Haberler

AP Türkiye Raportörü Piri Türkiye'de

Piri: "Kimse Türkiye'nin AB dış politikasına tam uyum sağlamasını beklemiyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Avrupa Birliği'nin (AB) dış politikada Türkiye'den beklentileriyle ilgili, "Türkiye'nin gerçekten çok değişken bir bölgede önemli ve bağımsız bir aktör olduğunu biliyoruz. Burada kimse Türkiye'nin AB dış politikasına tam uyum sağlamasını beklemiyor. Ancak aynı yöne doğru birlikte hareket edip sinerji yaratmalıyız" dedi.

AP Türkiye Raportörü Piri, AB Türkiye Delegasyonu binasında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'deki temasları ve gündemdeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Piri, raportör olarak ilk defa geldiği Türkiye'de basın mensuplarıyla bir arada bulunmaktan memnun olduğunu belirterek basın özgürlüğü ve basında çoğulculuğun, AB katılım sürecinde teşvik ettiği kilit değerlerden biri olduğunu söyledi.

"Katılım süreci yalnızca daha yakın olmamızı sağlayacak ekonomik ilişki değildir" diyen Piri, Türkiye ve AB'nin birlikte paylaşacağı ekonomik çıkarları olabileceğini ancak katılım sürecinin ekonomiden daha öte bir şey olduğuna dikkati çekti. Piri, "Katılım süreci bir değerler sisteminin geliştirilmesi demektir ve bu değerler sisteminin geliştirilmesiyle Türk toplumunda demokratikleşme söz konusu olacak, demokratik sistem kurulacak ve Türkiye'deki tüm bireyler daha demokratik bir ortamda yaşayacaklardır" değerlendirmesini yaptı.

Piri, Türkiye'deki temaslarında hem siyasi kanatta hem de sivil toplum kuruluşlarında reform sürecine olan adanmışlığı gördüğünü ifade ederek "Türkiye'de daha fazla reform yapılması gerektiğine ilişkin bilinç var ve sivil toplumun da tabii ki bu sürece çok aktif bir şekilde katılması gerekiyor" diye konuştu.

Resmi temaslarında Türkiye'nin önemli reformlara ihtiyacı olduğunu gözlemlediğini kaydeden Piri, özellikle yargı ve temel özgürlükler konusunda yeni bir yasal çerçeveye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Piri, bu reformların gerekliliğine olan bilincin halihazırda mevcut olduğunu söyledi.

Piri, bu çerçevede hükümetin muhalefete elini uzatma sorumluluğu taşıdığını ve muhalefetin de kendi seçmelerine olan sorumluluğunun farkında olması gerektiğini kaydetti. Piri, "O da reform sürecinin bir parçası olmak ve bu reform sürecini olumlu bir şekilde etkilemek. İşte bu sayede Türkiye gerçekten de uzun soluklu değerli reformları herkes tarafından herkes adına yapabilir" dedi.

Reform sürecindeki işbirliğine ek olarak Türkiye ve AB'nin ortak stratejik çıkarlarının bulunduğu alanların olduğuna işaret eden Piri, ticari ilişkiler ve enerji alanlarında işbirliğinin yoğunlaştırılabileceğini belirtti.

Türkiye ve AB dış politikası

Piri, Türkiye'nin dış politikada AB ile işbirliği içinde olması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Türkiye'nin gerçekten çok değişken bir bölgede önemli ve bağımsız bir aktör olduğunu biliyoruz. Burada kimse Türkiye'nin AB dış politikasına tam uyum sağlamasını beklemiyor. Ancak aynı yöne doğru birlikte hareket edip sinerji yaratmalıyız."

Piri, tarafların üst düzey diyaloğa ihtiyaç duyduğunun ve dış politika konusunda konsültasyonun daha fazla sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'deki temaslarından elde ettiği verilerle hazırlayacağı taslak metni 2015'te AP'ye sunacağını ifade eden Piri, tartışılmaya açılacak metnin ilkbahar aylarında genel oturumda oylamaya sunulmasının beklendiğini kaydetti.

AB'nin Türkiye'den uyum göstermesini beklediği dış politika konularının neler olduğunun sorulması üzerine Piri, AB'nin, Türkiye ile en önemli bölgesel sorunlar olan Suriye ve Irak meselesinin yanında AB'nin açık bir tutum sergilediği Rusya konusunda da işbirliği beklediğini aktardı. Piri, Türkiye'nin Batı Balkanlar'da da yapıcı etkisinin olabileceğini düşündüklerini söyledi.

AP Raportörü Piri, IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden geçişi hakkındaki düşüncelerinin sorulması üzerine, resmi temaslarda öğrendiği geçişlerin engellenmesi ve tutuklamalardan memnun olduklarını ve bu mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirtti.

"Son dönemde laik kesimdeki endişenin AB tarafından nasıl değerlendirildiğinin" sorulması üzerine Piri, bu meselenin her kesime saygı çerçevesinde tutulduğu müddetçe iç mesele olarak kalacağını dile getirdi.

Piri, yargı reformu ve güvenlik paketiyle ilgili sorular üzerine bu meseleleri AP'de tartışacaklarını ancak güvenlik paketinde polise getirilen sivil hakları olumlu bulduklarını söyledi. Resmi temaslarında hükümetin de bu konudaki hassasiyetini gördüğünü ifade eden Piri, bu konudaki izlenimlerini gelecek süreçte hazırlayacağı taslak metinle AP'ye sunacağını kaydetti.

Son olarak Türkiye'deki basın özgürlüğünün sorulması üzerine Piri, basın özgürlüğünü ve basında çoğulculuğu saygı duyulması gereken unsurlar olarak nitelendirerek özgür basının iyi işleyen bir demokrasinin önemli parçası olduğunu vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title