Haberler

Anayasa Paketi(2): Hak ve Özgürlüklerin Yolu Açılıyor

Hak ve özgürlüklerin yolunu açan düzenlemeler de yine Anayasa değişikliği taslak metnin önemli maddeleri arasında yer alıyor.

-MADDELER NASIL DEĞİŞİYOR-

Anayasa değişiklik taslağının 1. Maddesinde Anayasa'nın Kanun Önünde Eşitlik Maddesini düzenleyen 10. Madde genişliyor.

Hak ve özgürlüklerin yolunu açan düzenlemeler de yine Anayasa değişikliği taslak metnin önemli maddeleri arasında yer alıyor.

-MADDELER NASIL DEĞİŞİYOR-

Anayasa değişiklik taslağının 1. Maddesinde Anayasa'nın Kanun Önünde Eşitlik Maddesini düzenleyen 10. Madde genişliyor. Pozitif ayırımcılık getirilirken, kadın ve erkeklerin kanun önünde eşitliği;

"Anayasasının 10 "uncu maddesinin ikinci fıkrasının sonuna "Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz" cümlesi ve aynı maddeye ikinci fıkradan sonra gelmek üzere asağıdaki fıkra eklenerek, "Çocuklar, yaslılar ve engelliler gibi özel surette korunması gerekenler için alınacak tedbirler esitlik ilkesine aykırı sayılamaz" Şeklinde genişletildi.

-KİŞİSEL VERİLEN KORUNMASI

Anayasa değişiklik taslak metninin 2. Maddesini ise; Anayasasının 20'nci maddesine fıkra eklenerek, "Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla islenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir" şeklinde değişti.

-VATANDAŞLARA YURT DIŞINA ÇIKMA KOLAYLIĞI-

Anayasa'nın 23. Maddesi'nde yurt dışına çıkma kolaylığı da getiriliyor.Bu çerçevede; Anayasasının 23' üncü maddesinin üçüncü fıkrası, "Vatandasın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak sınırlanabilir" düzenlemesiyle kolaylaştırıldı.

-KADIN VE ÇOCUK HAKLARI-

Anayasa'nın Ailenin Korunması başlıklı 41'inci maddesine "kadın ve çocuk hakları" başlığı eklenerek şu değişiklik yapıldı:

"Her çocuk, yeterli himaye ve bakımdan yararlanma, yüksek yararına açıkça aykırı olmadıkça, ana ve babasıyla kişisel ve doğrudan ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahiptir. Devlet, çocuk istismarı, cinsellik ve şiddete karsı çocukları koruyucu tedbirleri alır."

-MEMURA TOPLU SÖZLEŞME HAKKI-

Anayasa taslak metninin en önemli maddeleri arasında gösterilen, memura toplu sözleşme hakkı da getiriliyor. Bu çerçevede, Anayasa'nın 53' üncü maddesi; "Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı" seklinde değiştirilerek, üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Maddeye şu fıkralar ekleniyor:

"Memurlar ve diğer kamu görevlileri, toplu sözleşme yapma hakkına sahiptirler. Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Uzlaştırma Kuruluna başvurabilir. Uzlaştırma Kurulu kararları kesindir ve toplu sözleşme hükmündedir. Toplu sözleşme hakkının kapsamı, istisnaları, toplu sözleşmeden yararlanacaklar, toplu sözleşmenin yapılma sekli, usulü ve yürürlüğü, Uzlaştırma Kurulunun teskili, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar kanunla düzenlenir."(ANKA/DEVAM)

(BK/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

'Geç saatte dışarı çıkma' cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

"Geç saatte dışarı çıkma" cinayeti! 16 yaşındaki kız çocuğu, dayısını bıçaklayarak öldürdü

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Rekabet Kurumu'ndan 4 ünlü beyaz et firmasına 1,2 milyar lira ceza

Bakmadan Geçme

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

İsrail'e meydan okuyan Kassam Tugayları, roketleri nasıl üretiyor? Görüntüleri ilk kez yayınladılar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title