Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.BURDUR'un Ağlasun İlçesi'nde 27 çiftçi, Antalya Expo Center'da düzenlenen Growtech Tarım Fuarı'nı gezdi.

Foto: panelden

===

ağlasunlu çiftçiler fuarda

BURDUR'un Ağlasun İlçesi'nde 27 çiftçi, Antalya Expo Center'da düzenlenen Growtech Tarım Fuarı'nı gezdi. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ağlasun Belediyesi'nin ortak gerçekleştirdiği gezide, çiftçiler yeni teknoloji ve tarım ekipmanlarını tanıma fırsatı yakalandı. Avrupa'nın en büyük sera, tarım ekipmanları ve teknoloji fuarlarından Growtech Eurasia'yı gezen çiftçilere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Özcan rehberlik etti.

Çifçilere fuarda, tohumculuk, fidecilik, örtü altı sebzecilik, modern meyvecilik, sera teknolojileri, sulama sistemleri, bitki besleme, bitki koruma, projelendirme ve ambalajlama yöntemleri hakkında bilgi verildi. Çiftçilerin fuarda yeni teknolojileri görme fırsatı yakalandığını kaydeden Hakan Özcan, "Çiftçilerimizin görgü ve tecrübeleri arttı. Yeni teknoloji ve tarım ürünlerinden haberdar olmaları sağlandı. Mümkün olduğu kadar bu tür fuarlara İlçemizden çiftçilerimizi Belediyemizin de desteği ile taşımaya çalışıyoruz. Çok faydasını da görüyoruz" dedi.

Sadun KILIÇ/AĞLASUN, (DHA)

Foto: Ziyaretten

===

Bucak ormaları gençleştiriliyor

BURDUR'un Bucak İlçesi'nde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yılda 350 hektar ormanlık alanda gençleştirme çalışması yapılıyor. Çalışma yapılan alanlardaki yaşlı ağaçlar kesilerek ekonomiye kazandırılırken, bu sahalara yeni çam fidanları dikiliyor. Bucak Orman İşletme Müdür Mehmet Karabacak, 2012 yılı yaz sezonun yangın yönünden kendileri için talihsiz geçtiğini söyledi. Bucak'ta 1974 yılında beri ciddi orman yangını yaşanmadığını kaydeden Karabacak, bu yıl çıkan 3 yangında 150 hektar ormanın yandığını söyledi.

Her yıl sorumluluk alanlarında 350 hektar alanda gençleştirme çalışması yaptıklarını kaydeden Karabacak, "Yetişen kızılçam ormanlarını düz kesimle ekonomiye kazandırırken bir taraftan da kesimi yapılan yerlere aynı yıl içerisinde fide dikimlerini gerçekleştiriyoruz" dedi. Ormanların küresel ısınmaya karşı çok etkili olduğunu vurgulayan Karabacak, "Dünyada küresel ısınmayı önleyecek tek şey ormanların artmasıdır" dedi.

Bir orman ağacının 30 metreküp karbondioksit depolayarak büyüdüğünü kaydeden Karabacak, "Ağaç yaşlandıktan ve gelişimi durduktan sonra daha az karbondioksit alımını gerçekleştirir. Bunun için yetişen ormanları kesip hem ekonomiye kazandırırken, hemen yeni fidanlar ile gençleştirme sahalarını devreye sokarak oksijeni bol verecek genç ağaçların yetişmesi için çaba gösteririz" dedi. Karabacak, bu yıl ek olarak yaz sezonunda yanan ve dikime hazır olan sahalarda fidan dikimi yapacaklarını belirtti.

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)

Foto: Ağaç kesimi

===

Yuvayı ormancılar yapar

ESKİŞEHİR ve Afyonkarahisar'da ormanlık alanlarda yaşayan böcekçil kuşların barınması ve çoğalması için ağaçlara suni kuş yuvaları asılıyor. Ormandaki doğal yaşamda kuşlar ormancılara, ormancılar da kuşlara yardımcı oluyor. Orman ağaçlarına zarar veren böcek türlerini yiyerek beslenen kuşlar, ağaçların sağlıklı büyümesini sağlıyor.

