Haberler

Arpaçay'da Hocalı Katliamı Anma Etkinliği Düzenlenecek

Ermenilerin Hocalı’da Azerbaycan Türk’lerini katletmesi olayı 22. Yıldönümü münasebetiyle Arpaçay’da anma programı düzenlenecek.

Ermenilerin Hocalı'da Azerbaycan Türk'lerini katletmesi olayı 22. Yıldönümü münasebetiyle Arpaçay'da anma programı düzenlenecek.

Hocalı Katliamı'nın 22. Yıldönümü dolayısı ile Arpaçay Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda 28.02.2014 Cuma günü saat 10: 00'da düzenlenecek anma etkinliği Arpaçaylılar davet edildi.

Arpaçay'da düzenlenecek programda Ermenilerin Hocalı'da yaptığı katliamlar gözler önüne serilecek.

"HOCALI KATLİAMI"

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde koca bir kent yok edilerek savunmasız insanlar toplu bir şekilde katledildi. Bu facianın en korkunç sonucu ise kentin ve oradaki insanların yok edilmesinden sorumlu olanların adalete teslim edilmemesidir.

Hocalı'da gerçekleştirilen katliama giden süreçte, Ermeni gönüllülerden oluşan silahlı gruplar Karabağ'a yerleştirilmiştir. Ardından SSR (Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti) 25 Temmuz 1990'da yayımladığı bir kanun ile SSR (Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti) kanunları dahilinde olmayan silahlı grupların kurulmasını yasaklamış ve kanunsuz olarak saklanan silahlara el konulmasını sağlamıştır. Bu kanunla birlikte Azerbaycan'ın bütün bölgelerinde av silahları da dahil olmak üzere silahlar toplanmış, Dağlık Karabağ'da ise bu görev Rus askerleri tarafından yerine getirilmiştir.

1990 yılının Ağustos ve Eylül aylarında Ermeniler saldırılarını doğrudan Azerilere yöneltmeye başlamışlar; otobüs baskınları, yol kesme gibi terör eylemlerine kalkışmışlardır. 1990 yılı başlarında yaklaşık 186 bin Azeri, Ermenistan'dan Azerbaycan'a gitmeye zorlanmıştır. Ekim 1991'de ilk Azeri köyü Ermenilerce ele geçirilmiştir. Hocalı Katliamı, 25-26 Şubat 1992'de Hocalı'ya ulaşan Ermeni kuvvetlerince gerçekleştirilmiştir.

10 bin nüfuslu Hocalı'da olaylar sırasında yaklaşık 3.000 Azeri bulunmaktaydı. Saldırıda ölenler hakkında verilen resmi rakam 613 kişi olmakla birlikte, katledilen toplam Azeri sayısının 1.300 kişi olduğu söylenmektedir. Saldırılar sırasında Hocalı'da yaşayan Ahıska Türkleri de evlerinde yakılarak öldürülmüştür. Kadın, çocuk ve yaşlılar da dahil olmak üzere siviller katledilmiştir. Katliamın ilk gecesinde sekiz aile bütün fertleriyle öldürülmüş ve 700'den fazla çocuk, anne ya da babasını kaybetmiştir. Yaralılar ise 1.000'in üzerindedir.

Gelişmelere seyirci kalan BM ve Batılı devletler, Ermenilerin yaptıkları katliamlara ve işgal hareketlerine ne yazık ki ciddi bir tepki göstermemişlerdir. 1994 yılında iki taraf arasında ateşkes ilan edilmiştir. Savaş sonrası çözüme kavuşturulamayan en önemli sorunlardan biri ise ülke içerisinde yerinden edilen ya da sığınmacı durumuna düşen bir milyon civarı Azeri'dir. Bunların büyük bir çoğunluğu Azerbaycan sınırları dahilinde yaşamaktadır. Azerbaycan nüfusunun %10'undan fazlası ülke içinde yerinden edilmiş sığınmacılardan oluşmaktadır ki bu, kişi başına dünyada yerinden edilmiş en büyük nüfus hareketlerinden biri anlamına gelmektedir. Bu insanlar hala Ermenilerce işgal edilen topraklarda bulunan evlerine geri dönmeyi beklemektedir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nde yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan veya başka ülkelerden Azerbaycan'a gelen Azerbaycan vatandaşları, Azerbaycan hükümeti tarafından "göçkün" olarak adlandırılmaktadır. Sorunlarına hala kalıcı çözümler bulunamayan göçkünler; mesken, iş, yiyecek, sağlık, eğitim ve can güvenliği gibi birçok sorunla karşı karşıyadırlar. Bu kişiler Bakü ve çevresinde, zor koşullar altında çadırlarda, barakalarda, okul ve yurtlarda, pansiyonlarda, dükkanlarda, yük vagonlarında, hatta yol kenarlarında yaşam mücadelesi vermektedirler.

IÇ-AA-Y) - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Karabağ Arpaçay Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title