Haberler

Alaçatı 5.ot Festivali ile Cıvıl Cıvıl

5. Alaçatı Ot Festivali'ne havaların ısınmasını fırsat bilen binlerce kişi katıldı.

5. Alaçatı Ot Festivali'ne havaların ısınmasını fırsat bilen binlerce kişi katıldı. Yemek stantları ve kortej yoğun ilgi görürken, festival konukları fotoğraf çekmek için birbiriyle yarıştı.

"Arapsaçı" temasıyla bu yıl 5'ncisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali'nin üçüncü gününde havaların da güzel olmasının da etkisiyle yoğun katılım yaşandı. Yazdan kalma bir gün yaşayan Çeşme'de hafta sonu olmasını fırsat bilen çok sayıda yerli ve yabancı turist Çeşme'ye ve Ot Festivali'ne akın etti. Çeşme yoğunluk bakımından 'yaz sezonunu' aratmayan bir gün geçirirken, esnafın da yüzü güldü. Dünyanın birçok noktasından bireysel ve gruplar halinde katılımcısı olan festivalde, sabahın saatlerinde açılan yemek stantlarına ziyaretçiler, ilk andan itibaren yoğun ilgi gösterdi. Çeşmeliler tarafından kentte yetişen otlardan yapılan yöresel yemek, hamur işiler arasından en çok arapsaçı, ebegümeci enginarlı olanları beğenildi.

Değirmenleraltı Meydanı'nda başlayan kortej yürüyüşü, Mektep Caddesi üzerinden devam ederek Hacı Memiş Mahallesi'ne kadar uzandı. Oradan da Kemalpaşa Caddesi üzerinden devam ederek başladığı yerde son buldu. Korteje Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Becel, emekli parlamenter Göksel Kalaycıoğlu, Çeşme Esnaf Odası Başkanı Osman Köfüncü, Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal, Çeşme Belediyesi meclis üyeleri başta olmak üzere, festivale özel turla katılanlar, yöre sakinleri ve diğer şehirlerden gelen kişiler katıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı kortej yürüyüşünde özel kıyafetler giymiş kızlar ve erkekler mitolojik yazıların yer aldığı çiçekleri festivale katılanlara dağıttı.

AYHAN SİCİMOĞLU COŞTURDU

Sabahtan amatör üreticilerin otlu ürün stand açılışlarıyla başlayan festival, üçüncü gününde Köstem Otel'de Dr. İsa Özkan'ın "Beslenme ve Gıda İçin Biyolojik Çeşitlilik Proje Tanıtımı" ile devam etti. Daha sonra Mehmet Çavlı tarafından Zeytinyağı Tadım Eğitimi verildi. Ardından Uygulama Bahçesi Tanıtım ziyareti yapıldı. Yenilebilen otları tanımak ve tanıtmak için hazırlanan uygulama bahçesiyle festival uluslararası bir projenin sunumuna bileşen olarak kabul edildi, buna ilişkin bilgilendirme yapıldı. Saat 15.00'de ise iki davul dört zurnanın eşlik ettiği kortej yürüyüşü yaklaşık bir saat sürdü. Saat 17.00'de de ünlü müzisyen Ayhan Sicimoğlu tarafından Değirmenleraltı Meydanı'nda bir açık hava konseri verildi. Konseri yaklaşık 5 bin kişi izledi.

Ot Festivali'ne ikinci kez katılabildiğini vurgulayan Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, "Bu yıl katılımın geçen yıla göre çok daha fazla olduğunu söyledi. Becel, "İnsanların, stantlara insanlara ilgisi muhteşemdi. İnanıyorum ki; bu festival daha da büyüyerek, Türkiye'nin önemli markaları arasında yerini alacaktır." dedi. Alaçatı bölgesinin kendi öz değerlerini öne çıkartarak oluşturulan Ot Festivali'nin otelcisinden esnafına kadar tüm kente hem ekonomik katkı sağladığını hem de sakin geçen kış sezonu sonrasında moral verdiğini vurgulayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, katılımın tahminleri bile aştığını söyledi.

KENDİ ÖZ DEĞERLERİMİZ

Alaçatı'nın, Çeşme'nin mutfağında yıllar önce yapılan ot yemeklerinin günümüze taşındığını belirten Başkan Dalgıç, "Kendi öz değerlerimizi bugüne taşıyarak bir festival oluşurduk. Kentimizde geçmişte pişen yemekleri canlandırarak bugüne taşıdık ve insanlara sunduk. Her festivalde pişen yemekleri ve yapılışlarını bir sonraki yıl kitaplaştırdık ve geçmişten bugüne taşıdığımız kültürel değerlerimizin yarınki nesillere de miras kalmasını güvence altına aldık. Geçen yıl ki festivalimize 5 bin kişi katılmıştı. Bu yıl 10 bin kişinin katılmasını öngörüyoruz. İnsanların yoğun katılımı doğru yolda olduğumuzu en büyük göstergesidir" diye konuştu.

SOKAKLARDA OT KOKUSU

Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Ömer Önal ise, "Doğayı gün ışığına çıkarmak Alaçatı'nın özünde var olmuştur. Ot yemekleri ve sokaklarda ot yemekleri kokusunun dolaşması, insanların yaptığı yemekleri paylaşması bizim özümüzde var. Rum evlerinin bahçesinde fırın olur. Eskiden insanların bu fırınlarda yaptıkları otlu yemeklerin kokusu sokaklara taşardı. Bu kültürü Ot Festivali ile gençlere aktarmayı hedefliyoruz ve onların da kendilerinden sonraki nesillere aktarması için mücadele ediyoruz. Başkanımızın da destekleriyle gelecek nesillerde festivalin uluslararası olacağına inanıyorum" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muhittin Dalgıç Alaçatı Çeşme Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title