Haberler

Arınç: Türkiye Ekonomik Krizden Fazla Etkilenmez

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tatilini geçirdiği Balıkesir'in Edremit İlçesi Güre Beldesi'deki devre mülkünden cuma namazı için çıktı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tatilini geçirdiği Balıkesir'in Edremit İlçesi Güre Beldesi'deki devre mülkünden cuma namazı için çıktı. Bu sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Arınç, AK Parti hükümetinin gerekli önlemleri aldığını belirterek, "Türkiye'nin bu ekonomik krizden çok fazla etkilenmeyeceği herkes tarafından kabul edilmektedir" dedi.

ABD ve Avrupa ülkelerinden Uzakdoğu ülkelerine kadar pek çok ülkenin 2008 yılında başlayan ekonomik krizden etkilendiğini ancak krizin Türkiye'ye teğet geçtiğini vurgulayan Bülent Arınç, Türkiye'nin son iki yıl içinde ekonomik anlamda büyük bir gelişme gösterdiğini, ihracat rakamlarının yükseldiğini, enflasyonun aşağıya çekildiğini, Türkiye'nin büyüme rakamlarında son yılın çeyrek yarısında dünya birinciliğine taşındığını belirtti. Arınç, şunları söyledi:

"2010 yılı büyüme rakamlarında Türkiye, dünyada üçüncü sıradaydı. Ama 2011'in büyüme rakamlarında yani ilk çeyreğinde Ocak, Şubat, Mart aylarında yüzde 11 ile dünya birincisi olmuştur. Büyüme iyidir. Büyüme fevkalede yüksek oranlardadır. Bunun yıl sonu itibarıyla da yüzde 7'lerden aşağıya olmayacağı da görülmektedir. Ancak şu da bir gerçektir, dünya için bir ekonomik krizin gündemde olduğu söylenmektedir. Yine ABD ve Avrupa kaynaklı bir ekonomik krizin bazı ülkeleri sarsabileceği gündeme gelmektedir. Bunda doğruluk payı vardır. Dolasıyla bazı ülkelerin büyük bir telaş içerisinde, önlem almaya çalıştıklarını görüyoruz. Ama yine de şükürler olsun ki, hükümetin bu konuda aldığı ekonomik tedbirler var. Bu nedenle Türkiye'nin ekonomik krizden çok fazla etkilenmeyeceği herkes tarafından kabul edilmektedir. İşte Fıtch'in Türkiye için açıkladığı rakamlar ne kadar doğrudur. Elimizdeki bazı verilere bakarak cevap verebiliriz. Türkiye, olası bir krizden etkilenmeyecek güçlülükte, dinamik bir ekonomik yapıya sahiptir. Türkiye'de, halkının yüzde 50 oranında destek verdiği güçlü bir iktidar vardır ve ekonominin kendi içersindeki dinamik süreci devam etmektedir. Dolayısıyla, bakanların farklı şekillerde değerlendirmelerinden ortak sonuç şu olabilir; Türkiye ekonomisiyle güçlüdür, siyasi iradesiyle güçlüdür, kriz yönetimiyle güçlüdür ve bu tür olası bir krizin çok şükür Türkiye'ye zarar vermeyeceğini herkes biliyor. "

İSRAİL'E MESAJ

İsrail'e karşı olan tavırlarını geçen yıl yaşanan Mavi Marmara saldırısından bu yana değiştirmediklerini dile getiren Arınç, İsrail'den beklentilerini şöyle sıraladı:

"Burada önemli olan, ilk olarak bu olaydan dolayı İsrail'in resmi devlet katında özür dilemesidir. İkincisi bu olayda vefat eden 9 kişinin yakınlarına tazminat ödenmesidir. Üçüncüsü de İsrail'in Gazze'ye sürdürdüğü ablukanın kaldırılmasıdır. Sadece özür dilemekle bitecek bir süreçten değil, birbirine bağlı ve birbirinden ayrılmaz üç ayrı süreci de Türkiye yakından takip etmektedir. Biz İsrail'in bu tavrından biran önce vazgeçmesini ve hem bu olay sebebiyle hem de Türkiye ile olan ilişkilerinin bozulması sebebiyle aradaki gerginliğin giderilmesini mutlak doğru görüyoruz. Atılacak adımları İsrail'den bekliyoruz. "

ARINÇ: KEŞKE DİYECEKLERİNE MECLİS'E GELSİNLER

Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk'un 'Demokratik Özerklik' ilan ettiklerini 13 askerin şehit edildiği gün açıklamalarından pişmanlıkm duyduğuna ilişkin sözleri hatırlatılan Arınç, şu yanıtı verdi:

"Keşkeler veyahut da pişmanlıkları dile getirmek yerine, 'Biz artık madem ki milletvekiliyiz, bizi halk seçti, bizim için siyaset yapmamızın, yasama çalışmalarına katılmamızın tek meşru organının Türkiye Büyük Millet Meclisi olacağına inanıyoruz. En kısa sürede Meclis'e girerek ant içeceğiz ve yasama çalışmalarına biz de katkı vereceğiz' demeleri lazım. Bir pişmanlık içindeler. Ama bu açıklamayı bütün dünyaya ve Türkiye'ye ilan etmek, yanlışlıkların en büyüdüğüdür. "

Yasal zemini olmayan bir kuruluşun 'Demokratik Özerlik' çıkışının her açıdan garabet olduğunu savunan Arınç, "Türkiye'yi büyük ölçüde yaralayan, herkesin içini kanatan 13 askerimizin şehit olduğu günde böyle bir açıklama yapılmasının çok yanlış olduğunu kendileri de gördüler" dedi. Geçen zamanda BDP ve toplum içinde bu yanlışlıkların daha çok göze batmaya başladığına dikkat çeken Arınç, "Umarım ki yaptıkları hatalardan dönebilecek ve Türkiye'de demokrasinin bütün sorunlara çare olabileceğini kabul edebilecek bir noktaya gelebilirler" diye konuştu.

ÖZEL TV'LERE TBMM'DE YAYIN İZNİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis'teki görüşmelerin televizyondan yayınlanmasına sınırlama getirildiği iddialarına ise "Meclis çalışma düzeni belirli bir plana bağlı değil. Bazen toplantılar 11. 00'de bazen 14. 00'de başlıyor. Bu sorunun giderilmesi için görev Meclis'e düşüyor. Meclis bir hafta öncesinden çalışma düzeni belirlerse bunu da yayınlarız. Meclis Başkanı onay verirse özel televizyonlar da Meclis'ten yayın yapabilir. Buna grup olarak destek veririz" dedi. - Balıkesir / Edremit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

title