Haberler

Ata Sporu "Gökbörü" Antalya'da Yaşatılıyor

LEVENT KİŞİ/ORHAN ÇİÇEK - Türklerin en eski savaş oyunlarından biri olan "gökbörü", Antalya'da kurulan kulüp tarafından tanıtılarak yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.

LEVENT KİŞİ/ORHAN ÇİÇEK - Türklerin en eski savaş oyunlarından biri olan "gökbörü", Antalya'da kurulan kulüp tarafından tanıtılarak yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.

Manavgat ilçesinin Çolaklı Mahallesindeki Yörükler Obası mevkisinde geniş bir alanda faaliyet gösteren Manavgat Gökbörü Atlı Spor Kulübünde ziyaretçiler, bir taraftan atlara binme fırsatı elde ederken bir taraftan da kulüp sporcuları tarafından oynanan gökbörüyü ilgiyle izliyor. Toprak sahada içi doldurulmuş oğlak postunu yerden alarak karşı takımın kalesine bırakmak için mücadele eden atlı sporcular, renkli görüntüler oluşturuyor. Sporcuların akrobatik hareketler yaparak postu birbirlerinden kapmaya çalışırken, bir yandan da atlarını dört nala sürmeleri izleyenlere heyecanlı anlar yaşatıyor.

Manavgat Gökbörü Atlı Spor Kulübü Başkanı Mustafa Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin geleneksel atlı sporu olan gökbörünün 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Gökbörünün halen 6 ülkede oynandığını belirten Çolak, "Türkiye'de de Manavgat'ın dışında Van'ın Erciş ilçesinin Ulupamir Köyünde oynanıyor. Bu Türk sporunu ve kültürünü tanıtmak için Antalya'da bu kulübü kurduk. Ayrıca Ankara Çubuk ve İstanbul'da bazı yerlerde benzer kulüpler kurmak için çalışmalar devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının Geleneksel Spor Dalları arasında gökbörü alt branş olarak kabul edildi. Gökbörü branşında ilk lisans alan kulüp biziz. Kırgızistan'da eylül ayında Türk Dünyası Geleneksel Spor Dalları Olimpiyatları düzenlenecek. Bu organizasyonda gökbörü takımımızla yer alarak ülkemizi temsil edeceğiz." dedi.

Turistlere tanıtılacak

Kulübü kurduktan sonra Antalya'daki resmi kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantıya geçtiklerini ifade eden Çolak, kurumların düzenleyecekleri etkinliklere katılarak en eski Türk sporunu geniş kitlelere tanıtmak istediklerini kaydetti.

Antalya'nın çok önemli bir turizm kenti olduğunu ve her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiğine işaret eden Çolak, "Bölgeye gelen turistleri obamıza davet ederek bu sporunu tanıtacağız. Yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz için özel etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Ayrıca gençlerin ve çocukların sanal ortama bağlı hale geldiğini görüyoruz. Çocuklarımızı bu sanal alemden bir süreliğine de olsa kurtararak ata bindirip, gökbörü oynatarak eğlenceli zaman geçirmelerini ve 5 bin yıllık geleneksel sporlarını tanımalarını amaçlıyoruz. " diye konuştu.

"Oğlak kapma" olarak da biliniyor

Eski Türkçe'de "gök"ün mavi, "börü"nün ise kurt anlamına geldiğini söyleyen Çolak, gökbörünün "mavi kurt" demek olduğunu dile getirdi. Gökbörü oyununun bazı bölgelerde "kök börü" ya da "oğlak kapma" olarak adlandırıldığını bildirdi.

Gökbörü'nün nasıl oynandığı hakkında bilgi veren Çolak, şunları kaydetti:

"Askerlerin savaşa hazır olmalarını sağlamak amacıyla oynanan bir oyun. İlk dönemler kurt kaparak oynanan oyundu. Daha sonraları oğlak kullanılmaya başlandı. Derisi kurutularak içi saman doldurulan postla oynanıyor. Bu oyun 2 kişiyle de 4 kişiyle de oynanabilir. Ancak normalde bir futbol sahası büyüklüğündeki alanda 6'şarlı iki takım halinde oynanıyor. Bir hakem tarafından yönetiliyor. Postu alarak karşı tarafın kalesine bırakan takım futboldaki gibi sayıyı alıyor."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Çolak Manavgat Çolaklı Antalya Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title