Haberler

Askon 9. Olağan Genel Kurulu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5) "Enflasyon sebep değil, neticedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonun sebep değil, netice olduğunu belirterek, "Ama öyle bir mantık çalıştırıyorlar ki enflasyonu sebep olarak gösterip, faizi netice olarak gösteriyorlar. Kimi aldatıyorsunuz ya? Bizim değerler silsilemiz içerisinde de bu böyledir. Çünkü faiz, hele hele yüksek faiz, bir zulüm aracıdır. Yatırımcı bir Türkiye, bunu çözmeye mecburdur ve bu faiz oranlarını düşürmeye mecburdur" dedi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Anadolu Aslanları İş Adamları Derneğinin (ASKON) 9. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ekonomide son 12 yılda yaşananlara işaret ederek, "yapılamaz" denilen ne varsa yaptıklarını ve başarı kaydettiklerini söyledi.

"Faiz belasından bu ülkeyi kurtarmaya mecburuz" diyen Erdoğan, göreve geldiklerinde devletin borçlanma faizinin yüzde 63 iken, şu anda tek haneli olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, faizin daha aşağıya inmesi gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün Amerika yüzde 1-1,5'la bu noktada faizi değerlendiriyorsa, Japonya eksi faizle bunu yürütüyorsa, İsrail buralarda geziyorsa, peki kardeşim biz komisyonuyla filan hesapladığımız zaman yüzde 15-16-17-18 faizlerle bu ülkede yatırım yapabilir miyiz? Yapamayız. Eğer büyüme devam edecekse, bu mantıklı olmaz. Kesinlikle olmaz. Kim olursa olsun, bunu açıkça söylemeye mecburuz. Büyümeyi yapabilmek için yatırım yapmamız lazım. Yatırım neyle olacak? Kredilerle olacak. İstihdam, üretim sağlamamız lazım. İhracata yüklenmemiz lazım. Öyle gıdım gıdım ihracatımızın gitmesi olmaz. Rekabet alanına girebilmemiz için de tabii ki maliyetleri düşürmemiz lazım. Bu yüksek faizlerle sen maliyeti düşürebilir misin? Düşüremezsin. Ama öyle bir mantık var ki emperyal mantık, o kapitalist mantık, onun da ne yazık ki bizim ülkemizde temsilcileri var. Bu oyunu bozmamız gerekiyor. Bunda ben de sorumluluk üstleneceğim. Öyle veya böyle bunu bozacağız. Çünkü buna çok daha fazla tahammül edemeyiz. Biz dertliyiz. Eğer biz yüzde 63 faizlerde kalsaydık, bugün buralara gelemezdik. Şunu açık söylüyorum. Enflasyon, bu mantıkla enflasyon gitmez, düşmez."

Faiz ve enflasyonun bir sebep netice ilişkisi, faizin sebep, enflasyon netice olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bunu böyle bilin. Enflasyon sebep değil, neticedir. Ama öyle bir mantık çalıştırıyorlar ki enflasyonu sebep olarak gösterip, faizi netice olarak gösteriyorlar. Kimi aldatıyorsunuz ya? Bizim değerler silsilemiz içerisinde de bu böyledir. Çünkü faiz, hele hele yüksek faiz, bir zulüm aracıdır. Yatırımcı bir Türkiye, bunu çözmeye mecburdur ve bu faiz oranlarını düşürmeye mecburdur" diye konuştu.

Erdoğan, faizin yüzde 63'ten tek haneye inmesiyle enflasyonun yüzde 30'dan tek haneliye kadar düştüğünü belirterek, "Çok ilginç. 4,6'ya geldik faizde. İniyoruz 2'ye doğru filan, o arada ne başladı? Gezi olayları başladı. ya bu manidar değil mi? Çünkü Türkiye'nin sıçrayacağını gördüler, yatırımları gördüler, buna başladılar" dedi.

Bunun hasas bir konu olduğunu vurgulayan Erdoğan, ASKON, MÜSİAD, TÜMSİAD'ın hep beraber, adım atması ve bununla geleceğin sağlama alınması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye'de en çok kazanan sektörün, finans sektörü olduğunu kaydederek, "Yorulmadan ne yapıyor, fakir fukaranın, garip gurebanın parasıyla ihya oluyorlar. Bu kadar açık, herşey ortada. Bu oyunu biz bozacağız" ifadelerini kullandı.

"Küresel ekonomi, Türkiye ekonomisini tahrip eder" denildiğini ancak, Türkiye'nin tam tersine büyüyen ekonomi olduğunu anlatan Erdoğan, "Niye? O zaman direndik. 'IMF ile anlaşmazsanız sıkıntı olur' diyorlardı, bu malum takım. Bırakın anlaşmayı, borcumuzun tamamını ödedik. Dünyada ihracat düşerken, bizde yükseldi. Dünyada işsizlik artarken, bizde işsizlik azaldı. Kredi derecelendirme kuruluşları, uluslararası medya Türkiye için kriz çığırtkanlığı yaparken, Türkiye ekonomisi sapasağlam yoluna devam etti. Çünkü bu kredi kuruluşları da siyasi kararlar alıyorlar. Öyle zannetmeyin ki böyle tam manasıyla yani istikrar noktasında eğrilere bakıp buna göre karar veriyorlar. Hiç alakası yok. Tamamen siyasi kararlar" diye konuştu.

