Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.ANTALYA'da ilkokul öğrencileri, sosyal güvenlik konusunda hikaye kitapları ve çizgi film CD'leriyle bilinçlendirilecek.

Foto: Başkan Günaydın

===

Miniklere SGK'dan eğlenceli eğitim seti

ANTALYA'da ilkokul öğrencileri, sosyal güvenlik konusunda hikaye kitapları ve çizgi film CD'leriyle bilinçlendirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hazırladığı 'Güven ve Yarışçı Çocuklar' ve 'Sosyal Güvenlik Kahramanı Kit' adlı hikaye kitapları ile çizgi film CD'sinden oluşan eğitim seti Alanya'da ilkokul öğrencilerine dağıtıldı. Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Antalya SGK İl Müdürü Selim Erol ve Alanya Milli Eğitim İlçe Müdürü İbrahim Köseoğlu, eğitim setini öğrencilere dağıtmak için Hacıkura İlkokulu'nda bir araya geldi.

Sınıfları ziyaret eden Özdemir, Erol ve Köseoğlu, öğrencileri SGK hakkında bilgilendirdikten sonra eğitim setlerini dağıttı. Antalya SGK İl Müdürü Selim Erol, il genelinde 64 bin ilkokul öğrencisine eğitim seti dağıtacaklarını söyledi. Eğitim setinin aynı zamanda öğrenciler için sömestr tatili öncesinde karne hediyesi olduğunu belirten Erol, "Sosyal güvenlik bilincinin, topumun bütün kesimlerine anlatılması noktasında algısı en açık kesimin öğrencilerimiz olduğunu gördük" dedi.

Öğrencilere sosyal güvenlikle ilgili verdikleri mesajların çok net algılandığını ve öğrencilerin de bu mesajları aile bireylerine aktardıklarını tespit ettiklerini vurgulayan Erol, "Bu kitap ve CD'lerde sosyal güvenliğin önemi akıcı bir dille anlatılıyor. Temel kavramlar hikayeleştirilip, çizgi film olarak çocuklarımıza anlatılıyor. Toplum yararına yapılan veya sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi anlamında tanıtım faaliyetlerimiz de yıl boyunca devam edecek" dedi.

Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir ise öğrencilerden başlamak üzere halkta sosyal güvenlik bilincini geliştirmek amacıyla bir araya geldiklerini belirterek, "Okulumuzu gezdik. Öğrencilerimize SGK tarafından hazırlanmış olan hikaye kitaplarını ve CD çalışmalarını dağıttık. Sosyal güvenlik bilinciyle ilgili öğrencilerle sohbet ettik" diye konuştu.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Öğrencilere eğitim setinin dağıtılması

===

Piri Usta ahşaba şekil veriyor

KAŞ'ın Üzümlü Köyü'nde oturan 82 yaşındaki Mustafa İrbeç, tam 50 yıldır ahşap ustalığı yapıyor. Arma Mahallesi'nde oturan Mustafa İrbeç'i köyde herkes 'Pire Usta' olarak tanıyor. Bu isimle o kadar özdeşleşmiş ki, mahallede bu isimle yönlendirme tabelaları dahi var. Mahalle girişinde 'Dur Pire Sokağı', 'Meşhur Senitçi Pire'nin evine gider', 'Dur burası' gibi Mustafa İrbeç'in ev ve işyerini tarif eden levhalar bulunuyor.

Evinin dışına Mekke'de ve İstanbul'da babasıyla birlikte çektirdiği fotoğrafları asan Mustafa İrbeç, küçük atölyesinde ahşaba şekil veriyor. Senit, baston, ekmek pişirme sofrası gibi aletler yapmaya devam eden İrbeç, teknolojiye meydan okurcasına halen el aletleriyle çalışıyor. Elektronik eşya kullanmayan Pire Usta'nın diğer bir özelliği ise günlük tutması. Pire Usta, günün özetini günlüğündeki beyaz sayfalara yazıyor.

