Haberler

Aso Başkanı Özdebir: "Ekonomi Yönetimi Krizin Etkilerini Teşhiş ve Tedavide Gecikti"

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ekonomi Yönetimininin, Krizin Teşhisi ve Tedavisi Noktasında Geciktiğini İfade Ederek, Ekonomi Yönetiminden Reel Sektöre Öncelik Vermesini İstedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomi yönetimininin, krizin teşhisi ve tedavisi noktasında geciktiğini ifade ederek, ekonomi yönetiminden reel sektöre öncelik vermesini istedi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Özdebir, ANKA'ya yaptığı 2009 yılı değerlendirmesinde, 2009 yılının ilk yarısında Türkiye ekonomisi hızla küçüldüğünü anımsatarak, bu nedenle, 2010 yılının ilk yarısında ekonomik büyüme hızının pozitif olmasının doğal bir süreç olduğunu vurguladı. Ekonomik büyümenin 2010 yılında çok sınırlı kalacağını, toparlanmanın oldukça yavaş olacağını dile getiren Özdebir, şöyle dedi:

"Ekonomi yönetimi, kanımızca, küresel krizin Türkiye üzerindeki etkilerini teşhis ve tedavide geç kalmış, ekonomik tedbirlerin alınmasındaki gecikme krizin maliyetinin yükselmesine neden olmuştur. Örneğin, "kısa çalışma' sürelerinin uzatılması ve ödeneklerinin artırılması yönündeki önerimizin uygulamaya konması dört ay almış ve bu süre içinde birçok işyeri üretimlerini durdurarak işçilerini çıkarmak zorunda kalmıştır. Kredi Garanti Fonu uygulamasının güçlendirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması bir yılı aşkın bir süre almıştır ve Fon'un çalıştığı hala söylenemez. Ekonomide güven artırıcı tedbirlerin alınmasındaki gecikmeler, tüketici ve reel kesim güveninde toparlanmayı da geciktirmiş ve geciktirmektedir. Ekonomi yönetimi, ekonomik toparlanmayı hızlandırmak ve işsizliğin sosyal maliyetlerini düşürmek için ekonomik politikalarda reel sektöre öncelik vermelidir. Ancak, daha da önemlisi, gerçekleştirilecek yapısal reformlarda reel sektör üzerinde yoğunlaştırılmalıdır. Reel sektörün rekabet gücünü artıracak, iş yapma ortamını iyileştirecek, üretim, yatırım, istihdam ve ihracatın önünü açacak yapısal reformlar mutlaka gerçekleştirilmelidir."

-KRİZİN TÜRİYE'YE MALİYETİ YÜKSEK OLDU-

Özdebir, 2007 yılında başlayan küresel krizin asıl etkisinin 2009 yılında hissedildiğini belirterek, bu dönemde yaşanan gelişmelere bakıldığında 2009 yılında ekonominin yaklaşık yüzde 6 küçüleceği ve işsizlik oranının yüzde 15'lere yaklaşacağını tahmin edildiğini ifade etti. Bu rakamların küresel krizin Türkiye'ye maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu göstermekte olduğunu söyleyen Özdebir, sözlerine şöyle devam etti:

"Ekonomik kriz en derin etkisini reel kesimde, özellikle sanayi üretiminde göstermiştir. 2008 Ağustosunda düşmeye başlayan sanayi üretimi Şubat 2009'da dibe vurmuş ve ancak Ekim ayında bir önceki yılın üzerinde bir üretim düzeyine ulaşabilmiştir. Ancak, sanayi üretimindeki toparlanmanın niteliği ve sürdürülebilirliği konusundaki endişelerimiz devam etmektedir. Bu endişelerimizin temelinde kredi kanallarının hala tıkanık olması yatmaktadır" dedi.

-KOBİ'LERE VERİLEN KREDİLER ÇOK YÜKSEK FAİZLİ-

Bankaların, büyük işletmelere düşük faizlerle kredi verirken KOBİ'lere kredi vermemekte olduğunu söyleyen Özdebir, "Kredi verseler bile çok yüksek faizler talep etmektedirler. Ayrıca Kredi Garanti Fonu'nun etkili bir biçimde çalışmaması da finansman sıkıntısı içindeki KOBİ'lerin sorunlarını ağırlaştırmaktadır. KOBİ'lerin finansman kanalları açılmadıkça, sanayide güçlü ve yaygın bir toparlanma beklemek aşırı iyimserlik olur. Bu nedenle bankacılık kesiminin KOBİ'lere kredi açmak için öne sürdükleri şartları yumuşatmaları ve KOBİ kredilerinin yeniden yapılandırılmasında daha esnek bir tavır sergilemeleri gerekmektedir" diye konuştu. Aksi takdirde sanayideki kan kaybının 2010 yılında da hızlanarak devam edeceğini vurgulayan Özdebir, Türkiye ekonomisinin 2010 yılındaki performansının esas olarak dünya ekonomisindeki gelişmelere bağlı olacağını kaydetti.

-TÜRKİYE, DÜNYA EKONOMİSİNE PARALEL BİR GELİŞME GÖSTERECEK-

Dünya ekonomisinin 2010 yılında toparlanmaya başladığı taktirde, Türkiye ekonomisinin de buna paralel bir gelişme sergileyeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Özdebir, şöyle devam etti:

"Ancak, küresel krizden çıkışın nasıl olacağı ekonomistler arasında da tartışma konusudur. Bazı ekonomistler krizden çıkışın yavaş ancak sürdürülebilir olacağını düşünürken bazı ekonomistler krizin çift dipli olacağını yani ekonomideki toparlanmanın geçici olduğunu ve küresel ekonominin yeniden resesyona gireceğini ifade etmektedir. Eğer çift dipli bir kriz yaşayacaksak işlerin yeniden nasıl ve ne zaman bozulacağını kestirmek güçtür. Önümüzdeki dönemde finansal piyasalarda yeni sürprizler yaşayabiliriz. Ama biz, çift dipli resesyon olasılığını göz ardı etmemekle birlikte ihtiyatlı iyimserliğimizi koruyor ve küresel ekonomideki toparlanmanın, yavaş olmakla birlikte devam edeceğini düşünüyoruz." (ANKA)

(EBR/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Bakmadan Geçme

Kabine Toplantısı bitti mi, devam ediyor mu? SON DAKİKA! 20 Mayıs Kabine Toplantısı ne oldu? Kızıl Goncalar 20. Bölüm Fragmanı Yayınlandı Mı? Merakla Beklenen Yeni Bölüm İzleme Linki KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title