Haberler

Ankara Bu Görüşmeye Kilitlendi

Güncelleme:

Hakkari Saldırısıyla Ertelenen Hükümet BDP Görüşmesinde Krıtik Açıklama Bakan Çelik'ten Geldi

BDP-hükümet görüşmesi, eylemsizlik kararının bir hafta ertelenmesi, Abdullah Öcalan ile İmralı Adası'nda yapılan görüşmeler ve okulların boykot edilmesi ile ilgili konusunda açıklamalarda bulundu. Demirtaş, Hakkari'de 9 kişinin ölümüne neden olan mayınlı saldırı günü BDP ile hükümet görüşmesinin ertelenmesiyle ilgili, talebin kimden gidip gitmediğinin önemli olmadığını söyledi. Demitaş, şöyle dedi:

"Sonuçta bir ihtiyaç var ortada. BDP'nin hükümetin görüşmesi ihtiyacı var. Bence bu hem bizim ihtiyacımız hem hükümetin ihtiyacı, hem de kamuoyunun böyle bir beklentisi var. Böyle bir ihtiyacın tez zamanda en kısa zamanda yerine getirmek lazımdır. Sanıyorum çok kısa zaman içinde görüşme olacaktır. Tümüyle iptal söz konusu değildi. Erteleme söz konusuydu her halde kısa zamanda görüşeceğiz hükümetle"

BARIŞIN HATIRINA GERİLİMİ DÜŞÜRMEK DURUMUNDAYIZ

Bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının hükümete yönelik diyalog baskısı olduğunu da belirten Demirtaş, şöyle dedi: "STK'ların diyalog baskısı hükümete yöneliktir. Biz diyaloga açığız. Çekincemiz yok. Fakat ben hükümet hani eğer bir defa daha ketum davranmazsa çok kısa süre içinde bir araya bilebiliceğimizi düşünüyorum. Sayın Başbakan, Hakkari'deki olaydan hemen sonra yaptığı ilk açıklamadan sonra daha sonra bu konu ile ilgili açıklamalar yapmadı. Fakat şunu ifade ettim. Barışın, akan kanını durması hatırına bizler siysetçiler bu gerilimi düşürmek durumundayız. Sayın Başbakan'ın sert tutumuna rağmen bizler görüşmeye hazırız dedik. Bu da gerçekten diyalog ve barışa verdiğimiz önemin göstergesidir. O günden bu yana her hangi bir temasımız olmadı ama bir iki gün içinde sanırım bir temasımız olabilir"

PKK'nın bir hafta uzattığı eylemsizlik kararını olumlu bulduklarını söyleyen BDP lideri Selahattin Demirtaş, şöyle dedi: "Gelişmeler çok hızlı bir şekilde ortaya çıktı. Öncelikle 20 Eylül'e bir iki gün kala Hakkari'de yaşanan vahim olay, katliam doğrusu bizlerinde Türkiye kamuoyununda umutlarını azaltan bir gelişmeydi. Buna rağman PKK'nın bir hafta daha eylemsizlik kararını uzatması ve bazı gelişmeleri tekrar değerlendirmesi bizce olumludur. Bir hafta değil, 1 saat daha silahların susmasına bizim için olumsuz demek imkansızdır. Tabi bizimde beklentimiz ve temenimiz kalıcı hale gelmesidir ateşkesin. Yani biz yıllardır bu ateşkesler karşılıklı olarsa ancak anlamlı olur, hayata geçer diyoruz. Onun dışında hayata geçme şansı yoktur. Geçmiş yıllarda çok denendi uğraşıldı başarılamadı. Dolaysıyla bence uzayabilmesinin ve kalıcı hale gelebilmesinin iki temel koşulu vardır. Altını çizerek belirtiyorum ki, BDP'nin öne sürdüğü bir koşul değil. Bilimsel olarak bu böyledir. Birincisi olarak operasyonlar durmalıdır. Operasyonlar devam ettiği müddetçe ateşkesin hiçbir anlamı yoktur. İkincisi diyalog ve müzakere yöntemlerine mutlakaki daha fazla önem verilmelidir. Bence böyle bir anlaşıy ve yaklaşım ile süreç işletilirse ateşkes kalıcı hale de gelebilir. ve siyaseten sorunun çözmü dahada kolaylaşabilir"

KAMUOYUNUN SAVAŞAN TARAFLARA DİYALOG KONUSUNDA BASKISI VAR

Eylemsizlik sürecinin kalıcı hale gelmesi konusunda temkinli bir yaklaşımları bulunduğunu da söyleyen Demirtaş, "Yani AKP'nin ve devletin önceki pratiklerine baktığımızda çok umutlu olmak çok kolay bir iş değil. Çünkü hükümet sürekli bu meseleyi, Kürt sorununu kendini güçlendirecek, kendine güç verecek bir şekilde kullanma gayreti içinde oldu. Fakat buna rağmen hiçbir şey eskisi gibi değil. Yani 90'lı yıllar gibi değiliz. 2000'li yı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Galatasaray Fenerbahçe maçı VAR hakemi kim oldu? GS FB yabancı VAR hakemi kim, nereli? Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama! Yaralı veya ölü var mı? Olay nerede oldu? Beşiktaş - Hatayspor maçından kareler #9917 FRANSA-TÜRKİYE MAÇI ne zaman, saat kaçta? Milletler Ligi voleybol maçı canlı izle! Başakşehir- Trabzonspor maçı kaç kaç bitti? Trendyol Süper Lig'de Trabzonspor kaçıncı oldu?
Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title