"Ülke ekonomisinin aleyhine çalışanlar var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomideki parametrelerin değişmesindeki en büyük etkenlerden birinin de ASKON, MÜSİAD, TÜMSİAD gibi oluşumlar olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Tekerlerin kırılmasıyla birlikte Anadolu'nun aslanlarının 'Artık biz de varız' demesiyle parametreler tamamen değişmiştir. Bu ülkenin havasını soluyup, ekmeğini yiyip, gizli ya da aleni ülke ekonomisinin aleyhine çalışanlar var. Ama onların karşısında da ülkesini, vatanını, milletini, bayrağını seven aslanlar var. Hamdolsun. Her alanda eski Türkiye'nin, tekelleri tek tek ortadan kalkıyor. Milli iradeye musallat olan tekeller, sanata, sanatçıya, fikir dünyasına musallat olan tekeller, medyayı elinde tutan tekeller, karteller, tek tek sarsılıyor. Aynı şekilde ekonomiyi elinde tutan ve milleti hizaya getirmek için ekonomik gücünü kullanan ulusal ve uluslararası tekeller de artık gücünü, etkisini kaybediyor."

On yıllar Türkiye'nin Ortadoğu'ya yüzünü dönmesinin engellendiğini ifade eden Erdoğan, "Niye? 'Türkiye, Ortadoğu ile iş, işbirliği yapmasın, dayanışma içinde olmasın'. Kendileri Ortadoğu'daki çatışmaları körüklediler, çıkan karmaşada Ortadoğu'nun bütün zenginliklerini adeta sömürdüler. Biz oraya yüzümüzü döndüğümüzde, başbakanlığımın ilk yılları, ne dediler? 'Eksen kayması', 'yeşil sermaye' dediler. 'Bataklık' diyerek üzerimize geldiler. Afrika aynı şekilde... Şu anda Afrika'nın 39 ülkesinde büyükelçiliğimiz var. Geldiğimizde bu sayı 12 idi. İnşallah 56'sına da ulaşacağız, her yerde büyükelçiliğimiz olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, bütün kuruluşların Afrika'ya gitmesi, yatırımcılarla işbirliği yapması gerektiğini dile getirerek, işadamlarına "Bu işi hafife almayın" uyarısında bulundu.

- "Bizim irademiz, birilerinin ipoteği altında değil"

On yıllar boyunca Afrika'nın elmasının, altınının, petrolünün taşındığını ancak Türkiye, Afrika açılımı yaptığında karalama kampanyalarının başlatıldığını anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sayın Putin'in ülkemizi ziyaret etmesinden, burada anlaşmalar yapmamızdan, imzaları atmamızdan da çok rahatsız oldular. Kusura bakmayın da yani herhalde bizim irademiz, birilerinin ipoteği altında değil. Bu irade milli irade. Biz, her ülkeyle otururuz, konuşuruz, anlaşmamızı yaparız. Bize yasak koymak isteyenler, kendileri dolaylı yollardan Rusya Federasyonu'yla iş bağlıyorlar. Çok enteresan. Avrupa Birliği de buna dahil. Siz oralarda iş bağlayacaksınız, biz stratejik konu için oturup masada konuştuğumuzda imzaları attığımızda rahatsız olacaksınız. Yok öyle 25 kuruşa simit ya, geçti o işler. Yok.

Biz, kazan-kazan esasına dayalı olarak bu adımları atıyoruz, atacağız. Biz bunlara aldanmayacağız, aldırmayacağız. İstikametimizi biz kendimiz belirleyeceğiz. Rahatsız olan olsun. Biz doğru bildiğimiz yolda kararlı adımlarla yürüyeceğiz. Biz petrolü, elmasları, altınları alıp, geride kan, gözyaşı bırakmadık, bırakmayacağız. Bunu böyle bilin. Söylentilere, dedikodulara, algı operasyonlarına hiç itibar etmeyin. Türkiye ekonomisi hamdolsun sağlam bir yolda ilerliyor, ilerleyecek, ASKON'un kahramanları sayesinde, diğer kuruluşlarımız, MÜSİAD, TÜMSİAD, hepsi, TÜSİAD vesaire hepsi. ASKON gibi nice örgütün mensupları sayesinde dirayetli, çalışkan, dürüst işadamlarımız sayesinde Türkiye, dünyanın parlayan yıldızı olma özelliğini her daim muhafaza edecek. Bir kez daha Türkiye'nin büyümesine, kalkınmasına, demokratikleşmesine verdiğiniz katkılardan dolayı sizlere teşekkür ediyorum, milletimizin ve bayrağımızın itibarımını, vatanımızın daha da güçlenmesini, devletimizin çok daha büyük bir güç kazanmasını sağladığınız için teşekkür ediyorum."

Konuşmasının ardından ASKON Başkanı Mustafa Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a büyük bir ebru tablo hediye etti. Erdoğan, ASKON üyesi 10 şirkete plaket verdi ve işadamlarıyla fotoğraf çektirdi.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title