Haberler

Aktarlar Tarım Bakanlığı Denetiminde Kalmak İstiyor

Güncelleme:

Sağlık Bakanlığının Çıkardığı Yönetmeliğe Karşı Çıkan Tüm Aktar, Baharatçı, Tıbbi Ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri (TABDER) İzmir'de Sektörü Bir Araya Getirdi

Sağlık Bakanlığının çıkardığı yönetmeliğe karşı çıkan Tüm Aktar, Baharatçı, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri (TABDER) İzmir'de sektörü bir araya getirdi. TABDER Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ercan, kendilerinin Tarım Bakanlığının denetiminde kalmak istediklerini belirterek, "Sağlık Bakanlığı yönetmeliği değiştirmezse bütün sektör olarak sıhhiyede yürüyüş yapacağız. Biz Tarım Bakanlığı çatısı altından ayrılmak istemiyoruz" diye konuştu.

İzmir'de bir araya gelen Aktarlar, Sağlık Bakanlığı'nın zayıflama ve bitkisel destek ürünlerini satma yetkisini eczanelere veren düzenlemesinin hatalı olduğunu belirterek, 600 yıllık meslek olan Aktarlığın, Türkiye'de yok sayılamayacağını söyledi.

İzmir'de Swiss Otel Grand Efes'te bir araya gelen Aktarlar, sektör sorunlarını tartıştı. Dernek Başkanı Ayhan Ercan, yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı'nın Ekim ayında geleneksel bitkisel ürünlerin eczanelerde satışını öngören bir düzenleme yaptığını belirterek, yönetmeliğe karşı eylem planını belirlemek için Aktar ve Baharatçıların bir araya geldiğini ve sektör olarak bir yol haritası hazırladıklarını söyledi.

Bütün dünyada kabul gören Aktarlığın, 600 yıllık mazisi olan ülkemizde yeterince kabul görmediğini dile getiren TABDER Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ercan, "Sağlık Bakanlığının yaptığı düzenlemeden sonra hangi eczacının pul biber, hangisinin ıhlamur satacağını çok merak ediyorum. Sağlık Bakanlığı taraflı davranıyor. Biz Tarım Bakanlığının denetiminde kalmak istiyoruz'' dedi.

Düzenlemeye Karşı

İptal Davası Açacağız

Sağlık Bakanlığının yaptığı düzenleme ile hekimlik diploması olanlara, diş doktoru, göz doktoruna bitkisel ilaç yapma ruhsatı verildiğini, ancak aynı ruhsatın biyologlara, ziraat mühendislerine verilmediğini Sağlık Bakanlığının, Tarım Bakanlığını adeta By pas ettiğini iddia eden Ercan, şöyle konuştu:

''Ülkemizde 19 tane Tıbbi Aromatik Bitki Teknikeri yetiştiren Fakülte var. Ama hiçbirinin yetkisi yok. Biz kanuni haklarımızı aramak için eylem planı başlatacağız.

Derneğimize üye olmayanları da bize katılmaya davet ediyoruz. Bu düzenlemeye karşı iptal davası açacağız. Bu şartlar altında hiçbir firmanın üretim yapacağına inanmıyorum. Bu düzenleme, sanki yurt dışındaki ithalatçılara göre yapılmış, biz böyle bir izlenime sahibiz. Ama biz haklarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Gerekirse Ankara Sıhhiye de bütün sektör olarak yürüyüş yapıp sağlık bakanlığına sesimizi duyurmaya çalışacağız.''

6 Bin Aktar Mağdur Olacak

Bu karala birlikte Aktarlarında mağdur olacağını kaydeden TABDER Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ercan, "Türkiye'de 6 bini aşkın Aktar bu alanda faaliyet gösteriyor. Bu karar sektörü çok olumsuz etkiler" diye konuştu.

Mesleği Bitirmek Ayrı

Disipline Etmek Ayrıdır

Her Aktarın bilinçli olmadığını, fakat eğitilebileceğini dile getiren Ercan, bir mesleği bitirmek başka şey, disipline etmek başka şeydir. Biz vatandaştan sağlık kuruluşlarına üye olmayan Aktar'lardan alışveriş yapmamasını istiyoruz. Bir Aktar'a, 'boğazım ağrıyor' dediğinizde size ıhlamur veriyorsa bu suç sayılıyor. Sağlık sektöründe olan bir grup olarak Aktarlar'a devamlı seminerler veriyoruz" şeklinde konuştu.

İzmir Ve Ege'de Tabder'e

Büyük İlgi Var

TABDER olarak bütün Türkiye'de tabana yayılarak sektörün en güçlü sivil toplum örgütü olma yolunda ilerlediklerini belirten Ercan, hızla bütün Türkiye'de örgütleniyoruz. İzmir'de ve Ege'de de bize olan ilgiden dolayı son derece memnunuz. Özellikle sağlık bakanlığının tutumundan sonra sektörün birlik ruhu da da arttı. Başta Ege bölgesinde ki sektör temsilcileri olmak üzere, tüm yurt sathındaki Aktarları TABDER Derneği çatısı altında bir araya getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Tarım Bakanlığından Ayrılmak İstemiyoruz

TABDER Ege bölge yetkilisi Hülya Özer ise, Ege bölgesinde büyük bir örgütlenme çalışması yürüttüklerini belirterek, Sektör olarak artık birlik ve beraberlik zamanı. Aramızdaki sorunları bırakıp sektörümüzü geliştirmek için neler yapabiliriz buna odaklanmak istiyoruz.

Sektörümüzü 4 bakanlık birden denetliyor. Biz Tarım Bakanlığı denetiminde kalmak istiyoruz. Sağlık bakanlığı bizim sektörümü yeterince denetleyemez. Bu iş Tarım Bakanlığının işidir. Bütün sektör Tarım Bakanlığı çatısı altında kalmak istiyor.

Kaynak: Bültenler / Politika

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title