Haberler

Askerden Hükümete 3 Seçenekli Brifing

Güncelleme:

Asker, hükümete verdiği brifingde "Sınıra güvenli hat kurulmalı, uluslararası destek olmazsa sınır ötesine yalnız girer, güvenli bölgeyi tek taraflı biz kurarız" dedi.

Bakanlar Kurulu’na katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ve 4 komutan, IŞİD’le mücadele ve sınır güvenliği konusunda olası harekât planlarını sundu. Tercih, 1300 km’lik Irak ve Suriye sınırı boyunca güvenli hat kurulmasından yana oldu. Komutanlar, "Uluslararası destek olmazsa tek başımıza da yapabiliriz" dedi.

HAREKAT PLANLARI SUNULDU

Suriye sınırında sıcak saatler yaşanırken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve 4 komutan, IŞİD’le mücadele, sınır güvenliği ve tezkere gündemiyle toplanan Bakanlar Kurulu’na katıldı. Komutanlar, hükümet üyelerine, gelişmeler ve farklı senaryolara göre hazırlanan harekât planlarını sundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in Bakanlar Kurulu’na brifing sunacağı geçen pazar açıklanmıştı. Dün yapılan Bakanlar Kurulu’nun 3 saatlik ilk bölümünde sadece “ulusal güvenlik” konusu ele alındı. Sunumların ardından “Özel Güvenlik Zirvesi” dolayısıyla Bakanlar Kurulu’na ara verildi.

HULUSİ AKAR YAPTIĞI İNCELEMEYİ ANLATTI

Bakanlar Kurulu’nda komutanlar, hükümet üyelerine geniş kapsamlı brifing sundu. Brifingde, öncelikli olarak sınır hattındaki durum aktarıldı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, sınır bölgesinde geçen hafta yaptığı incelemeyi anlattı. PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde son günlerde yaşanan olaylar başta olmak üzere, provokasyon peşinde koştuğuna dikkat çekildi. Türkiye topraklarına önceki gün düşen havan mermilerinin tamamının YPG kontrolündeki bölgeden atıldığı belirtildi. IŞİD güçlerinin güneyde olmasına karşın, YPG’nin havan atışlarının kuzeydeki Türkiye topraklarına düşmesinin “manidar” olduğu vurgulandı.

"MEVZİDE ÇAY İÇİYORLAR"

YPG’nin Türkiye’yi sıcak çatışmaya çekmeye çalıştığı tespitine yer verildi. "Çatışmaya gidiyorum" diyerek Türkiye’den Suriye’ye geçen çok sayıda kişinin, Ayn Al-Arab (Kobani) bölgesinde Kürt mevzilerinde çay içip sohbet ettikten sonra akşam Türkiye’ye döndüklerinin de belirlendiği aktarıldı.

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’nin IŞİD tarafından işgal edildiği ve askerlerin rehin alındığı iddiasının kesinlikle yalan olduğu vurgulandı. Ancak bu kritik bölgenin farklı güçler tarafından provokasyon amaçlı olarak saldırıya maruz kalma riski taşıdığı dile getirildi. Askeri yetkililer "Çatışma riskine karşılık her türlü önlem alındı. Özel Kuvvetler güvenliği sağlıyor. Destek birlikleri sınır hattında helikopterlerle bekliyor. O topraklar Fırtına obüslerinin de ateş menzili içerisinde. Ama IŞİD zaten TSK ile çatışmak istemez. Çünkü TSK ile çatışmaya girmenin kendi sonlarını hazırlayacağının farkındalar" değerlendirmesini sundu.