Kocakır ormanlık alanında kuş yuvası asma çalışmalarını yerinde inceleyen Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya, yapılan çalışmayla kuşları bu bölgede tutmaya çalıştıklarını söyledi. Ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kuşlara sahip çıktıklarını kaydeden Sarıkaya, "Yılda ortalama 2 bin suni kuş yuvasını ormanlık alanlara yerleştiriyoruz. Eskişehir ve Afyonkarahisar'ı kapsayan 700 bin hektarlık ormanlık alanda, her yıl değişik yerlere kuş yuvaları asıyoruz. Kuşları ev sahibi yapan orman teşkilatı böcek popülasyonunu kontrol altında tutarken, bu sayede ilaçlı mücadeleden kurtuluyoruz" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Kuş yuvaları takılırken

===

Afyon temsilcisini seçti

MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Demokrasi Eğitimi ve Meclisleri projesi kapsamında Afyonkarahisar Öğrenci İl Meclis Başkanlığı seçimi Kocatepe Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi

Afyonkarahisar ve çevre ilçelerindeki okul temsilcilerinin katıldığı seçimlerde, belirlenen 9 aday ilk olarak sırayla konuşmalarını gerçekleştirdi ve seçmenlerinden oy istedi. Adayların konuşmalarının ardından ise, oy kullanma işlemine geçildi. Afyonkarahisar'ı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki öğrenci meclisinde Merkez Ali Çağlar Anadolu Lisesi öğrencisi M. Ozan Arslan temsil edecek.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Seçimden

===

Geleceğin rehberleri tarih gezisinde

İSTANBUL Aydın Üniversitesi'nin Edebiyat Fakültesi Turizm Rehberlik Bölümü öğrencileri, tarihi ve turistk yerleri tanımak amacıyla 6 gün sürecek kültür gezisine çıktı. Gezileri kapsamında Antalya'ya gelen öğrenciler, Demre ve Kaş bölgesindeki antik kentleri gezdi. Gezide öğrencilere, Turizm Rehberlik Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selami Gözenç ve Doç. Dr. Yasemin Özdemir eşlik ediyor. Geziye birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinden 35 kişi katıldı.

Alanya'da başlayan gezide öğrencilere sırayla, Alanya Kalesi, Kız Kulesi, Manavgat Şalalesi, Side, Aspendos, Phaselis, Olimpos ve Finike'deki Arykanda Antik Kenti'nı gezdi. Demre'ye gelen öğrenciler, Noel Baba Müzesi, Myra Antik Kenti, Andriake Antik Kenti'ni gezdi. Yatla Kekova turuna çıkarak Simena Antik Kenti ve Batık Kenti ziyaret eden öğrenciler, Kaş'ta Patara, Xanthos, Fethiye'de Tilos Antik Kenti'ni gezdi.

Gezi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Selami Gözenç, "Turizm rehberlik bölümü öğrencilerine Afyon, Isparta, Muğla ve Antalya bölgesindeki doğal ve tarihi yerleri tanıtıyoruz. Tur gezisi dersini yerinde görerek ve yaşayarak işliyoruz. Gezinin önemli bölümünü Alanya, Manavgat, Kaş ve Demre'ye ayırdık. Bu bölgede 4 gün boyunca tarihi ve doğayı tanıyacağız. Bu bölge tarih ve doğa turizminin can damarı. Geleceğin rehberi Türkiye'yi iyi tanıyacaklar ki yabancılara da iyi tanıtabilsinler" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Öğrencilerden toplu foto

===

Görme engelliler dayanışma konserinde

ALTI Nokta Körler Derneği Fethiye Şubesi, tarafından Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen dayanışma konseri ilçedeki görme engellileri bir araya getirdi. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki konseri yaklaşık 100 görme engelli izledi. Türkiye Engelliler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tatar ile Türkan Soydemir'in seslendirdiği Türkülerle başlayan konser, yerel sanatçı Eser Tunçoğlu'nun sahneye çıkmasıyla devam etti.

Konserin ilk bölümünde Altı Nokta Körler Derneği tarafından açılan Büro Yönetimi kursunu tamamlayan görme engelli kursiyerlere sertifikaları verildi. Sertifika töreninin ardından İzmir Türk Dünyası Dans Müzik Topluluğu Ses Sanatçı Güler Aksoy ile Yılmaz Demirtaş türkülerini görme engelliler için seslendirdi. Konserde katılımcılara seslenen Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mehmet Üstün, ilgisizlikten yakındı.

Siyasi parti temsilcilerini konserde göremediğinden yakınan Üstün, "Engellilerimiz tüm güçlüklere rağmen birlik ve beraberlik içindedir. Dayanışmayı hiçbir zaman elden bırakmamalı, el ele tüm engelleri aşabileceğimizi bilmeliyiz. Konserimize daha yoğun bir katılım beklerdik. Ama her zaman olduğu gibi biz bize yeteriz" diye konuştu.

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)

Foto: Konserden genel ve detay fotoğraflar

===

Alman öğrenciler Göynük'te

ALMANYA'nın Bochum kentindeki Hochschule Üniversitesi öğrencileri, sosyal içerikli konularda bilgi edinmek amacıyla Kemer'in Göynük Beldesi'ne geldi. Hochschule Üniversitesi'nden öğretim üyesi Dr. İsmet Yenmez'in başkanlığındaki heyette, üniversiteli Corinna Hallmann, Claudia Wallis, Ute Herlemann, Lisa Stephanblome, Daniela Gross, Annika Bauer, Angelee Daisy Ascano, Jakop Kraemer, Verana Meiper ve Yuonne Schmidt yer aldı.

