Haberler

Akü'de "Yasama" Semineri

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ve TBMM Genel Sekreterliği işbirliğinde yasama semineri düzenledi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Hukuk Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ve TBMM Genel Sekreterliği işbirliğinde yasama semineri düzenledi.

TBMM yasama uzmanlarının sunum yaptığı seminer, Ahmet Necdet Sezer Kampüsündeki Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı, yasamanın modern devletlerin üç temel faaliyetinden biri olduğunu belirtti.

Yasama faaliyetinin devletin toplumla karşılıklı konumlarını belirleyen, toplumda bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerinin sınırlarını çizen ve kanunların yapılmasında etkin en önemli faaliyet alanı olduğunu kaydeden Balı, yasamanın salt kanunların yapılmasından ibaret olmadığını ifade etti.

Yasama faaliyetinin önemli ölçüde siyasi bir takım işlevleri de yerine getirmekte olduğunu anlatan Balı, şöyle devam etti:

"En önemli etkinliği ise hukuk sisteminin oluşmasındaki paydır. Kanunların yapılması, bir toplumda devletin vatandaşlarına karşı ödev ve yükümlülükleri, vatandaşın devlete karşı katkıları, ödev ve sorumluluklarının belirlenmesinde çok önemli bir faaliyet olarak ifade edilebilir. Bu faaliyetin yürütülmesinde toplumun tüm kesimlerine hitap edebilecek, toplumun hak ve adalet duygusunun gerçekleşmesine imkan verecek bir yasalaştırma süreci hayat bulmalıdır. Yasama faaliyetinin parlamenter sistemlerde uygulamaya bakıldığında yasama organı içinde ve büyük ölçüde yürütme organının katılımıyla ya da yürütme organının aktif rol almasıyla gerçekleşir."

TBMM yasama uzmanı Dr. Gamze Çelik de yasamaya ilişkin temel kavramlar ve kurumlara ilişkin bilgi verdi.

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Ahmet Necdet Sezer Ali Şafak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title