Haberler

Antalya'da Otodrag Yarışındaki Kaza

Antalya'da Düzenlenen Otodrag Şampiyonası'nda Meydana Gelen ve 3 Kişinin Ölümüyle Sonuçlanan Kazayla İlgili Yarış Pilotu Levent Kesen'in Yanı Sıra Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (tosfed) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'nun da Aralarında Bulunduğu 24 Kişinin Yargılanmasına Devam Edildi

Antalya'da düzenlenen Otodrag Şampiyonası'nda meydana gelen ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazayla ilgili yarış pilotu Levent Kesen'in yanı sıra Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'nun da aralarında bulunduğu 24 kişinin yargılanmasına devam edildi. Son bilirkişi raporu bekleme süreci bir yılı aşarken, ölen gençlerin aileleri davanın uzamasına tepki gösterdi.

Türk Hava Kurumuna (THK) ait Karain Havaalanı'nda 16 Nisan 2006 Pazar günü yapılan Opet Otodrag Şampiyonası'nda Levent Kesen'in kullandığı yarış otomobilinin kontrolden çıkarak, seyircilerin arasına girmesi sonucu, İbrahim Özer (20), İbrahim Uzun (18) ve Orhan Bozkurt'un hayatını kaybetmesi, Levent Kesen ile seyircilerden Murat Yıldırım yaralanmasıyla sonuçlanan kazayla ilgili, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamasıyla açılan ceza davasına Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Yarış pilotu Levent Kesen ile TOSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'nun da aralarında bulunduğu 24 kişinin tutuksuz yargılandığı davaya sanıklar katılmazken, duruşmaya ölen gençlerin aileleri katıldı.

Mahkeme heyeti, olaya ilişkin kusur oranları ve sorumluların tespiti amacıyla 10 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Trafik Kürsü'nden istenen bilirkişi raporunun gelmediğini, raporun ve dava dosyasının beklenmesi için duruşmanın kasım ayına ertelendiğini bildirdi.

Yaklaşık bir dakika süren duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan ölen İbrahim Uzun'un ailesinin avukatı Ümit Uysal, 2006 yılında meydana gelen olayla ilgili soruşturma ve yargılama sürecinde 5'inci kez bilirkişi raporunun istendiğini, son raporun ise bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen mahkemeye ulaşmadığını bildirdi.

Bilirkişi tespitlerine yönelik raporların benzer davalarda genelde en fazla 6 aylık süreçlerle mahkemelere ulaştığını ancak bu olaydaki rapor sürecinin bu sürenin çok üzerine çıktığını belirten Uysal, 'Emsal davalarda rapor gönderilme süreçleri bu kadar uzamıyor. Antalya'daki otodrag kazasına ilişkin yargılamanın rapor bekleme süreci nedeniyle uzaması da adaletin tecelli etmesiyle ilgili çocuklarını kaybeden ailelerde şüpheler oluşturuyor' dedi.

Kazada oğlu İbrahim Uzun'un kaybeden Şevket Uzun da çocuğunun 4 yıl 3 ay önce kaybettiğini, tazminat davasını kazandığını ancak ceza davasının devam ettiğini söyledi. Uzun, çocuklarının ölümünde kusuru ve sorumluluğu bulunan kişilerin cezalandırılmasını beklediklerini anlattı.

Ölen İbrahim Özer'in annesi Zehra Özer de 4 yılı aşkın süredir oğlunu kaybetmenin acısını çektiklerini, her duruşmaya katıldıklarını ancak duruşmaların rapor bekleme süreçleri nedeniyle uzun aralıklarla yapıldığını söyledi. Özer, sorumluların cezalandırılması ve davanın sonuçlanmasını istediklerini kaydetti.

- OLAY VE SÜREÇ NEYDİ?-

Antalya Cumhuriyet Savcılığının, otodrag yarışını izleyen İbrahim Özer (20), İbrahim Uzun (18) ve Orhan Bozkurt'un ölümü, Levent Kesen ile Murat Yıldırım'ın da yaralanmasıyla sonuçlanan olayla ilgili sürdürdüğü soruşturmanın ardından yaklaşık iki yıl sonra, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçlamasıyla açtığı davada, soruşturma, ceza ve tazminat davalarıyla ilgili yargılama sürecinde şu ana kadar 4 bilirkişi raporu açıklandı.

Ceza davasında son olarak geçen yıl mart ayında Ankara Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığınca hazırlanan bilirkişi raporu Antalya 2. Ağır ceza Mahkemesine sunulurken, raporda, sanık pilot Levent Kesen'in kusursuz, TOSFED ile Antalya Otomobil ve Motor Sporları Kulübü'nün birinci derece, parkurda görevli yetkililerin ve kazada ölenlerin ve yaralananların ikinci derece kusurlu bulunduğu açıklanmıştı.

Yargılamalarda daha önce olaya ilişkin çeşitli üniversitelerin uzman bilirkişi heyetlerinin raporları da alınırken, raporlardaki farklı görüşler nedeniyle geçen yıl kazazede ve TOSFED avukatlarının itirazları üzerine 10 Temmuz 2009 tarihinde davada yeniden bilirkişi raporu isteme ve bekleme süreci başlamıştı.

Kazaya ilişkin yargılama, olaydan iki yıla yakın süre sonra 28 Mart 2008 tarihinde Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlarken, devam eden süreçte mahkeme heyeti de değişmişti. Savcılık, pilot Levent Kesen'in yanı sıra olaya ilişkin, TOSFED Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'nun yanı sıra Yakup Hilmi Kuriş, Galip Sakder, Necip Rıza İrde, Kadir Kolaylı, Fuat Özgür Ulgin, Hüseyin Barlas Doğu, Ahmet Ata Aksu, Ali Altuntaş, Ahmet Nezih Olcay, Mustafa Aytaç Kot, Ekrem Ekmenci, Celal Uğur Doğaner, Saffet Üçüncü, Selim Topaloğlu, Fatih Altaylı ve Harun Karacan'ın da dönemin Federasyon Yönetim Kurulu üyeleri oldukları gerekçesiyle, olayın meydana gelmesinde kusurlarının bulunduğu iddiasıyla haklarında dava açmıştı.

İddianamede, Kesen ve Tahincioğlu'nun da aralarında bulunduğu 24 kişinin 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçlamasıyla TCK'nın bazı maddeleri gereğince 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep ediliyor.

(SEY-BNY-EHK) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title