Haberler

Arkeolog Çambel, 62 Yılını Geçirdiği Kadirli'de Anıldı

Güncelleme:

İlk Türk kadın sporculardan Halet Çambel'in vefatı nedeniyle 62 yılını geçirdiği Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesinde anma programı düzenlendi.

Türk arkeolojisinin duayen isimlerinden ve olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporculardan Prof. Dr. Halet Çambel'in vefatı nedeniyle ömrünün 62 yılını geçirdiği Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi'nde anma programı düzenlendi.

Kadirli Kaymakamı Necip Çakmak, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Garip Yıl, Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, çalışma arkadaşları, sevenleri ve öğrencilerin katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı.

Prof. Dr. Halet Çambel Ortaokulu öğretmenlerinden Yenay Yılmaz, tanınmış arkeoloğun hayatını anlatan metin okudu.

Kadirli Kaymakamı Necip Çakmak da Berlin'de doğup, İstanbul ve Paris'te eğitim gören Çambel'in gençliğini Karatepe Aslantaş Müzesi için harcadığını söyledi.

Çakmak, 60 yıldan fazla ömür verdiği Karatepe'nin Çambel'e çok şey borçlu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çambel, bu vatanın değerlerini ortaya çıkarmak için gençlik yıllarını burada geçirmiştir. Kadirli, bu insana çok şey borçlu. 60 yıllık ömür, dile kolay. Biz 2 gün televizyon izlemekten, sıcak sudan uzak kalamayız. Fakat o, teknolojiden ve medeniyetten uzakta, bazen at sırtında gaz lambasıyla burada unutulmaz eserler ortaya çıkarmıştır."

Sanat yönetmeni Arif Keskiner ise son saatlerinde Çambel'in yanında olduğunu ve ziyareti esnasında en çok sevdiği tatlılardan yediğini söyledi.

Osmaniye'ye gideceğini ve bir isteği olup, olmadığını sorduğunda, selamlarını iletmek üzere akşam yanında ayrıldığını anlatan Keskiner, "Bir gün önce grip hastalığı nedeniyle konuşamıyordu. Sütlü tatlılardan birkaç kaşık yedi. Osmaniye'ye gideceğimi ve selamlarını götüreceğimi söyleyince gülümsedi. Yanından ayrıldıktan 12 saat sonra yüreğini teslim etti" dedi.

Çambel'i 1948'den beri tanıdığını belirten Keskiner, Karatepe'ye geldiğinde köylülerin yardımına koşan, sıtmayla uğraşan ve bölge insanına bir şeyler verme gayretiyle çalışan kadın olduğunu ifade etti.

Törende, Prof. Dr. Halet Çambel Ortaokulu müzik öğretmeni İlker Okatan ve öğrenciler, Çambel adına yazılmış şarkıyı seslendirdi.

Anma töreni, müzenin gezilmesiyle sona erdi.

-prof.dr.çambel

-anma

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Necip Çakmak Halet Çambel Karatepe Kadirli Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title