Haberler

Antik Kentin 2 Bin Yıllık Mozaikleri Branda ile Korunuyor

Karia bölgesinin en önemli kentlerinden, Karialılar ile Leleglere ait bir yerleşim yeri ve olan dünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki 2 bin yıllık mozaikler koruma altına alındı Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Söğüt: "Antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkan ve yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi olan mozaikler güneşten ve ziyaretçilerden zarar görmemesi için özel brandalarla korunuyor" "Bölgeyi 3D ile ayağa kaldırdık ve dijital ortamda gösterime sunduk. Ziyaretçiler şu anda bölgenin bitmiş halini de görebiliyor"

DURMUŞ GENÇ - Yatağan ilçesindeki Eskihisar köyünde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki 2 bin yıllık mozaikler, branda ile korunuyor.

Karia bölgesinin en önemli kentlerinden, Anadolu'nun yerli halkı olan Karialılar ve Leleglere ait yerleşim yeri Stratonikeia Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdürdü. Dünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki 2 bin yıllık mozaikler, kenti ziyaret eden turistler ve güneş ışığından korunuyor.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaştıklarını söyledi.

Stratonikeia Antik Kenti'nin yaşayan bir arkeoloji kenti olduğunu, bir benzeri bulunmadığını dile getiren Söğüt, antik dönemden günümüze yapıların bir bütün olarak korunduğu, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezilen başka bir antik kent bulunmadığını kaydetti.

Bölge dijital ortamda gösteriliyor

Antik kentteki yapılarda konservasyon ve restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini ve önemli veriler elde ettiklerini belirten Söğüt, "Antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkan ve yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi olan mozaikler güneşten ve ziyaretçilerden zarar görmemesi için özel brandalarla korunuyor. Bölgeyi 3D ile ayağa kaldırdık ve dijital ortamda gösterime sunduk. Ziyaretçiler şu anda bölgenin bitmiş halini de görebiliyor" dedi.

Şehrin kuzey kapısı olarak adlandırılan alanın antik kentin en önemli yapıları bünyesinde barındırdığına işaret eden Söğüt, "MS 139'da burada bir deprem oldu ve birçok yapı yıkıldı. Stratonikeia halkı, Roma imparatorundan destek istedi. İmparatorun yardımıyla alandaki düzenlemeler yapıldı" diye konuştu.

Şehrin 360'lı yıllardaki depremle tekrar yıkıldığını ifade eden Söğüt, Stratonikeia'nın zenginlerinden Maksimus'un annesinin bıraktığı mal varlığı harcanarak yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi.

O dönemde yapılan yapılardan birinin de şu an üzerinde çalıştıkları ve korumaya aldıkları mozaikler olduğunu kaydeden Söğüt, şöyle devam etti:

"Mozaiklerin bakım ve onarım çalışmaları 4 üniversiteden 10 kişilik bir ekiple yürütülüyor. Çalışmalar tamamlandığında mozaiklerin üzerine açacağız ve kente gelen ziyaretçiler bu alanları rahatlıkla gezebilecek. Şu anda çalışmalar devam ettiği için mozaiklerin güneş ışığından ve doğal olaylardan etkilenmemesi için üzerlerini branda ile kapattık. Ayrıca mozaiklerin üzeri naylon ve kum ile örtülü. Çalışmalar tamamlandığında insanlar kente geldiklerinde MS 5. yüzyıla ait mozaikleri görecek, üzerinde yürüyecekler." - Muğla

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Pamukkale Üniversitesi Bilal Söğüt Yatağan Roma Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title