Göynük Belde Belediyesi Başkan Vekili Cumali Akdağ'ı makamında ziyaret eden Alman öğrenciler, birimleri gezerek, belediyecilik konusunda bilgi aldı. Ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Vekili Cumali Akdağ, "Bir yıl önce yaptığınız ziyaretin ardından Göynük'te eğitim alanında çok önemli gelişmeler oldu. Toplumların birbiriyle kaynaştırılmasında, karşılıklı yapacağımız bu ziyaretlerin rolü büyük olacaktır" dedi.

Alman öğrenciler, daha sonra Ahu Aysal Anaokulu, Göynük Ünal Aysal Anadolu Öğretmen Lisesi, Göynük Belediyesi Fen Lisesi ve inşaatına başlanmış olan Akdeniz Üniversitesi Aşçılık Meslek Yüksek Okulu'nu ziyaret etti. Anadolu Öğretmen Lisesi ve Fen Lisesi'nde derslere katılarak, öğrenciler ile karşılıklı sohbet etti.

Saffet YENİGÜN/KEMER (DHA)

Foto: ziyaretten fotolar

===

IGSİAD üyelerine SGK brifingi

ISPARTA Girişimci Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (IGSİAD) düzenlediği aylık olağan toplantısına konuk olarak Isparta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mehmet Bayram, katıldı. IGSİAD Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıdan konuşan Bayram, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi. IGSİAD üyeleri ve pek çok iş verinin bulunduğu toplantıda konuşan Bayram, vatandaş odaklı hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi.

Vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak için ilçelerde yapılanmaya gidildiğini anlatan Bayram, "Bütün bu hizmetleri sağlamaya çalışırken, çalışılanların kendilerini iyi hissetmeleri, güven içinde çalışacakları, vatandaşın zevkle gelebileceği, iyi hizmet alacağı güzel binalar yapmak istiyoruz. Ancak bunun için yeterli ödeneğimiz olmadığı için yerel yönetimlerin desteğine ihtiyacımız var" dedi.

İGSİAD üyelerine SGK'nın çalışma sistemi, gelirleri, giderleri hakkında da bilgiler veren Bayram, birçok Avrupa ülkesinde 5 çalışanın 1 emekliye baktığını, buna karşın Türkiye'de 4 çalışanın 1 emekliye baktığını vurguladı. Herkese önemli görevler düştüğünü kaydeden Bayram, "Çalışanların olduğu kadar işvereninde daima yanındayız. İşletmelerin yaşamasının çok önemli olduğunun bilincindeyiz" dedi.

Toplantının ardından IGSİAD yönetim kurulu tarafından Bayram'a plaket verildi.

ISPARTA, (DHA)

Foto: Toplantıdan

===

Mantar gelir kapısı oldu

ANTALYA'nın Gündoğmuş İlçesi'nde sonbahar yağmurlarının ardından ormanlık alanlarda çıkan mantar türleri vatandaşlara gelir kapısı oldu. Ormanda doğal ortamlarında yetişen mantarları toplayan köylüler, kilosunu 6 liradan satıyor. Özellikle kozağacı, meşe, çam mantarı, katran mantarı, meryemeli gibi türleri toplayan köylüler, restoranlara satıyor.

Yanık orman sahalarında yetişen kuzugöbeği mantarını da toplayan köylüler, ilaç sanayinde kullanılan bu türü kuruttuktan sonra kilosunu 150 TL'den ilaç firmalarına satıyor. Mantar mevsiminin başlamasıyla birlikte yetkililer, köylüleri zehirli mantar türlerine karşı uyardı.

Mehmet Ali CENGİZ/GÜNDOĞMUŞ,(DHA)

Foto: Mantar fotosu

===

Kardelenler ÖHEP'te sahne aldı

ALANYA'da Özel Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu öğrencileri, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla hazırladıkları gösterileri kardeş okulu Özel Hamdullah Emin Paşa (ÖHEP) Koleji'nde sahneledi. Birbirinden güzel dans, müzik, şiir ve piyesleri ÖHEP'li öğrencilere sunan Özel Özgün Kardelen Özel Eğitim Okulu öğrencileri, sergiledikleri performansla izleyenleri kendilerine hayran bıraktı. Kostümleriyle de dikkati çeken engelli öğrenciler, gösterilerin ardından kardeş okul öğrencileriyle birlikte hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Teoman ERİŞ/ALANYA, (DHA)

Foto: Gösterilerden ve toplu halde foto

=== - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Bayram Ağlasun Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title