Haberler

Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kayabaşı Açıklaması

Hatice Özdemir - Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kayabaşı, "Şoförlerimiz duşunu alamıyor, rahat bir ortamda dinlenemiyor ve uykusunu alamadan ertesi gün yine yola çıkıyor."

Hatice Özdemir - Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kayabaşı, "Şoförlerimiz duşunu alamıyor, rahat bir ortamda dinlenemiyor ve uykusunu alamadan ertesi gün yine yola çıkıyor. Bu şoför ne kadar sağlıklı bir şekilde araç kullanabilir" dedi.

Kayabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'da Antalya'da meydana gelen trafik kazalarında 17 turistin hayatını kaybettiğini, 86 turistin de yaralandığını belirtti. 2011'de ise meydana gelen kazalarda 1 turistin öldüğünü ve 88 turistin yaralandığını hatırlatan Kayabaşı, bu kazaların Türkiye'nin imajına da zarar verdiğini söyledi.

Acenteler ve tur operatörleri aracılığıyla turlara katılan turistlerin taşımacılığını yapan derneğe bağlı bin 700 turizm şoförü bulunduğunu anlatan Kayabaşı, sürücülerin çalışma koşullarının iyi olmadığını iddia etti.

Şoförlerin en büyük sorununun uykusuzluk olduğunu, ikinci bir şoför görevlendirilmemesi nedeniyle zaman zaman bir şoförün 24 saat direksiyon başında kaldığını ifade eden Kayabaşı, seyahat sırasında turistleri otellere götüren şoförlere ise otellerde yatacak yer verilmediğini, sokakta bırakıldığını öne sürdü.

Uzun yolculukların ardından dinlenecek yer bulamayan şoförlerin ise otobüslerde yatmak zorunda kaldığını dile getiren Kayabaşı, "Şoförlerimiz duşunu alamıyor, rahat bir ortamda dinlenemiyor ve uykusunu alamadan ertesi gün yine yola çıkıyor. Bu şoför ne kadar sağlıklı bir şekilde araç kullanabilir- Bu şoförün kaza yapma riski yüzde yüz" diye konuştu.

Turistleri gezdiren rehberlere otellerden yer ayrıldığını ancak aynı statüdeki şoförlere ise herhangi bir yer gösterilmediğini bildiren Kayabaşı, rehberlere sunulan imkanların şoförlere de sunulması gerektiğini vurguladı. Kayabaşı, "(Turistleri taşıyan otobüs kaza yaptı) deniliyor ama kimse şoförün hangi şartlarda çalıştığını görmüyor, sorgulamıyor" dedi.

Antalya'nın turizm kenti olduğunu ve turizmin darbe alması durumunda bir çok kişinin işsiz kalacağını ifade eden Kayabaşı, "Yapılacak bir kaza sadece otobüsteki turistlere zarar vermeyecek, Türkiye'nin imajına zarar verecek. Antalya'nın turizmini etkileyecek." diye konuştu.

Bir şoförün molalarla birlikte 9 saatten fazla çalıştırılmaması gerektiğine dikkati çeken Kayabaşı, her tur için ikinci bir şoförün görevlendirilmesi gerektiğini belirtti. Şoförlerin ortalama 800 lira maaş aldıklarına işaret eden Kayabaşı, şoförlerin sosyal haklarının verilmesi, sigortalarının yaptırılması gerektiğini bildirdi.

-"Uyanık kalmak için tüylerimizi koparıyoruz"-

Antalya Turizm Şoförleri Derneği Genel Koordinatörü ve turizm şoförü Mehmet Üzer de acentelerin ve tur operatörlerinin ikinci bir şoför görevlendirmesi gerektiğine dikkati çekti.

İkinci şoför olmamasından dolayı uykusuz kaldıklarını vurgulayan Üzer, "İyi bir uyku uyuyamıyoruz, ikinci bir şoför olmamasından dolayı sürekli direksiyon başında kalıyoruz. Uyanık kalmak için tüylerimizi koparıyoruz, dudaklarımızın arasına iğne koyuyoruz ya da kendimize iğne batırıyoruz. Bunları seyahat içinde yapıyoruz. Gözlerimiz açık ama beynimiz duruyor. Kural hataları yapma ihtimalimiz de yükseliyor" diye konuştu.

Turizm şoförlerinden Suat Karabulut ise turistleri tur kapsamında çeşitli yörelere taşıdıklarını anlatarak, "Oteller bize yer vermiyor, otobüste küçük bir alanda uykumuzu almaya çalışıyoruz" dedi.

-TÜRSAB Antalya Şube Başkanı Çavuşoğlu-

Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Antalya Şubesi Başkanı Kerim Çavuşoğlu da AA muhabirine yaptığı açıklamada, acentelerin büyük bir bölümünün görevlendirdiği şoförleri otellerde ya da bölgeye en yakın lojmanlarda konaklatıldığını söyledi.

Rehberlerin sahip olduğu imkanlardan şoförlerin de yararlandığını kaydeden Çavuşoğlu, "Antalya'ya gelen 10 milyon turistin 8 milyonunu getiren acentelerin bölgelerde lojmanları var. Şoförlerin bu lojmanlarda konaklatıyorlar, açıkta bırakmıyorlar" dedi.

Acentelerin özellikle uzun yolculuklarda ikinci bir şoför bulundurmasına özen gösterdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, acentelerin büyük bölümünün tur için taşıma hizmetini firmalardan satın aldıklarını bildirdi. Bu doğrultuda taşıyıcı firmanın otobüsle birlikte iki şoför görevlendirmesi gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Özellikle uzun yolculuklarda iki şoför bulundurulması gerekiyor. Ancak şoförü bulundurma sorumluluğu taşıyıcı firmada" diye konuştu.

Şoförlerin sigortasız çalıştırıldığı yönünde iddiaların da asılsız olduğunu savunan Çavuşoğlu, ilgili kurumların sıkı denetim yaptıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu, trafik kazalarını önlemenin en etkin rolünün eğitim olduğunu kaydetti. Ehliyet veren sürücü kursu sayısının her geçen gün arttığını ve bunların rekabet kapsamında çeşitli kampanyalar düzenlediklerini anlatan Çavuşoğlu, "Rekabet alanının eğitim kapsamında olması gerektiğini düşünüyoruz. Şoförlerin bu kadar basit ehliyet almaması gerekiyor ve en az lise mezunu olmalı" dedi.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Kayabaşı Türkiye Antalya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title