Haberler

Ata Sporunun Yaşatılması İçin Çekirdekten Yetiştiriliyorlar

Atlı cirit sporunun önde gelen merkezlerinden Erzurum'da, ata sporunu daha ileriye taşıyabilmek amacıyla ciritçiler, küçük yaşlarda atın üzerine binip ellerine cirit alarak bu sporu öğrenmeye başlıyor.

HADİ ŞENGÜL - Atlı cirit sporunun önde gelen merkezlerinden Erzurum'da, ata sporunu daha ileriye taşıyabilmek amacıyla ciritçiler, küçük yaşlarda atın üzerine binip ellerine cirit alarak bu sporu öğrenmeye başlıyor.

Aziziye ilçesinde bulunan cirit sahasında müsabakaların olmadığı dönemlerde bu spora meraklı aileler, çocuklarını buraya getirerek hem ata bindiriyor hem de cirit öğrenmelerini sağlıyor.

Korkutata Atlı Cirit Spor Kulübü yöneticisi Samih Fidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının ata sporu ciridi sürdürmek ve gençleri bu konuda yetiştirmek olduğunu söyledi.

Bu spor sayesinde hem gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tuttuklarını hem de ata sporunu devam ettirerek yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirten Fidan, şöyle konuştu:

"Bütün illerde bu işi sürdürmeye çalışıyoruz. Çocuklar, ata binmeden önce yerde cirit atmasını öğreniyorlar. Bir hedef belirleyip ciritlerini ona doğru atıyorlar. Sonra diğer günlerde ise biz atlarımızın performanstan düşmemesi için prova yaptırırken, çocukları bindiriyoruz. Çocuklar bu arada da kendilerini yetişmiş oluyorlar."

Fidan, çocukların bu spora daha çok at sevgisinin de gelişmeye başladığı 10-11 yaşlarında başladığını dile getirerek şöyle devam etti:

"Bu yaşlarda aldığımız çocuklara, 15-16 yaşlarında lisans çıkarıyoruz. Lisans çıkardıktan sonra da oynamaya başlıyor. Buraya aileler çocuklarını getiriyorlar, yetiştirmemiz için. Genellikle seyirci olarak gelenlerin çocukları geliyor. Küçük yaşlarda gelip burada atlara bindiği zaman hevese kapılan çocuk, daha sonra da gelip buraya oynamak istiyor."

"Ata sporumuzu tercih ediyorum"

Cirit sporunu yapan 15 yaşındaki Burak Adede de ata sporu ciridi ileri sevilere taşımak ve iyi bir ciritçi olmayı amaçladığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Babam olsun, amcalarım olsun, abilerimiz olsun bu konuda bizlere çok destek oluyorlar. Futbol, basketbol ve voleybol gibi daha popüler sporlardansa ben ata sporumuzu tercih ediyorum. Yaklaşık 6 yıldır at biniyorum. Hedefim büyüklerimiz gibi at binip, cirit oynamak. Yakında profesyonel lisans çıkaracağım inşallah amcalarımla müsabakalara çıkacağım. Her spor tehlikedir, ama bu tehlikeleri önlemek için kaskımız var ve bazı tedbirler alıyoruz. Diğer sporlarda ne kadar tehlike varsa bunda da tehlike o kadardır. Her sporun olduğu gibi ciridin de tehlikesi var ama tedbirini aldıktan sonra bir sıkıntı olmuyor."

Yunus Emre Gülüm (13) de 1 yıldır bu sporu yaptığını ve kendisi için çok güzel bir branş olduğunu dile getirerek, "Ata sporumuzu ve at binmeyi seviyorum. Ben şimdilik cirit oynamadım, sadece antrenmanlara katılıyorum. Bu sporu yapma amacım ise eğlenmek" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Aziziye Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title