Haberler

Analog Yayıncılık 2012 de Bitecek

Bahçeşehir Üniversitesi'nde Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağını Tartışmak Üzere Panel Düzenlendi.

RTüK başkanı Dursun; Bahçeşehir üniversitesi'nin Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı taslağını tartışmak üzere düzenlediği "Radyo ve Televizyon Yayıncılığımızda Neler değişiyor" adlı panel üniversitenin Beşiktaş kampüsünde gerçekleştirildi. Panel öncesi açılış konuşması yapan RATEM Başkanı Dursun Güleryüz yasa tasarısı ile ilgili bilgi verdi.

Yasa tasarısının dört yıllık bir çalışma sonrası ortaya çıktığını söyleyen Güleryüz kendileri için olumlu maddelerin yanında henüz sonuca ulaştırılamamış bazı konuların da olduğunu söyledi. RTüK'e ödenen % 5 reklam payının % 3'e indirilmesi, Yayın ilkelerinin gelişen teknolojiye göre yeniden düzenlenmesi gibi konuların olumlu gelişmeler olduğunu belirtti.Yasa hazırlanırken sektör temsilcilerinin görüşleri ve AB uyum sürecinin getirilerinin dikkate alındığını kaydetti.

RATEM Başkanı'ndan sonra konuşan TV Yayıncıları Derneği Başkanı Dr. Hidayet Karaca da tasarı hakkında görüşleerini belirtti.Telif hakları ve karasal yayıncılıkta lisanslı dönemin başlaması, Yayın kuruluşlarının doğrudan ve dolaylı ortaklıklarının düzenlenmesinin Tv yayıncılığı açısından olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.Karaca, "Umuyoruz ki bu kanun bir şekilde çıkar ve sektörümüz bir nebze olsun rahatlamış olur" dedi.Radyo ve Televizyon üst Kurulu (RTüK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, radyo ve televizyon yayıncılarının, Radyo Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'na parlamentodaki yasama süreci içinde sahip çıkmalarını beklediğini söyledi. Sektör temsilcilerinin taslak hakkındaki taleplerini değerlendiren Dursun, "Unutmamak lazım ki bu yasa sadece yayın kuruluşlarını ilgilendiren bir yasa değil, aynı zamanda daha da büyük kitleyi oluşturan izleyicilerin taleplerini oluşturan bir yasadır. Yayın kuruluşlarının taleplerini izleyicilerin talepleriyle bir noktada buluşturmak lazım" dedi.

"ANALOG YAYINCILIK 2012 DE BİTİYOR"

Altyapısını oluşturan teknolojinin gelişim hızı sebebiyle, yayıncılık sektörünün en dinamik ve hızlı gelişen sektörlerinden biri olduğuna işaret eden Dursun, değişime ayak uydurmak için yeni yasa değişikliğinin zorunlu hale geldiğini ifade etti. En geç 2012'de analog yayıncılığın biteceğine dikkati çeken Dursun, 2006 yılında sayısal yayıncılığın Türkiye'de üç ilde başlatıldığını ancak kullanacak frekans kalmadığı ve RTüK'ün de boşaltma yetkisi olmadığı için sayısal yayıncılığa geçme şansının kalmadığını anlattı.

Dursun "Yeni yasal düzenleme öncelikle analog yayıncılıktan sayısal yayıncılığa geçişin alt yapısını oluşturuyor" dedi. Bu zaman zarfında yayıncılığa bakış ve anlayışlarda da değişiklikler olduğunu kaydeden Dursun, artık denetimin kamu otoriteleri tarafından değil, ortak düzenleme ile yapılması anlayışının ortaya atıldığına işaret etti. Dursun, hem kanun koyucu, hem otorite, hem yayın kuruluşları, hem de izleyicilerin temsilcilerinin bulunduğu "ortak düzenleme" ve "ortak denetim" kavramlarının geliştiğini belirterek, yasa taslağı tasarısı ile bunun önünü açmaya çalıştıklarını söyledi.

MEDYA SAHİPLİĞİ PROBLEMİNE DüZENLEME

Yayın kuruluşlarının sahiplik probleminin sektördeki en önemli problemlerden biri olduğunu söyleyen Dursun, "Mevcut düzenlemelerle mevcut yayın kuruluşlarının yapılarını kıyaslarsam hemen hemen hiçbir yayın kuruluşunun yapısı uygun değil. Günlük hayata uygulanması sınırlı diyenler var. Yeni taslağımıza bu konuda önemli düzenlemeler girmiş bulunuyor" şeklinde konuştu.REYTİNG KONUSUReyting konusunda yayın kuruluşlarının temsilcileriyle bazı noktalarda farklı düşündüklerini kaydeden Dursun, reyting editoryal bağımsızlığı etkileyen bir konu olduğunu için ilgisiz kalmalarının düşünülemeyeceğini, yeni yasa taslağı tasarısıyla bu konuda bir takım düzenlemeler getirdiklerini söyledi.

MEDYA'DA TEKELLEŞME

"Şu anda medya alanında Türkiye'de tekelleşmeyi önleyecek hiçbir norm yoktur. Düzenleyici otoritenin buna ilgisiz kalması düşünülemez" diye konuşan Dursun, yaptıkları düzenlemeyle belli ölçüde tekelleşmeyi önleyeceklerini var saydıklarını kaydetti.

YABANCI PAYI

Yabancıların medya kuruluşlarında % 25 olan payının bu tasarı ile % 50 ye çıkarıldığını belirten Dursun, böylece yönetimde söz sahibi olamama durumu da ortadan kalkacak dedi.AB İLE UYUMTürkiye'deki medya sektörünün düzenleme noktasındaki ilkelerin AB ile uyumlu hale gelmesi gerektiğine dikkati çeken Dursun, müzakerelerde açılan "bilgi toplumu ve medya" faslının kapanması için gereken bir kriterin de bu yasa ile yerine getirileceğini söyledi. Dursun, yasa ile mevzuatın AB Görsel İşitsel Medya Hizmetleri yönergesiyle uyumlu hale geleceğini belirtti.Taslağın 31 Mart'ta Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu, üzerinde tartışmalar olduğunu anlatan Dursun, son şekli verilen taslağın bütün bakanlar tarafından geçen hafta imzalandığını, son redaksiyonlarla parlamentoya intikal edeceğini beklediklerini söyledi. Dursun, yayıncılardan parlamentodaki yasama süreci içindeyasaya sahip çıkmalarını bekliyoruz" diye konuştu.Panelde Bahçeşehir üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Gürgen, Avukat Erdem Türkekul, gazeteci yazar Prof. Dr. Haluk Şahin, Doğan Media International Başkanı Nuri çolakoğlu, RTüK üyesi Taha Yücel ve RATEM Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Gürsoy katılarak yeni yasa tasarısı taslağı hakkında bilgi verdi.

Hasan YILDIRIM - ünsal çAKİN / İSTANBUL DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title