Yaptığı ev aletlerinin arkasına uyarıları da yazan Pire Usta, 18 yaşından beri çalıştığını söyledi. Köydeki su değirmeninde çalışmaya başladığını hatırlatan Pire Usta, askerden döndükten sonra marangozluğa başladığını belirtti. 50 yıldır ara vermeden ahşaba şekil verdiğini kaydeden Mustafa İrbeç, "Sipariş geldikçe yapıyorum artık. Çırak olmadığı için tek başıma elle ahşap eşyalar yapıyorum" diye konuştu.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Ahşap ustasından fotolar

===

'Karabibik' Demre şivesiyle oyun oldu

DEMRE'nin Beymelek Beldesi'nde 1890 yılında Nabizade Nazım tarafından yazılan ilk realist köy romanı Karabibik, Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Selim Gürata'nın girişimleri ile Hüseyin Erdoğan tarafından 2 perdelik tiyatro oyunu haline dönüştürüldü. Demreli maden mühendisi Ali Münir Boztepe, 2 perdelik oyunu 4 aylık bir çalışmanın sonunda Demre şivesiyle yeniden yazdı. Toplam 94 sayfalık oyunun yeni metni Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Selim Gürata'ya teslim edildi.

Boztepe, 17 kişinin rol alacağı, 30 sahnelik oyunun bir baskısını da Beymelek Belde Belediye Başkanı Osman Güngör'e teslim etti. Kitap, Beymelek Belediyesi Karabibik Kültür Salonu'nda sergileniyor. Konu hakkında açıklama yapan Ali Münir Boztepe, 4 ay süren çalışmanın ardından romanı oyun halinde Demre şivesiyle yazdığını söyledi.

Antalya Devlet Tiyatrosu Müdürü Selim Gürata'nın izniyle çalıştığını kaydeden Boztepe, "Karabibik romanı üzerine 30 yıl önce Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde öğrenciyken araştırma yapmıştım. Ankara Milli Kütüphane'de bir araştırma yapmıştım. Demre'de yaşanmış, Demre yöresine özgü bir öykünün tiyatro oyununun Demre şivesiyle oynanmasından yanayım" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Ali Boztepe

====

ADD'liler burs için buluştu

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Gazipaşa Şubesi üyeleri, her ay düzenledikleri kahvaltıda bir araya geldi. Belediye Deniz Tesisleri yanındaki Nanu Beach Restoran'da düzenlenen kahvaltı programına ADD Şube Başkanı Esin Bilgiç, İşçi Partisi İlçe Başkanı Fikret Çalışkan, ADD yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda dernek üyesi katıldı.

Gazipaşa'da yardıma üniversite öğrencilerine burs sağlamak amacıyla düzenlenen kahvaltı etkinliğinde bir araya geldiklerini belirten ADD Şube Başkanı Esin Bilgiç, dernek yönetici ve üyelerinin sosyal yardımlaşma konularında kendilerine verdiği samimi destekten dolayı teşekkür etti.

Bilgiç, geleneksel hale getirilen kahvaltı etkinliğine destek veren herkese teşekkür ettiğini belirterek ADD Şubesi olarak elimizden geldiği kadarıyla bu tür faaliyetlerde bulunarak üniversitelerde öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilerimize destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: ADD kahvaltı resimler

===

ALTSO Başkanı 'tamam' dedi

ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan 1 Şubat - 31 Mart tarihleri arasında yapılması planlanan oda seçiminde aday olmayacağını söyledi. Göreve geldiği 2009 yılından bu yana hedeflerine ulaştığını belirten Aydoğan, "Kimsenin telaffuz dahi edemediği projelerin önderliğini yaptık. Aldığımız hizmet bayrağını yakarılara taşıdığımıza inanıyorum. Yönetim ve dışarıdan devam etmem için ısrar edenler oldu ancak tekrar aday olmayacağımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Üyelikte 2 yılı dolduran ve isteyen herkesin aday olabileceğini dile getiren Aydoğan, "Seçimin en demokratik bir şekilde yapılması için çalışacağım. Adaylara eşit mesafede olacağım. Seçimler şimdiden hayırlı olsun" dedi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Kerim Aydoğan

===

Atık yağ getirene ayçiçek yağı hediye

ALANYA Belediyesi'nin kansere neden olan, atık su giderlerini tıkayan ve yeraltı sularını kirleten atık yağın biyodizele dönüştürülmesi için 2008 yılında başlattığı 'Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesi' kapsamına evler de dahil edildi. Evlerde biriken atık yağların toplanması için Emine Hacıkura Kütüphanesi (Güllerpınarı Mahallesi), Hanımeller İş Atölyesi (Hacet Mahallesi) ve İpekeller İş Atölyesi'nde (Damlataş Caddesi) atık yağ fıçıları yerleştirildi.

