Haberler

Anne ve Babasının Düğün Fotoğrafını Sinagogda Buldu

Güncelleme:

Restorasyon sonrası çok sayıda ziyaretçinin akın ettiği Edirne Büyük Sinagog'unda bir bir vatandaş anne ve babasının 100 yıl önce çekilmiş düğün fotoğrafını buldu.

Kaleiçi semtinde cemaatinin azlığı ve doğa şartlarına bağlı olarak harap duruma düşen ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce 4 yıllık restorasyon süreci sonrasında geçen ay ibadete açılan sinagog, özellikle hafta sonları yoğun ilgi görüyor.

İstanbul gibi yakın şehirlerin yanı sıra ABD ve Rusya gibi ülkelerden de ziyaretçi ağırlayan sinagogdaki ibadete açık olduğu dönemden kalma fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezenler de anılarını tazeliyor.

ANNE ve BABASININ 100 YIL ÖNCEKİ FOTOĞRAFLARINI BULDU


Edirne'de doğan ve 20'li yaşlarından sonra İstanbul'a giden Sara Sarfeti,1900'lü yılların başında çekilen siyah beyaz karelerin yer aldığı sergiyi gezerken ailesine ait bir fotoğrafa rastladı.

"Sinagogdaki sergiyi dolaşırken anne ve babamın düğün fotoğraflarını buldum. Çok heyecanlıyım" diyen Sarfeti, bu fotoğrafın ailesinde bile bulunmadığını dile getirdi.

Diğer bir fotoğrafta da yakınlarını gören Sarfeti, elinde olmayan fotoğrafları kendi fotoğraf makinesiyle çekerek arşivleyeceğini kaydetti.

ABD'den gelen Barbara Hasson Baron da babası Albert J. Hasson'ın doğduğu toprakları görmek için Edirne'ye geldiğini ve mutlu olduğunu ifade etti.

II. ABDÜLHAMİD'in FERMANIYLA AÇILDI

Edirne'de nüfus bakımından sayıca yeterli cemaate sahip Yahudiler için önemli dini mabetlerden Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yapıldı ve 1907'de ibadete açıldı.

Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagog'u örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu.

Trakya Üniversitesinin geçmiş dönemde restorasyonunu üstlenerek kültürel amaçlı kullanma isteğine sıcak bakılmasının ardından üniversiteye tahsis edilen bina, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi.

Büyük Sinagog, anıtsal girişin iki yanında yer alan simetrik kuleleri ile Kaleiçi semtindeki en görkemli yapıdır. Bazikal planlı yapıda özellikle orta kısmın üst örtüsü olarak kullanılan aynalı çapraz Tonoz adeta bir gök kubbe gibi bezenmiştir. Büyük Sinagog, idari bina ve müştemilat binasından oluşuyor.

Maftirimin (Yahudi dini müziği) doğduğu yer olarak da bilinen, mimari estetik açısından önemli dini mabetler arasında sayılan Büyük Sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 4 yılda restore edildi.

Kaynak: AA / Yerel

Amerika Birleşik Devletleri Rusya Federasyonu İstanbul Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title