Haberler

Atık Mermer Parçalarını Mozaik Tablolara Dönüştürüyorlar

Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan mozaik kursuna katılan kadınlar, fabrikalardan atık malzeme olarak temin ettikleri mermerleri birer sanat eseri haline getiriyor.

ÖZKAN BEYER - Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan mozaik kursuna katılan kadınlar, fabrikalardan atık malzeme olarak temin ettikleri mermerleri birer sanat eseri haline getiriyor.

Türkiye'nin önemli mermer üretim merkezlerinden İscehisar'da yaklaşık 9 yıl önce Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde belirli periyotlarda mozaik kursu düzenlenmeye başlandı.

Şimdiye kadar 4 kurs açılarak, atık mermerlerden mozaik eserler üretilip ülke ekonomisine kazandırılması sağlandı.

Merkezde devam eden son kursta 26 kadın katılımcı, atık mermer parçalarını çeşitli ölçü ve şekillerde kesiyor. Daha önce hazırlanan portre ve manzara resimleri istenilen ebatlarda büyütülerek, parçalar mozaik şeklinde bunun üzerine tek tek tutkal yardımıyla yapıştırılıyor.

Ebatlarına göre yapımı bir haftaya kadar tamamlanan her bir parça, 2 bin liraya varan fiyatlardan satılıyor.

Yapımı en zor figür; insan yüzü

Kursun organizasyon sorumlusu Mehmet Balaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce açtıkları kurslarda usta öğretici yetiştirdiklerini söyledi.

Mozaik kurslarını, bu öğreticilerle yürüttüklerini belirten Balaban, "Kurslarımız büyük talep görüyor. Şu ana kadar 700'e yakın kadına eğitim verdik" dedi.

Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlerin, evlerinde mozaik sanatını devam ettirdiklerini anlatan Balaban, böylece aile bütçelerine katkı sağladıklarını aktardı.

Balaban, tablo yapımında kullanılan atık mermerlerin fabrikalardan temin edildiğine değinerek, "Mermerleri öncelikle madalyon dediğimiz işlerde kullanıyoruz. Oradan artan atık mermerleri ise mozaik kursunda yani tablo yapımında kullanıyoruz. Bu yüzden ham madde bulmakta zorluk yaşıyoruz. Tüm renklerde taş bulmak zor oluyor. Mermerler hazır olduğu takdirde iyi bir tabloyu en az bir haftada bitiriyoruz" ifadesini kullandı.

Usta öğretici Yasemin Tetik ise mermerden mozaik tablo yapımının ince işçilik isteyen bir uğraş olduğunu vurguladı.

En çok zorlanılan figürün insan yüzleri olduğu bilgisini veren Tetik, "Tabloyu oluştururken taşları titizlilikle koruyoruz. Şu ana kadar şahsa özel tablo yapmadık. Hediye olarak yaptığımız tabloları özel kimselere gönderiyoruz. Mozaik tabloların fiyatı ebatlarına göre değişiyor, bin ila 2 bin lira civarında oluyor. Özel isteklere göre de mermerden tablo yapıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

halk eğitimi merkezi türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title