3 SEÇENEK MASADA

Toplantıda “güvenli bölge” ve “uçuşa yasak bölge” uygulamalarıyla ilgili planlamalar üzerinde de duruldu. Tercih, yaklaşık 1300 kilometrelik Irak ve Suriye sınırı boyunca güvenli hat kurulması ve üzerinde uçuşa yasaklı bölge ilan edilmesinden yana oldu. Ancak Ankara’nın bu önerisinin henüz “uluslararası kabul” görmemesi nedeniyle, “cep” olarak adlandırılan daha küçük güvenli bölgeler oluşturulması seçeneği de masaya yatırıldı. Askeri yetkililer, göç dalgasının devam etmesi ve sınırlardaki tehdidin sürmesi halinde, TSK’nın sınır ötesine geçerek güvenli bölgeyi “tek taraflı” olarak uygulamaya koymaya hazır olduğunu anlattı, “Yalnız da gireriz” mesajını iletti. Uygulamanın Türkiye tarafından sırtlanılmasının “yüksek maliyetli” olması nedeniyle, sınırlı bir alanda ve dar çerçeveli bir planlama üzerinde duruldu.

ÖZEL GÜVENLİK ZİRVESİ

Bakanlar Kurulu’na ara veren Başbakan Davutoğlu, “Özel Güvenlik Zirvesi”ni topladı. 45 dakika süren bu toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakanlık Müsteşarvekili Ergin Ergül ile Başbakanlık Başmüşaviri Ali Sarıkaya katıldı. Bu toplantıda TBMM’de görüşülecek tezkereye son şekli verildi. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Hulusi Akar Necdet Özel Türkiye Suriye Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500

Yorumlar (45)

uyankuadi:

bu komutanlar maşlarını nasıl artıracaklarını planlıyorlar yoksa ulke omurlarında değil. pyd nin elinde havan topu olmamasına rağmen türkiye ye düşen topların pyd tarafından atıldığını idda ediyorlar. tamamen yalan söylüyorlar. Tekrar olağanüstü hal istiyorlar yoksa nasıl lux araba yazlık villalar ve çocuklarına avrupada eğitim verecekler.

5
25
yanıtYanıtla
DOĞULU:

nasıl bir devletimiz var işide müdehaıe etmiyor bu kadar korkakmı TSK mız?

7
23
yanıtYanıtla
ahmakm@m.m:

bu isler ole kolay deil savas sucu isleyen her turlu barbarligi yapan iside ole elini kolunu sallayip direk giremessin ince eloyip sik dokumak lazim

yanıt0
yanıt0
alara:

hey Allahım ne diye Türkiye müdahale edecekmiş , ortadoğunun kaymağını yiyen devletler müdahale etsin. bize ne . ha orda işid devlet kurmuş ha pkk ne farkeder.

yanıt0
yanıt0
80/1 YENİFOÇA:

BİZİ TEHTİT EDEN HER YERE GİRERİZ AYRICA BİZ GİRERSEK ÇAY İÇİP GERİ GELMEYİZ KELLE ALIP DÖNERİZ YILLARDIR BİZİ TEHTİT EDEN pkk İTLERİNİN SONUNU KESİNLİKLE GETİRMELİYİZ 36 YAŞINDAYI VE VATANIM İÇİN YARIN ÇAĞIRSALAR ALLAH SAHİDİM OLSUNKİ SİLAH ALTINA GİRMEYE HAZIRIM AMA BİR KORKAK GİBİ ÇAY İÇİP DÖNMEM CANINIZI ALIRIM KEŞKE BU FIRSATI TANISALAR İNŞALLAH ALLAH KILINCIMIZI KESKİN ETSİN. . . . .

23
5
yanıtYanıtla
k.g:

ölmeyi bayıkmak sanıyosun galiba. .

yanıt0
yanıt0
k.gye cevap:

Gülüm sen çok bayıldın galiba

yanıt0
yanıt0
stç:

Varol işte osmanlı torunu. Paşam senin gibi çok yürekli var ama zamanı değil. Allah bu millete tekrar İstaiklal marşı yazdırmasın. . Kazanacagımızdan şüphemiz yok. ama gidecek canlarıda düşünmemiz lazım. . .

yanıt0
yanıt0
Drm@m.m:

Savaş bizim kürtler için çay içmek kadar kolay, cümlenin açılımı odur

yanıt0
yanıt0
kapadokyalı efe:

türkün türkten başka dostu yoktur devletin ona göre hareket etmesi gerekir

17
10
yanıtYanıtla
Tüm 45 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title