Haberler

Antalya - Kars: ´Cinsel İstismar Artmaya Başladı´

Antalya'da Düzenlenen Sokak Çocuklarıyla İlgili Çalıştayda Konuşan Soyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, "artık Sadece Anne ve Babası Ayrılan Çocuklarla Uğraşmıyoruz ve Sorun Gittikçe Değişiyor. Cinsel İstismar, Şiddete Maruz Kalmış Vakalar Artmaya Başladı" Dedi.

Antalya'da düzenlenen sokak çocuklarıyla ilgili çalıştayda konuşan Soyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, "Artık sadece anne ve babası ayrılan çocuklarla uğraşmıyoruz ve sorun gittikçe değişiyor. Cinsel istismar, şiddete maruz kalmış vakalar artmaya başladı" dedi.

Türkiye'deki sokakta çalışan ve yaşayan çocuklara yönelik Başbakanlık genelgesi ile içinde 5 bakanlığın da yer aldığı ve 8 ilde başlatılan yerel il eylem planlarına ilişkin, pilot iller arasında yer alan Antalya'da Dedeman Otel'de değerlendirme toplantısı yapıldı.

Sokakta Yaşayan/ Çalıştırılan Çocuklara Yönelik Antalya İl Eylem Planı'nın Değerlendirme Çalıştayı'na Sosyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, UNICEF Temsilcisi Ceyda Dedeoğlu, Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Sosyal Hizmetler İl Müdür Ramazan Özen ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

ÇOCUKLARI BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE

Sokak çocuklarının UNICEF'in en öncelikli alanlarından ve tüm dünyada hızlı şehirleşme ile gelişen ekonomik yoksullukların ortaya çıkardığı bir durum olduğuna dikkat çeken UNICEF Temsilcisi Dedeoğlu, "Önümüzdeki dönemde dünya şehir nüfusu iki katına çıkacak ve yüzde 60'ını çocuklar oluşturacak ve yüzde 50'si de yoksullukla mücadele etmek zorunda kalacak. Bu sonuçlar bize önlem planlarının hazırlanması gerektiğini gösteriyor. En etkin çözümler ise o bölgenin coğrafya, kültürüne bağlı yerel odaklı çalışmalardır" dedi.

ÇOCUKLAR ANTALYA'NIN SICAĞINA GELİYOR

Çocukların sokakta yaşamaları ve çalıştırılması sorununun her ilde aynı etkide olmadığını, ancak her ilde yaşanan bir sorun olduğunu kaydeden Sosyal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kars, "Evden kaçan, köprüaltı çocukları, küfeci çocuklar, 1950'lerden bugüne yaşayan ve büyüyen bir sorun. Bu sorunun temelinde ailede yaşanan sorunlar var. Kaçan çocukları biz terminallerde yakalıyoruz" dedi.

Çocukların sokakta ihmal ve istismar vakalarını yaşadıktan sonra çok güç tedavi ve rehabilite süreci başladığını belirten Kars, şöyle konuştu:

"Antalya'da sokakta çalışan çocukların sayıların 160'lardan 60'lara düşmüş olması çok önemli bir çalışma. İstanbul ve Ankara'nın soğuk kışından kaçarak kışı biraz daha sıcak ortamda geçirmek istedikleri için de Antalya'nın sıcağını tercih ediyorlar. Artık sadece anne- babası ayrılan çocuklarla uğraşmıyoruz ve sorun gittikçe değişiyor ve cinsel istismar, şiddete maruz kalmış vakalar artmaya başladı. 8 ildeki çalışmalar tamamladıktan sonra bu eylem planları diğer tüm illere uygulanacak."

SORUN ÇOK GEÇ FARK EDİLDİ

Sorunun çok geç fark edildiğini ve sadece ülkemize özgü bir sorun olmadığını kaydeden Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman ise şunları söyledi:

"İlk adım istasyonları, madde bağımlılığı merkezleri, o çocukların rehabilitesinin yapılacağı merkezler yeterli mi? İstanbul'da da yetmiyor. Diyarbakır'da da, Adana'da yeterli değil. Bu sorun 24 saatlik bir bakış ve çalışma ile çözüm yapılabilir. Ne vali, ne vali yardımcısı, ne psikolojik danışmanların 8.30- 17.30 arası çözebileceği bir sorun değil. Antalya'da bugün emniyet ve jandarma verilerine göre, bugün suça sürüklenmiş çocukların sayısı 2 bin 500'ü aştı. Özellikle çocuk sorunun çözümü için ne stratejik plan ne de öngörülen bütçeler uymuyor. Bir gün üç çocuk geliyor, daha sonra 13 çocuk. 3 çocuğa göre gelmiş ödenekle ben 13 çocuğa nasıl hizmet vereceğim."

TÜRKİYE'NİN EN İYİ PROJESİ SEVGİ KÖYÜ

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ramazan Özen de, ilde sokak çocuklarına ilişkin çalışmaların 2003'te Vali Alaaddin Yüksel önderliğinde başladığını ifade etti. Antalya'da 2004'te sokaklarda 163 madde bağımlısı çocuk bulunduğunu ve bunların 50'sinin her gün olay çıkaran çocuklar olduğunu dile getiren Özen, kentte bugün sokakta yaşayan ya da çalıştırılan çocuk sayısının 60'a kadar düştüğünü bildirdi. Özen, sokak çocuklarının rehabilitasyonunun yapıldığı Sevgi Köyü'nün bu yıl İçişleri Bakanlığı'nca en iyi proje seçildiğini hatırlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

İran Dışişleri Bakanı öldü mü? Hüseyin Emir Abdullahiyan kimdir? İbrahim Reisi kimdir, kaç yaşındaydı? İbrahim Reisi ne zaman Cumhurbaşkanı oldu? İran Cumhurbaşkanı öldü mü? İbrahim Reisi helikopter kazasından öldü mü, yaşıyor mu? Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024)
İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazından ilk görüntüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title