Haberler

Antalya Barosu Başkanlığı'ndan Avm Tepkisi

Antalya Barosu Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Antalya'nın Türkiye genelinde nüfusa oranla en fazla AVM alanının düştüğü kent olduğu bildirildi.
Konuksever Mahallesi'nde 3 katlı binaların önünde 8 - 10 katlı bir AVM binası inşaa...

Antalya Barosu Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Antalya'nın Türkiye genelinde nüfusa oranla en fazla AVM alanının düştüğü kent olduğu bildirildi.

Konuksever Mahallesi'nde 3 katlı binaların önünde 8 - 10 katlı bir AVM binası inşaa edileceği hatırlatılan açıklamada, "Hangi imar planıyla kime izah edilir bu tezatlık? Halka karşı kısıtlanan imar hakkı ve yapılaşma sınırı her nedense, işin bir tarafında kamu veya sermaye olduğunda cömertçe verilmektedir. Eşitliğe aykırı uygulamaları kınıyoruz. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi, Konuksever Mahallesi'nde AVM planlarına karşı itirazı reddetmiştir. Buna göre, mahallede Antalya'nın en büyük inşaat alanı üretilmiştir. Net kapsamı henüz bilinmese de mevcut imar planında bir kısım park alanının da, AVM planına dahil edileceği söylenmektedir. Bizler hukukçu kimliğimiz ile bu durumu hiç bir yere sığdıramıyoruz. Hukuken izahı olmayan bu oldu bitti karşısında duyarlı vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. Halkımızın her metrekare arazisinden imar planlarında dop payı olarak kesilen yeşil alanların ve sair alanların rant kapısı olarak kullanılması ve toplumun ortak zenginliğinin büyük sermaye şirketlerine peşkes çekilmesine hep birlikte karşı duracağız. Bölgede mülk sahibi olan bütün vatandaşlarımızın hakları ihlal edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

AVM'LER ŞEHRİN TİCARİ DENGESİNİ BOZUYOR

İdareler İmar Kanunu ile hakların kullanılırken sınırsız olunmadığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Hukukun temeli yasalar değil, insan haklarıdır. İdare vatandaşlarının haklarını korumak için vardır. Belediyelerin görevi DOP alanlarından rant alanı oluşturmak değildir. AVM'leri güzel gösterme çabaları da inandırıcı değildir. AVM'ler savunulduğu gibi işsizliği azaltmıyor. AVM'ler sanıldığı gibi halkımıza ucuz alışveriş imkanı da getirmiyor. Aksine tüketim çılgınlığı ve gereksiz harcamaya yönelttiği de genellikle şikayet konusudur. Üstelik rekabeti engellemesi nedeniyle, girişimciliğin de önüne engeldir. Asgari ücrete mahkum çalışan grubu oluşturmaktadır. AVM'ler şehrin ticari dengesini bozmaktadır. Her platformda ticari hayatın temeli sayılan ve desteklenmesi istenilen küçük esnaf, idare eliyle yok edilmektedir. AVM olan semtlerde, diğer esnafın yaşama şansı bulamadığı, rekabet edemediği sabittir. AVM kültürü hızla yayılırken, maalesef insani değerlerimiz yok oluyor. İmar Kanunu şehirlerin planalrını yapma yetkisini belediyelere vermiştir. Ancak yetkinin kullanılması da hukuka uygun olmalıdır. Sürekli plan tadilatları yapılması rant kaygılarını da beraberinde getirmektedir."

HALKIN MENFAATİNE UYGUN DEĞİL

Konuksever Mahallesi'nde yapılan plan tadilatı halkın menfaatine uygun olmadığını belirten açıklamada, konut alanı-ticari alan arası geçiş ve yapı yoğunluğu sınırlarının gözetilmediği ifade edildi. Bu alanda AVM yerine halka açık bir park ve meydan yapılmasının daha uygun olacağı kaydedilen açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Antalya büyük ve temalı parklar açısından fakir bir şehir haline gelmiştir. Sokak aralarına serpiştirilmiş, küçük küçük parklar maalesef ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Söz konusu alanda ve yakın çevresinde zaten ihtiyacı karşılar yeterlilikte küçük büyük alışveriş merkezleri ve marketler vardır. Örneğin; planlanan alanın hemen bitişiğinde 4439 ada içinde CarrefourSA AVM. ile Örnek Unlu Mamülleri bulunmaktadır. Real AVM. ile Mark Antalya AVM'ler Kanuksever mahallesine yürüme mesafesindedir. Aynı şekilde TEKEL binası yerine de AVM planları yapıldığı işitilmektedir. Yürüme mesafesi içindeki bir alanda bu kadar büyük ve çok AVM varken çok daha büyük bir AVM hangi ihtiyacı karşılayacaktır? Ayrıca bölge içinde Antalya'nın yerel market zincirleri ve BİM, ŞOK, A101 gibi ulusal marketler fazlasıyla bulunmaktadır. Konukseverde AVM ihtiyaç değil, yüktür. Konukseverde AVM ihtiyaç değil, yüktür. Çünkü; bölgenin en büyük yolu Kızılırmak Caddesidir. Karacaoğlan Caddesi her ne kadar bölünüş yol olsa da transit bir yol değildir. Ulaşım yükünü çekebilecek yapısı yoktur. Halen hazırda şehir merkezinden Kepez Varsak istikametine giden en büyük yol Kızılırmak Caddesidir. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde bu caddenin de hali perişandır. Buna rağmen bu cadde üzerine birde AVM yüklemek, insaf sınırlarını zorlayacaktır.

Konukseverin ihtiyacı AVM değil, parktır. Bölgenin planlarını gözden geçirdiğinizde, Konuksever başta olmak üzere, çevresindeki mahalleler olan Etiler, Kızılarık, Dutlubahçe ve hatta Cumhuriyet ve Yenigün mahallelerinde halkın kullanıma sunulmuş büyük bir parkın olmadığı görülmektedir. Şehrin yeşil alana ihtiyacı vardır. Şehrin, eş-dost ve çocukların birlikte yürüyüş ve spor yapabileceği ve hatta piknik yapabileceği alanlara ihtiyacı vardır. Şehrin rant alanlarından ziyade yaşam alanlarına ihtiyacı vardır."

DAVA AÇILACAK

Açıklamada, İmar Planının iptali ile ilgili Antalya Barosu'nun dava açarak hukuksal sürecin takipçisi olacağı bildirildi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kızılırmak Türkiye Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title