Haberler

Amsterdam'dan Diyarbakır'a Müzik

Güncelleme:

Amsterdam'da faaliyet gösteren Aslan Müzik Okulu Yöneticileri ve eğitmenleri Diyarbakır'a gelerek, Aram Tigran Kent Konservatuarı'ndaki çocuklarla atölye çalışması yaptılar.

Amsterdam Belediyesi fonuyla Batı Amsterdam'da 4-12 yaş grubu arasındaki 7 bin 500 çocuğa 82 dilde müzik eğitimi veren Aslan Müzik Okulu yönetici ve eğitmenleri Diyarbakır'a geldi.

Aram Tigran Kent Konservatuarı'ndaki çocuklar ve eğitmenlerle üç gün süren atölye çalışması yaptı. Çocukların duygu dünyasına hitap edecek şekilde düzenlenmiş özel eğitim yöntemiyle çalışmalarını sürdüren, alanında uzman 150 eğitmen arasından seçilen 21 eğitmen çocuklara farklı metotlarda müzik eğitimi verdi. Ayrıca Aram Tigran Kent Konservatuarı eğitmen ve eğitmen adayı yetişkin öğrencilere de Kodaly metodu gibi özel müzik öğretim metotları üzerine atölye çalışması yapıldı.

Okul, onlarca halkı kapsıyor

Konservatuarın müzik bölümü eğitmenleri de, Amsterdam'dan gelen gruba "Kürt Müziği'nde Makamlar, Formlar ve Ritimler" başlıklı bir seminer verdi. Seminerden deneyim paylaşımı anlamında oldukça etkilendiklerini belirten Aslan Müzik Okulu Yöneticisi Levent Aslan, konservatuarda ciddi bir potansiyelin olduğunu söyledi. Aslan Müzik Okulu'nun bütün halkları kapsaması konusunda oldukça titiz davrandıklarını ifade eden Aslan, okul müfredatına girecek 82 dilde şarkıların bulunduğu bir kitap yayınladıklarını bildirdi. Aslan, "İlkokullarda ders veren müzik öğretmenlerine yönelik metot yazdık. Bu bir ilkti. Ayrıca onlarca halkın diline yöneldik, bu da bir ilk. Çünkü diğer okulların menüsünde başka kültürleri koruma yok" diye konuştu.

Bu Gezi Farkındalık Yarattı

"Biz zaten bu topraklardan hiç uzak değiliz" diyen Aslan, Diyarbakır'da edindikleri tecrübenin çok önemli olduğunu ve aynı çalışmayı Fas'ta da sürdüreceklerini söyledi. Eğitmenlerin hepsinin konservatuar mezunu ve öğretmenlik sertifikalarının bulunduğunu aktaran Aslan, "Eğitmenlerin buraya gelip Kürt müziği, Kürt sanatını birinci elden öğrenmeleri çok önemli. Onlar için Kürtle Japon arasında bir fark yok. Ama bu geziden sonra bir farkındalık yaratıldı" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Metot ve Materyal Paslaşmalarımız Devam Edecek

Aram Tigran Kent Konservatuarı ile tecrübe aktarımının devam edeceğini belirten Aslan, "Uzmanlık alanlarımızdan biri olan ilkokul projeleriyle müzik ve dans eğitimi veriyoruz. Bunu paylaşabiliriz. Kendi el yapımı materyallerimiz var. Buna yönelik metot ve materyal paslaşmaları yapabiliriz. Kağıt üzerinde bir kardeş okul değil, pratikte de yansımalarını görmek isteriz" diye konuştu.


Aram Tigran Kent Konservatuarı Çocuk Bölümü Koordinatörü Şêrko Kanîwar da Kürt müziğinin daha kapsamlı ve daha uzun süreçlerde eğitimini verebilmek için Amsterdam'daki müzik okulunu yerinde ziyaret edeceklerini söyledi. Aram Tigran Çocuk Kültür Sanat Okulu'nun hazırlığını yaptıklarını aktaran Kanîwar, "İki yıllık hazırlık sürecinde, nasıl bir müzik eğitim modeli ya da nasıl bir kültür sanat eğitimi modeli konusunda çalıştaylarımız olacak. Bu konuda Aslan Müzik Okulu ile hem tecrübe paylaşımları, hem eğitici eğitimleri, hem de onların eğitim sistemlerini yerinde görecek ve Kürt müziğini çok yüksek standartlara daha yaratıcı biçimde nasıl çıkartacağımıza ilişkin bilgi edineceğiz" dedi. "Alışılmış klasik müzik eğitim modellerinin dışında, tamamen çocuğun duygu dünyasına hitap edebilecek özel müzik eğitim metotları üzerine bilgi sahibi olduk" diyen Kanîwar, "Bu konuyla ilgili araştırmalarımız vardı ama bu ilk pratik çalışmamız oldu" diye konuştu.

Gelen eğitmenler aynı zamanda Dicle Fırat Kültür Sanat Merkezi, Sümerpark Çocuk Destek Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Kreşi, İskenderpaşa ve Süleyman Nazif İlköğretim Okulu öğrencilerine de müzik eğitimi verdiler. Aslan Müzik Okulu yöneticileri Zuhal Gedik ve Levent Aslan'ın müzisyen kızları Serdina, Amsterdam'da bir kampanya çalışması yürütüp, konser vererek Aram Tîgran Konservatuarı çocuklarına 50 adet darbuka, 15 adet bağlama, 10 adet keman, 1 adet çello ve çok sayıda müzik eğitim materyalini armağan etti.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Levent Aslan Aram Tigran Diyarbakır Amsterdam Anne Çocuk Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title