Burada toplanan atık yağlar daha sonra Alanya Belediyesi'nin sözleşme imzaladığı 3 firma tarafından alınarak biyodizele dönüştürülecek. 5 litre atık yağ getirenlere ise 1 litre ayçiçek yağı hediye edilecek. Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Özcan Saraç, atık yağların lavabolara dökülmesinin kanalizasyon sisteminin yüzde 40 oranında tıkanmasına ve arıtma sisteminin arızalanmasına neden olduğunu belirtti.

Deniz, akarsu ve göllere ulaşan atık yağların kuş, balık ve diğer canlı türlerinin yok olmasına neden olduğunu anlatan Saraç, "Yetkisiz kişiler tarafından toplanan atık yağlar ise çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar piyasaya sürülüyor. Bu yağlardan yapılan ürünler başta kanser olmak üzere birçok sağlık sorununa neden oluyor. Bu nedenle evlerde kullanılan yağların bir kaba konarak belirlenen toplama merkezlerine teslim edilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Özcan Saraç'ın biyodizel ve atık yağ kavanozlarını göstermesi

===

Doğaseverler zirve yaptı

DAĞ Keçisi Doğa Sporları Topluluğu'nun organizatörlüğünde İstanbul'dan gelen 15 kişilik profesyonel doğa tutkunu, eksi 15 derecede Afyonkarahisar'ın Sultandağı İlçesi'ndeki Sarıtaş Mevkii'nde zirve yaptı. Maceracılar 2 bin 500 metre yükseklikte soğuğa rağmen çoban kulübesinde kamp yaptı. Sultandağı'na bağlı Kırca Kasabasında köy kahvaltısı yapan topluluk, ardından Sultandağı'na tırmandı.

2 gün süren tırmanış 2 bin 500 metre yüksekliğindeki Sarıtaş Zirvesi'ne çıkan grup, geceyi eksi 15 dereceye rağmen çoban kulübesinde geçirdi. Sisli ve soğuk havaya rağmen zirvede buluşan ekip, akşam saatlerine doğru ilçe merkezine dönüş yaptı. İstanbullu doğa severlere Kırcalı Rehber Adem Kurt eşlik etti. Rehber Adem Kurt, bu tırmanışlarla Sultandağı'nın doğa turizminin yükselişe geçtiğini, bu anlamda dört mevsimde doğacıların Sultandağı'nı ziyaret ettiğini kaydetti.

Bünyamin AKIN/SULTANDAĞI, (DHA)

Foto: Tırmanıştan fotolar

===

KOSGEB iş sahibi yaptı

BURDUR'da Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB)destekleriyle Haziran 2010'dan bu yana 53 kişi iş hayatına atıldı. KOSGEB'in desteği ile Şehit Kalmaz Caddesi'nde işyeri açan Emine Yüksektepe, Burdur'daki 25'inci kadın girişimci oldu. Yüksektepe KOSGEB'in Yeni Girişimcilik Desteği Projesi'nden 30 bin TL hibe desteği alarak açtığı restoran hizmete girdi.

Açılışa, Vali Nurettin Yılmaz ile Ak Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ile KOSGEB temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Burdur'da KOSGEB olarak 2012 yılında 451 kişiye girişimcilik eğitimi verildiğini kaydeden KOSGEB Uzmanı Yusuf Güner, girişimcilere 30 bin TL geri dönüşümsüz hibe desteği verdiklerini kaydetti.

2010 yılından bu yana 25'i kadın 53 kişinin Yeni Girişimcilik Desteği'nden yararlandığını anlatan Güner, "Her geçen gün halkımızın ilgisi artıyor. BAKA, İŞKUR, Halk Eğitimi Müdürlüğü ve KOSGEB olarak açtığımız kurslara 250 kişi müracaat eti. Biz bunların içinden projesi ciddi olanları seçip girişimcilik eğitimine alıyoruz" dedi.

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA)

Foto: İşyeri açılışı

===

Sipahioğlu kan verdi

ALANYA'da kurulan mobil kan bağışı istasyonunda Alanya Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Sipahioğlu da kan bağışında bulundu. Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Türk Kızılayı Antalya Kan Bağışı Merkezi'nin mobil istasyonunda vatandaşlarla birlikte kan verdi. Alanya Belediyesi Otoparkı'na kurulan istasyonda 1 ünite kan bağışlayan Sipahioğlu, 3 ayda bir aksatmadan kan verdiğini söyledi.

