sermayenin büyük önemi olduğuna dikkat çeken Bakan Atun , "Ülkemize yapılan yatırımların önemli bir kısmı Türk sermayesi tarafından karşılanmaktadır. Milli gelirimizin yüzde 80'i Turizm, eğitim ve hizmet sektöründen oluşmaktadır. Sanayi sektörü gayri safi milli hasıla içersindeki payı yüzde 10'dur. Yatırımcılara tavsiye edebileceğim yatırım alanı Turizm alanıdır. Devlet olarak Turizm sektörüne yapılacak yatırımın inşaat bölümünde ithal edilecek mallarda gümrük ve gümrüğe bağlı vergilere tamamıyla muafiyeti uygulanmaktayız. Yatırım tamamlandıktan faaliyete girdikten sonra müteakip on yıl tüm vergilerden muaftır. Buda sanırım yatımcı için son derece cazip yatırım koşulu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

ADAYA PETROL DEPOLAMA ALANI

İskenderun ve Ceyhan petrol boru hatları ile bölgenin önemli bir enerji merkezi olduğunu belirten Bakan Atun, KKTC'ye petrol depolama alanları oluşturmayı planladıklarını belirterek "İskenderun Körfezinde petrol boru hatları var. Bölgeye son derece önemli değer kazandırmış biz bu potansiyeli Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine de taşımak istiyoruz. KKTC'ye enerji depolama alanları olarak akaryakıt ve petrol ürünlerinin depolanacağı bir bölge oluşturma çalışmaları var özel sektörün yapacağı yatırımlar olarak. İskenderun ve Ceyhan bölgesinde gelmekte olan petrolün KKTC de depolanması ile birlikte bölgeyi yakından ilgilendiren yeni bir potansiyel de ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

GÜNEY KIBRIS PETROL ARAMASINDA SİYASİ YÖNDE VAR

Adada son günlerde Güney Kıbrıs yönetiminin özellikle bölgeyi yakından ilgilendiren Gaz ve petrol aramaları konusunun gündemde olduğunu hatırlatan Bakan Atun, "Güney Kıbrıs yönetimi bölge coğrafyasında bulunan diğer ülkelerle anlaşmalar sözleşmeler yaparak bu bölge içerisinde doğal gaz ve petrol aramaya ilişkin aramalar yapma girişimi içerisindedir" diyerek şunları söyledi:

"Bunun ticari olduğu kadar siyasi yönünde var. Bizim gördüğümüz. Güney Kıbrıs'ın bölge coğrafyasında diğer ülkelerle petrol arama anlaşmalarıyla ticari menfaatini olacağını göstererek diğer taraftan dolaylı olarak Kıbrıs sorununu da bir taraf haline getirmeye çalışmaktadır. Biz her zaman şunu söylüyoruz. Dolayısıyla KKTC ile Türkiye arasında olan alanda münhasır ekonomik alan ilan etme hakkı tamamen bizlere aittir. Bunun ibraz edilmesi uluslar arası büyük sorunlara da yol açabilecektir. Gerek Kıbrıs konusunda kalıcı bir anlaşmaya varılmasında gerekse Tüm ilişkilerde samimi barışçı duygularla hareket etmekteyiz. Kendilerine bu çağrıyı yaptık buyurun Kıbrıs adası etrafında KKTC, Türkiye ve Güney Kıbrıs yönetimi işbirliği halinde bu araştırmaları bu doğal kaynak araştırmalarını hep birlikte yapalım.

Bu son derece barışçı, yapıcı bir öneri kendilerine ancak bunun olumlu bir karşılığını maalesef göremiyoruz. Buda Güney Kıbrıs yönetiminin samimiyetten uzak olduğunun göstergesidir. Ekonomimiz ve devletimiz izolasyonlar altında olsa da bu izolasyonlar ve tecritler altında gerek ekonomik alanda gerek sosyal alanda gerekse siyasi alanda bizim hayatımızı gerçekte zorlaştırmış olsa da biz bunlardan yakınmak yerine, bunları aşmakta son derece kararlıyız" İSGİAD Başkanı Gökhan Gökten Kuzey Kıbrıs'ın önündeki engellerin kalkması halinde hızla büyümeye ve gelişmeye aday bir ülke olduğunu belirterek , "Bölgemizin dinamik ve çalışkan işadamlarının bu alanları araştırmalarını, yatırımlarını uygun yerlere götürmelerini umut etmekteyiz" dedi. Gökten, KKTC Ekonomi ve enerji Bakanı Sunat Atun'a plaket verirken Bakan Atun'da Kıbrıs'tan getirdiği el işlemesini hediye etti. Daha sonra İSGİAD'a yeni katılan üyelere rozetleri Bakan Atun tarafından takıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonun mayıs ayından sonra hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonun mayıs ayından sonra hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkat çeken detay: Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile yapılacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkat çeken detay: Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile yapılacak

Bakmadan Geçme

Eşinin kuzeni tarafından öldürülen Kader'in vücudunda 39 bıçak yarası tespit edildi

Eşinin kuzeni tarafından öldürülen Kader'in vücudunda 39 bıçak yarası tespit edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title