Haberler

Aslantaş Heykelleri Yıllara Meydan Okuyor

Sivas'ın Divriği İlçesindeki Tarihi Kalenin Surlarında Bulunan Aslantaş Heykelleri Yıllara Meydan Okuyor

Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi kalenin surlarında bulunan aslantaş heykelleri yıllara meydan okuyor.

Divriği Kalesinin güney kısmındaki aslan burcun konsolunda bulunan 2 aslantaş heykeli, kaleye farklı bir görünüm katıyor. Mengücekoğulları Beyliğinin son dönemlerinde Ahmet Şah'ın oğlu Melik Salih tarafından 1251 yılında yaptırılan anıtsal burcun tepesinde, birer metre arayla duran aslan figürlü 2 taş heykel, adeta kaleden Divriği'yi gözetliyor.

Bazı kaynaklara göre, heykellerin Mengücekoğulları Beyliği'nin kudretini ve kuvvetini temsil etme, şehir halkının kendini güvende hissedebilmesini sağlama amacıyla yaptırıldığı kaydediliyor. Tarihi Divriği Kalesi ile çevresindeki sur ve kilise kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması için geçtiğimiz yıllarda yürütülen kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı çalışmaları ve aslantaş heykelleri ile ilgili bilgi verdi.

Kazı çalışmalarının 2007'de başladığını ifade eden Eser, Bakanlar Kurulu Kararı ile Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından başlatılan Divriği Kalesi Arkeolojik Kazısı'nın ana hedeflerinden birisinin kale surlarının restorasyonuna yardımcı olacak verileri ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.

Geçen yılki çalışma sezonu sırasında 'Sultan Kapısı' olarak bilinen B kapısı civarında küçük çaplı bir sondaj gerçekleştirildiğini anlatan Eser, şunları kaydetti:

'Yapılan çalışma sırasında, halen devrilmiş olarak yerinde duran arslan figürü de temizlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu yıl kazı sezonunda, Sultan Kapısı çevresi açılacak ve kale surları arka bölümünde yer alan kalın moloz tabakasının kaldırılmasına başlanacak. Derinliğinin yaklaşık olarak 10 metre olduğu tahmin edilen moloz dolgunun kaldırılması sonrası, restorasyon çalışmalarına başlanması da mümkün olabilecek.'

(MCH-AHM-İSA-BAR-SA) - SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title