Bir gün herkesin kana ihtiyaç duyabileceğini belirten Sipahioğlu, "Hem kendi sağlımız, hem de başka insanların sağlığı açısından kan bağışı çok önemli" dedi. Mobil istasyonda 1 günde 120 ünite kan toplayan Türk Kızılayı Antalya Kan Bağışı Merkezi ekibi, Mahmutlar ve Avsallar beldelerinde de kan bağışı alınacağını kaydetti.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Sipahioğlu'nun kan vermesi - Mobil istasyondan foto

===

Dikkuyruklar Burdur'u terk etti

BURDUR Gölü'yle özdeşleşen dikkuyruk ördekleri, Şeker Plajı'nı mesken tuttu. Kış aylarını Burdur'da geçiren dikkuyruklar, ekim ayından itibaren göle gelmeye başlıyor. Burdur Gölü'nde kışlayan dikkuyruklar, bahar aylarında ise Kazakistan'daki üreme alanlarına gidiyor. Burdur Gölü'nün ekolojik özellikleri, su kalitesi, gölün su yüzeyi ve kışın donmaması dikkuyrukların kışlama özellikleriyle paralellik gösteriyor.

Burdur Gölü'nün hemen kıyı kesimindeki alanda bulunan sinek larvaları ile su altı bitkileri dikkuyruklar için önemli bir besin kaynağını oluşturuyor. Burdur Gölü'nde 1989 'da yapılan sayımlarda 10 bin 927 dikkuyruk tespit edildi. Bu sayının şu anda 247'ye düştüğü belirtildi. Gerileme sebebi olarak göldeki besin zincirinin değişerek miktarının azalması gösteriliyor. Doğa Derneği Burdur Temsilcisi Ufuk Gökduman "Bu noktadan hareketle, dikkuyrukların göldeki geleceğini düşünerek, Şeker Plajı kışlama bölgelerinin, koruma alanı olması gerekiyor." dedi.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Burdur Gölü'nde dikkuyruklar.

===

Jandarma kaçakçılığa izin vermiyor

BURDUR'un Bucak İlçesi'nde jandarmanın yatığı operasyonda 2600 adet makaron (sigara filtresi), 58 kilo kıyılmış tütün, 5 tütün sarma aparatı ve 1 adet terazi ele geçirildi. Bir ihbarı değerlendiren Bucak İlçe Jandarma Komutanlığı ve Burdur İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ekipleri, kaçak tütün ticareti yaparak haksız kazanç elde eden E.G.'yi gözaltına aldı.

Bucak Cumhuriyet Başsavcılığının izni ile E.G.'nin Bucak'ta işlettiği kahvehane ve aracında yapılan aramada 2600 adet makaron, 58 kilogram kıyılmış tütün, 5 adet tütün sarma aparatı ve 1 adet terazi ele geçirildi. Jandarma malzemelere el koydu. Kaçak tütün satışı yaparak haksız menfaat temin etmeye çalışan E.G. ise çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Jandarmadan gelen foto

===

Yalvaç'ta kaza: 1 ölü

YALVAÇ'ta meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaşamını yitirdi. Saray Mahallesi Saray Yolu Caddesi'nde seyreden Hüseyin Kaya yönetimindeki 32 HT 001 plakalı otomobil Memiş Akçay yönetimindeki 03 PN 538 plakalı motosikletle çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle devrilen motosikletin üzerinden yola savrulan 22 yaşındaki Memiş Akçay, başına darbe aldı. Kask takmayan sürücü ağır yaralandı. Akçay, Gelendost Devlet Hastanesi'ne sevk edildiği sırada yaşamını yitirdi.

Nurettin ARKAN/YALVAÇ, (DHA)

Foto: Memiş Akçay

===

Alanya'da iki işyeri kundaklandı

ALANYA'da kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce 2 işyeri kundaklandı. Olay önceki gece yarısı Büyükhasbahçe Caddesi'nde meydana geldi. Yan yanan olan 30 yaşındaki Y.A.'ya ait butik ve 42 yaşındaki Y.K.'ya ait pastane kimliği kundaklandı. Benzin dökülerek kundaklanan işyerlerinde maddi hasar meydana geldi. Yangın sırasında işyerinde olan Y.K., alevlere yangın söndürme tüpüyle müdahale ederek söndürdü. Haber verilmesi üzerine gelen itfaiye ekipleri, soğutma çalışması yaptı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Fotosuz - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Hasan Sipahioğlu Sultandağı Antalya Burdur Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title